Sokat olvasok, keveset beszélek és írom amit diktál az agyam.

Ne basszatok már el a zebrán, avagy a magyar autósok nem túl európai viselkedése

2023/12/08. - írta: Mesterséges intelligencica

Megyek szépen gyönyörűséges szép gyermekemért az iskolába, délután 4 magasságában, a belvárosban. A Belváros már csak olyan, hogy jópár gyalogátkelőhelyen át kell kelnem (mily találó a neve). Hívjuk zebrának, a csíkossága miatt mindenképpen indokolt az elnevezés.

street2.jpeg

Szóval a Parlamenttől pár méterre mennék át az egyik zebrán, de az autósktól rettegve körül kell néznem, jobbra, balra és fel, hogy nehogy agyon gázoljanak az autók per biciklik, per robogók, akár a behajtani tilosból is. Éltem én Kínában, ott valóban ez a helyzet, hozzászoktam, de itt Európában? Embereket ölünk az autónkkal, miért? Ez mondjuk Németországban nem így működik. Berlinben amikor át akarsz kelni egy zebrán, már 100 méterre az autós fékez, és minden körümények között megáll és átenged. Vár és átenged. Át. Enged.

Itt Budapesten? Szaladj az életedért bazdmeg, hülye gyalogos! Nekem is van autóm, és német módra imádom és vigyázom a gyalogosokat, mivel szeretteimért se tennék mást. Te sem szeretnéd, hogy téged vagy a gyerekedet elbassza egy autó? Akkor te se legyél állat, vigyázz a gyalogosokra!

 

Szólj hozzá!

7 japán technika a lustaságon való felülkerekedéshez

2023/12/08. - írta: Mesterséges intelligencica

A lustaság fél egészség, meg az innováció hajtómotorja. Szokták mondani volt, ámde ez távolról sem igaz. A legtöbb esetben saját magunk ellenségei vagyunk lustaságunkkal. A japán kultúra a szigorú szabályairól ismert, melyek közé tartozik a szorgalom és precizitás tisztelete. Ehhez több olyan szabályuk kis van, mely segít a lustaság legyőzésében. Íme 7 ilyen szabály.

ikigai.jpeg

 1. Ikigai

Azt jelenti, hogy az életnek van célja, az ok, amiért minden reggel felébredsz.

Az IKIGAI 4 szabálya:

1) Csináld azt, amit szeretsz,
2) Csináld azt, amiben jó vagy,
3) Csináld azt, amire a világnak szüksége van,
4) Csináld azt, amiért fizetnek neked.

2. Kaizen

Ez azt jelenti, hogy öszpontosíts minden nap az apró lépésekre fejlődésedben. Minden nap csak 1%-al próbálj jobbá válni, az eredmény hamar eljön.

3. Shoshin

Ez egy fogalom a zen buddhizmusból, ami azt jelenti, hogy a dolgokat kezdő gondolkodásával közelítsük meg. "Ha az elméd üres ... mindenre nyitott.  A kezdő elméjében sok lehetőség van, a szakértő elméjében viszont kevés." - Shunryu Suzuki (a Zen elme c. könyv szerzője).

4. Hara Hachi Bu

Ez azt jelenti, hogy hagyd abba az evést, ha már 80%-ban jóllaktál. Ha túl sokat eszel, nagyobb valószínűséggel érzed magad lustának.

5. Shinrin-yoku

A shinin japánul "erdőt" jelent, a yoku pedig "fürdőt". Itt alapvetően azt jelenti, hogy több időt kell a természetben töltened, megismerni a környezetedet, megérezni a természethez tartozást.

6. Wabi-sabi

A tökéletesség helyett a tökéletlenségben kell megtalálnod a szépséget.

7. Ganbaru

Ez azt jelenti, hogy az embernek türelmesnek kell lennie és mindig a lehető legjobbra törekednie.

Szólj hozzá!

Jótékonyság - Vedd meg egyik LEGO festményemet! A bevétel teljes egészében a fejlődési rendellenességgel született gyermekeket támogatja!

2023/12/07. - írta: Mesterséges intelligencica

A Semmelweis Egyetem Alapítvány a közmédia idei, immár tizenkettedik Jónak lenni jó! adománygyűjtő akciójának kedvezményezettje. Az Alapítvány célja a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Fejlődéstámogató központ komplex fejlesztése, ehhez nyújt segítséget Magyarország legnagyobb médiavállalata, az MTVA.

Chaos című LEGO festményemet felajánlottam az Alapítvány számára, hogy értékesítésével céljaikat támogassam.

Íme LEGO festményem, amit fejanlottam és ha megvásárolod, ultrára megköszönöm: _93b5165-edit.jpg

Jótékonysági célból fejalánlottam egyik LEGO festményemet, kérlek vedd meg, nagyon jó célt szolgál és egyben otthonodban tudhatod egyik LEGO képemet!

A vásárlás linkje: https://mediaklikk.hu/jonaklennijo/cikk/2023/12/06/lego-bol-keszult-kep-kovacs-zoltan-lego-festomuvesz-alkotasa/

Oldalam: https://zolikovacs.hu/hu/lego_paintings/

Nagyon szépen köszönöm!

kovacszoli

Szólj hozzá!

12 érdekesség a Mikulásról, Mikulás napon, nem csak felnőtteknek

2023/12/06. - írta: Mesterséges intelligencica

Ma ünnepeljük Mikulás napját, ma várja minden gyermek és hozza zsákjában a minden jót. Hull a pelyhes fehér hó is. Jöjj el hozzánk, várunk rád, kedves öreg Télapó!

mikulas.jpeg

De vajon miért van mindjárt két neve a kedves, pirospozsgás öregnek, honnan származik a szokás, ki is volt Szent Miklós? Lássuk hát az érdekes tényeket a Mikulásról!

1. Hány éves a Mikulás?

Ha a fehér szakáll és a haj alapján azt gondolnád, hogy a Mikulás olyan 70-80 év körüli lehet, akkor nagyot tévedsz. Az igazság az, hogy sokkal, de sokkal idősebb. Mikulás alakjának eredete az ókorba nyúlik vissza. Myriai Szent Miklós (akiből az idők során Mikulás lett) görög származású keresztény püspök volt. Szent Miklós a mai Törökország területén született Kr.u. 270-ban, tehát 1753 éves!

2. Hol lakik az igazi Mikulás?

Joulupukki, vagyis az igazi nagyszakállú télapó az év 365 napján Mikulásként dolgozik és a közhiedelemmel ellentétben nem az Északi-sarkon él. Eredeti lakhelye Lappföld, azon belül is a főváros, Rovaniemi Santa Claus Village nevű része. A finn Mikulás házába bárki ellátogathat, aki Lappföldre utazik.

3. Ha van Mikulás, ki az a Télapó?

A bojtos sapkás Télapó Magyarországon a püspöksüveges Mikulás alakjával egybemosott képzeletbeli, de eredetét tekintve inkább a néphagyományokban honosodott meg. A Télapó alakja a különböző országok hiedelemvilágából összegyúrt alakja fokozatosan alakult ki. Végül Moritz von Schwind német festő és meseillusztrátor képzelete nyomán – 1847-ben nyerte el végső formáját, a hosszú, fehér szakállas, piros ruhás, csuklyás, köpenyes, testes alakját.

Bár sokan azt hiszik, hogy a Télapó elnevezés a kommunizmusból maradt rá országunkra, amikor a szovjetek minél több vallási kötődésű dolgot próbáltak kiirtani az emberekből, valójában ez a név már Arany János idejében is használatos volt.

4. Más országokban ki hozza az ajándékot?

A különböző nyelvterületeken a Mikulás és Télapó, de még inkább a mai napon ajándékot hozó személy kapcsán különböző elnevezésekkel találkozhatunk:

Német Weihnachtsmann
Angol Father Christmas
Francia Père Noël
USA Santa Claus
Svéd Jultomten manó
Dán Julemand
Finn Joulupukki
Holland Sinter Klaas
Olasz Babbo Natale
Spanyol Papá Noel
Szlovén Dedek Mraz
Mexikói Niño Dios
Brazil El Niño
Orosz Gyed Moroz
Lengyel Święty Mikołaj

 

5. Honnan ered és mit jelent Mikulás neve?

A Mikulás neve Szent Miklós (Nicholas) nevéből ered, és azt jelenti: "az emberek győztese".

6. Honnan ered az ajándékozás szokása?

Szent Miklós névtelen ajándékozási szokása a törökországi szülővárosából, Patarából ered. Az ókori hagyomány szerint, hogy egy özvegy apából és három lányából álló nincstelen családot, akiket apjuk rabszolgának akart eladni, kiszabadítson a mélyszegénységből, az ifjú Miklós három egymást követő éjszakán titokban három zsák aranypénzt dobott be az ablakon.

Az ő névtelen éjszakai ajándékozását számos országban a mai napig folytatják, Mikulás ajándékozásává alakult át.

7.  A piros-fehér csíkos cukorka eredete

A mikulásbot cukorka (piros-fehér csíkos, bot alakú nyalóka) is a Mikuláshoz kötődik. Hogy miért? Valójában a cukorka Szent Miklós püspöki botját formázza édesség formájában.

8. A népszerűségének kezdete

Szent Miklós alakja hosszú idő alatt formálódott Mikulás alakjává és a vidám és nagylelkű, piros ruhás öregember az 1920-as években kezdett népszerűvé válni.

9. A Mikulás és a Coca-Cola

A Coca-Cola Company 1931-ben kezdte el használni a Mikulás piros képét reklámjaiban. A Coke felbérelte Haddon Sundblom festőművészt, hogy a karácsonyi szezonra készítsen Mikulás-képeket. z az ábrázolás terjedt el végül az egész világon.

10. A Mikulás betiltása

Magyarországon a 18. században betiltották a mikulásozást, mivel a gyerekek túlságosan féltek tőle. Ezen nincs mit csodálkozni, ha tudjuk, hogy a 17-18. században még egy félelmetes félig szarvas-, félig emberlényként ábrázolták a Mikulást, aki hosszú bottal járt a gyerekek között, és sokkal inkább megbüntette és megverte, semmint cukorkákkal jutalmazta őket.

11. A Mikulás a kéményben, szánkó a tetőn

A Mikulást először 1809-ben kötötték össze a kéményekkel, amikor Washington Irving megírta a „New York története” című regényét. Egy másik, a Mikuláshoz kötött ikonikus tárgy a szánkó, amit egy amerikai költőhöz köthetünk, akik 1822-ben írta meg a „Szent Miklós látogatása” című költeményét, amiben leírja az olvasóknak a szánt és az azt húzó rénszarvasokat.

12. A Mikulás segítői, a krampuszok

A 19. században jött divatba, hogy ha az ablakokba tiszta csizmát teszünk, a Mikulás szaloncukrot csempész bele. Ezt nem egyedül tette, járt vele a fekete krampusz, aki a rossz gyerekeket ijesztegeti. Innentől egyre többször lehetett találkozni a Mikulással és a krampuszokkal személyesen is.

 

Szólj hozzá!

25 érdekesség a Karácsonyról, ezt meséld szeretteidnek Szentestén

2023/12/05. - írta: Mesterséges intelligencica

A karácsony nem csak süteménysütéssel, ajándékcsomagolással, ajándékozással, a gyerekekkel való kézműveskedéssel és a családdal és barátokkal való nagy karácsonyi reggelikkel vagy vacsorákkal töltött ünnep. Olyan hagyományok ünnepe, amelyekről a legtöbb ember, aki az ünnepet ünnepli, nem sokat tud, de évről évre részt vesz bennük. Ráadásul az ünnepi időszak mögé nézve olyan történeteket és tényeket találhatunk, melyek rendkívül érdekesek.

christmas30.jpeg

Tudj meg többet arról, hogy valójában hogyan hozta létre a Coca-Cola a Mikulás mai formáját vagy hogy miért kell megcsókolni azt, aki a fagyöngy alatt áll!

1. A karácsony nem mindig december 25-én volt

Bár a karácsony Jézus Krisztus születését ünnepli, a nagy esemény tényleges időpontja a történelem homályába vész. A Bibliában nincs említés december 25-ről, és sok történész szerint Jézus valószínűleg tavasszal született. Egyes történészek szerint a dátumot eredetileg azért választották, mert egybeesett a pogány Szaturnália ünnepével, amely ünnepléssel és ajándékozással tisztelgett a földművelő Szaturnusz isten előtt

2. Az ajándékozásnak keresztény és pogány eredete is van

A keresztények úgy nőttek fel a karácsonyi ajándékozás kapcsán, hogy karácsonykor azért ajándékozunk, hogy utánozzuk azt a történetet, melyben a három bölcs ajándékot vitt a kis Jézusnak, de mint oly sok más hagyomány, ez is a Szaturnáliában gyökerezik. Eredetileg a pogányok isteneknek való adakozás az ajándékozási szokásaink gyökere.

3. Az örökzöldek ősi hagyomány

A karácsonyfák hagyománya egészen az ókori egyiptomiakig és rómaiakig nyúlik vissza, akik a téli napforduló idején örökzöldeket (pl. fenyőfa) díszítettek, hogy jelezzék a tavasz visszatérését. Az örökzöldek azokra a zöld növényekre emlékeztették őket, amelyek a tavasz visszatérése után fognak nőni.

4. Albert hercegnek köszönheti a karácsonyfát

Amikor Albert német herceg fát állított új feleségének, Viktória angol királynőnek, a hagyomány a világ minden táján elterjedt. Az Illustrated London News című lapban jelent meg először 1848-ban egy rajz a párról egy karácsonyfa előtt. Ezt követően egyre többen és többen követték ezt a példát, és állítottak fát. 

5. Szent Miklós inkább nagylelkű volt, mint vidám

Valószínűleg már tudtad, hogy a Mikulás alakjának eredete Szent Miklóstól származtatható. A szent valójában nem egy szakállas férfi volt, aki piros ruhát viselt szép nagy övvel, a megszokott megjelenés később keletkezett. A keresztény püspök a negyedik században vagyonát a szegényeknek ajándékozta, és nőket mentett meg a rabszolgaságból.

6. A Coca-Cola nagy szerepet játszott a Mikulás imázsában

Mielőtt a Coca-Cola úgy döntött, hogy reklámcélokra használja a Mikulás alakját. Őszintén szólva addig a Mikulás inkább kísértetiesnek, mint vidámnak tűnt. Aztán 1931-ben a Coca-Cola felbérelt egy Haddon Sundblom nevű illusztrátort, hogy ábrázolja a Mikulást újság hirdetésekhez. Ma már a gyerekek eredeti ábrázolása helyett kizárólag az italgyártó cég által alkotott pirospozsgás, piros ruhás Mikulással találkozhat.

7. A harisnyák kiakasztási szokása egészen véletlenül kezdődött

A legenda szerint azért akasztjuk ki gondosan a harisnyákat ajándékot várva (bár ez inkább az USA területén szokás) a kémény mellé, mert egy szegény özvegy férfinak egyszer nem volt elég pénze három lánya hozományára, így nem tudtak férjhez menni. A nagylelkű öreg Szent Mikulás egy éjszaka egy zsák aranyat dobott le a kéményen keresztül, mely a lányok által a tűz mellé akasztott, frissen mosott harisnyákban landolt. a hagyomány aztán fennmaradt. 

8. Rudolf rénszarvas alakja pusztán egy marketingfogás

Rudolf, a vörös orrú rénszarvas 1939-ben jelent meg először. Az USA-beli Montgomery Ward áruház felkérte egyik szövegíróját, hogy készítsen egy karácsonyi történetet a gyerekeknek, amelyet az áruház promócióként terjeszthet. Csak az első évben 2,4 millió példányt osztottak szét a sztori nyomtatott verziójából. 1949 végén Gene Autry rögzítette a "Rudolph the Red-Nosed Reindeer" című dalt. Így került Rudolf a köztudatba.

9. A karácsonyi koszorúk vallási szimbólumok

A fenyőfák otthonunkba vitelének szokása a 16. században kezdődött, az észak- és kelet-európaiak, elsősorban a németek körében. A karácsonyfa megtisztítása, az ágak levágása szokássá vált, mintegy megtisztítva és szépre formálva a fák alakját. Ahelyett, hogy kidobták volna a levágott szép zöld ágakat, az emberek a felesleget koszorúkba fonták.

A koszorúk vallási jelentősége azonban az, hogy a koszorú kör alakja és örökzöld anyaga az örök életet jelképezi. A kör, amelynek nincs kezdete és vége. A koszorú Isten örökkévalóságát, a lélek halhatatlanságát és az örök életet szimbolizálja, amelyet Krisztusban találunk. 

10. A "Jingle Bells" eredetileg egy hálaadási dal volt

James Lord Pierpont a "One Horse Open Sleigh" című dalt egy templomi hálaadásnapi koncertjére írta a 19. század közepén. Aztán 1857-ben a dalt újra kiadták az általunk ismert és szeretett címmel, és a mai napig a legnépszerűbb karácsonyi dalok közé tartozik.

11. Az űrhajósok a "Jingle Bells"-t sugározták az űrből

Kilenc nappal 1965 karácsonya előtt Wally Schirra és Tom Stafford űrhajósok a Gemini 6 űrhajó fedélzetén közölték a küldetésirányítással, hogy egy "azonosítatlan repülő tárgyat" láttak, amely a Föld légkörébe készül belépni, és északról dél felé halad a sarki pályán. Éppen, amikor a dolgok kezdtek feszültté válni, az űrhajósok a "Jingle Bells"-el szakították meg a rádióadást, amit Wally egy kis szájharmonikán játszott Tom kíséretében. 

12. A "Csendes éj" a legtöbbet rögzített dal

Mindannyian tudjuk, hogy ugyanaz a néhány karácsonyi dal szól a boltokban és a rádióban körbe-körbe játszva egész szezonban. Egy dalt azonban a többinél is többször feldolgoztak. A "Csendes éj" valójában a történelem legtöbbször játszott és feldolgozott karácsonyi dala. 1978 óta több mint 733 különböző szerzői joggal védett verziója jelent meg. 

13. A karácsony megünneplése régebben illegális volt

1659 és 1681 között bárkit, akit rajtakaptak, hogy vidáman ünnepli a karácsonyt, pénzbírsággal kellett szembenéznie. Úgy gondolták, hogy az ilyen ünnepeket, amelyeket babonáktól övezettnek tartottak, nagy gyalázatot jelentenek Istenre.

14. A pletykák szerint a tojáslikőr a középkori Nagy-Britanniából származik

Bár nincs hivatalos megerősítés arról, hogy ki találta fel a tojáslikőrt, a legtöbb történész egyetért abban, hogy a tojáslikőr a középkori Nagy-Britanniából származik. A tojáslikőr a felsőbb osztály luxuscikke volt, mivel csak nekik volt hozzáférésük az eredeti változat elkészítéséhez szükséges tejhez, sherryhez és tojáshoz. A középkori szerzetesek fügét és tojást adtak hozzá, és az italt "posset"-nek nevezték, míg a gazdagok megtartották az egyszerű receptet, és nagyobb eseményekhez használták. A kutatások azt mutatják, hogy a tojáslikőr valószínűleg a hűtés hiánya miatt kötődött az ünnepekhez. 

15. A Mikulásnak saját kanadai postai irányítószáma van

A Mikulásnak címzett levelek minden évben elárasztják a postahivatalokat szerte a világon. Néhány kanadai postai dolgozó, megerősítve hírnevüket, mint a legkedvesebb emberek, elkezdett visszaírni. Ahogy a program beindult, a Mikulás-levélíró program kezdeményezésének részeként külön postai irányítószámot hoztak létre a Mikulás számára: HOH OHO. 

16. A kiszáradt karácsonyfák nem csak örömet okoznak

Az elhanyagolt, kiszáradt karácsonyfák minden évben rengeteg tűzesetet okoznak Magyarország szerte. ez jelentős eszmei és vagyoni kárt okoz. Egy kósza szikra nem csak az ünnepet teszi tönkre, de veszélybe sodorhatja a lakókat és a kiérkező tűzoltókat is.

17. Rengeteg csomagot küldünk az ünnepekkor

A Magyar Posta tavaly töb mint 130.000 csomagot dolgozott fel csak decemberben. Ez magában csak a szeretteinknek szánt ajándékokat tartalmazzák, Idén mintegy 200.000 darab karácsonyi csomagra számítanak.

18. A magyarok többsége ünnepli a karácsonyt

A karácsonyi dekorációk mintha minden évben egyre korábban jelennének meg a boltokban. Ez azért van, mert a magyarok többsége tényleg végigcsilingeli a karácsonyi szezont: körülbelül 90%-unk. Nem mindenki, aki részt vesz a karácsonyban, ünnepli az ünnep vallási vonatkozásait, de arra mérget vehetsz, hogy december 25-én a legtöbben már a fa alatt bontogatják az ajándékokat.

19. A magyaroknak csak körülbelül a fele jár karácsonyi istentiszteletekre

Talán észrevetted, hogy a szentestei templomlátogatás mostanában kevésbé tűnik zsúfoltnak, mint gyerekkorodban. a magyar felnőttek körülbelül 51%-a vesz részt vallási istentiszteleten szenteste vagy karácsony napján.

20. A fagyöngy afrodiziákum

Az ünnepi dekoráció nem csak szép. A termékenység és a férfiasság ősi szimbóluma is - a druidák pedig afrodiziákumnak tartották.

21. De a fagyöngy nem olyan édes, mint amilyennek hangzik

A fagyöngy bogyóiból régen ragacsos madárlépet főztek, amit vékony ágakra, úgynevezett lépvesszőkre kentek, hogy megfogják a madarakat, innen ered magyar neve. A latin „turdus” jelentése rigó, míg a „viscivorus” fagyöngyevőt jelent. Az angol neve „mistle thrush”, ami magyarra fordítva fagyöngy rigót jelent.

A fagyöngy rigók megeszik a növény bogyóit, megemésztik a magot, majd ürülékükkel segítik a növény csírázását. A germán szó,va fagyöngy, szó szerint azt jelenti: "trágya a gallyon". Tényleg kedved támad összebújni, ugye?

22. A pulyka megelőzi a sonkát, mint az ünnepek kedvence

Bár a Google keresések a "sonka" és a "pulyka" kifejezésre egyaránt megugranak december hónapban, a Google Trends adatai szerint az elmúlt néhány évben a pulyka megelőzte a sonkát, mint a karácsonyi vacsorához való kedvenc.

23. A cukorkák Németországból származnak

Eredetileg a piros-fehér csíkos cukorkákat egy kórusvezető adta a kisgyerekeknek, hogy csendben tartsa őket a maratoni templomi istentiszteletek alatt, még 1670-ben. Csak akkor váltak népszerűvé karácsonyi édességként, amikor egy német-svéd bevándorló 1847-ben cukorkákkal díszítette fel a fát. Manapság már sokféle színben és ízben kaphatók, például cseresznye, zöldalma és görögdinnye.

24. Norvégia biztosítja a Trafalgar téren álló fát

A londoniak és a látogatók valószínűleg ismerik az ikonikus lucfenyőt, amely minden évben a Trafalgar téren nyújtózik az ég felé, de kevesen tudják, hogy ez egy ikonikus ünnepi ajándék. A norvégiai Oslo városa 1947 óta ajándékozza a fát Londonnak, hálából a második világháború alatti brit támogatásért.

25. A karácsonyfád valószínűleg csak kicsit utazott

Hacsak nem magad vágtad ki, a "friss" karácsonyfád valószínűleg nm túl sokat időt töltött nevelkedésétől távol. A magyar fenyőfék nagy többsége már tenyésztői földeken terem, nem a vad erdőben.

 

Szólj hozzá!

Mobilfüggőség, avagy az okostelefon ránk gyakorolt hatásai

2023/12/04. - írta: Mesterséges intelligencica

Mit is jelent az okostelefonok használata a társadalomban? Mi az okostelefonok használatának pozitív és negatív hatásai?

mobile.jpeg

Az okostelefonok mindenütt jelen vannak a mai társadalomban, és hatásuk letagadhatatlan. Átalakították a kommunikáció, a munka és az egymással való érintkezés módját. Befolyásuknak azonban pozitív és negatív hatásai is vannak. Hogyan befolyásolják az okostelefonok életünket? Igyekeztem összeszedni ezeket.

Pozitív hatások

Magas szintű kapcsolódás: az okostelefonok forradalmasították az egymással való kommunikációnkat. A telefonunk képernyőjén néhány érintésével szöveges üzeneteket küldhetünk, telefonálhatunk vagy videochatelhetünk a világ bármely táján élő emberekkel. Ez a szintű összeköttetés megkönnyíti a szeretteinkkel való kapcsolattartást, függetlenül attól, hogy a világ mely pontján tartózkodnak.

nagyságrendileg magasabb szintű hozzáférés az információkhoz: az okostelefonok minden eddiginél könnyebbé tették az információkhoz való hozzáférést. A rendelkezésünkre álló internetes kapcsolattal gyorsan megtalálhatjuk a választ kérdéseinkre, megnézhetjük az időjárást, vagy útbaigazítást találhatunk egy új étteremhez. Az információkhoz való azonnali hozzáférésnek köszönhetően sokkal tájékozottabbak vagyunk.

Fokozott termelékenység: az okostelefonok sok munkavállaló számára nélkülözhetetlen eszközzé váltak. Lehetővé teszik, hogy akkor is kapcsolatban maradjunk a munkánkkal, amikor nem vagyunk az irodában. Az e-mailek, az üzenetküldő és az irodai online alkalmazások segítségével a feladatainkat is kézben tarthatjuk, és produktívabbak lehetünk, mint valaha.

Nagyobb kényelem: az okostelefonok életünk számos aspektusát kényelmesebbé tették. Telefonunkkal online vásárolhatunk, ételt rendelhetünk vagy számlákat fizethetünk anélkül, hogy elhagynánk otthonunkat. Ez a kényelem időt takarít meg nekünk, és megkönnyíti az életünket.

Negatív hatások

Függőség: az okostelefonok függőséget okozhatnak, és sokan nehezen teszik le őket. Az állandó értesítések, a közösségi médiafrissítések és más zavaró tényezők megnehezíthetik, hogy más feladatokra koncentráljunk.

Társadalmi elszigetelődés: A megnövekedett kapcsolódási lehetőségek ellenére az okostelefonok társadalmi elszigetelődéshez is vezethetnek. Az emberek több időt tölthetnek a telefonjukon, mint hogy személyesen érintkezzenek másokkal, ami magányhoz és a kapcsolat hiányának érzéséhez vezethet.

Az alvás megzavarása: Az okostelefonok által kibocsátott kék fény megzavarhatja a természetes alvási szokásainkat, ami megnehezíti az elalvást és az alvás megtartását. Ez fáradtsághoz, ingerlékenységhez és egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet. Ez több lesz kemény, ha ellenőrizheti az iPhone 12 árát KSA-ban a jobb lehetőségekért.

Zavarás vezetés közben: Az okostelefonok megkönnyítették a kapcsolattartást útközben, de vezetés közben is fokozott figyelemeltereléshez vezettek. A vezetés közbeni SMS-ezés és alkalmazáshasználat hihetetlenül veszélyes lehet, és számos balesethez és halálos áldozathoz vezetett.

További hatások

Az okostelefonok megkönnyítették az oktatási lehetőségekhez való hozzáférést bárhonnan és bármikor. Az online tanfolyamok, az oktatási alkalmazások és az e-könyvek mind elérhetők az okostelefonokon keresztül, lehetővé téve az emberek számára, hogy új készségeket sajátítsanak el anélkül, hogy hagyományos tanteremhez lennének kötve.

Az okostelefonok megkönnyítették a fittségünk nyomon követését és az egészségünk monitorozását. A fitneszalkalmazások, az egészségügyi nyomkövetők és a kalóriaszámlálók mind elérhetők a telefonunkról, így könnyebb a fizikai jólétünkre odafigyelni. Egyben új lehetőségeket nyitottak meg a kreativitás számára is. A komoly minőségű kamerák és szerkesztőszoftverek segítségével bárki fotós vagy videós lehet. A közösségi médiaplatformok szintén új lehetőségeket biztosítottak arra, hogy megosszuk kreativitásunkat és kapcsolatot teremtsünk másokkal, akik hasonló érdeklődési körrel rendelkeznek.

Sajnos az okostelefonok megkönnyítették az emberek számára a cyberbullyingot,  az online zaklatást is. A közösségi médiaplatformok és az üzenetküldő alkalmazások felhasználhatók gyűlölködő üzenetek terjesztésére is. Az anonimitás megkönnyítheti az emberek számára, hogy következmények nélkül zaklassanak másokat.

Az állandó értesítések, a közösségi médiában történő összehasonlítások és a folyamatos kapcsolattartás kényszere megviselheti a mentális egészségünket. Tanulmányok kimutatták, hogy a túlzott okostelefon-használat depresszióhoz, szorongáshoz és más mentális egészségügyi problémákhoz vezethet.

Az okostelefonok jelentős hatást gyakoroltak társadalmunkra, pozitív és negatív értelemben egyaránt. Noha megnövelték az egymással való összekapcsolódást és a termelékenységet, függőséghez, társadalmi elszigetelődéshez és egyéb negatív hatásokhoz is vezettek. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogyan használja az okostelefonját, és határokat kell szabnia, hogy biztosítsa, hogy egészséges és pozitív módon használja azt.

Szólj hozzá!

A képernyő idő gyerekekre gyakorolt káros és előnyös hatásai, mennyi az annyi?

2023/12/04. - írta: Mesterséges intelligencica

Mindannyiunkban felmerül a kérdés gyermekeink képernyő előtti időtöltése kapcsán, mennyi a túl sok? Mennyi is az annyi?

kid.jpeg

Soha nem volt még ilyen egyszerű a szórakoztatás, a tájékoztatás és a kapcsolattartás. Kedvenc műsoraink, zenéink, a közösségi média és a legfrissebb hírek ma már a mobiltelefonunkon megjeleníthetők, olvashatók nézhetők a nap 24 órájában. Miközben mi élvezzük ezt a kényelmet, egyben a gyermekeink is élvezhetik ezt. Persze van az a nevelési módszer, hogy a gyermekek képernyőidejét 0 azaz nulla percben határozzák meg de szociálisan az sem megfelelő megoldás. Az vesse másra az első követ, aki a sajt énidő vagy a családi békesség oltárán feláldozva nem dobott még oda egyetlen percnyi képernyőidőt sem gyermeke elé!

A képernyő előtt töltött idő

Mivel a gyerekek egyre fiatalabb korban kapnak tablet vagy okostelefon időt, miközben hozzáférnek a tévéhez, játékkonzolhoz is, nagyságrendileg több időt töltenek naponta a képernyő előtt, mint a korábbi generációk.

De mennyi időt is pontosan? A számok sokkolóak. Felmérések szerint a képernyőidő megoszlása korosztályonként a következő: 

  • 8-10 éves korig: 6 óra,
  • 11-14 éves korig: 9 óra,
  • 15-18 éves korig: 7,5 óra,

NAPONTA!

És ezek a számok még nem is tartalmazzák azt az időt, amit a gyerekek az iskolai munkájuk során, az órákon a képernyők előtt töltenek.

Az egészségre gyakorolt hatások

Fontos, hogy a szülők tisztában legyenek azzal, hogy a túl sok képernyőidő milyen hatással lehet gyermekeik egészségére, valamint arra, hogy képesek-e egészséges kapcsolatokat kialakítani a barátaikkal és a családjukkal.

Míg a televíziók évtizedek óta az otthonok szerves részét képezik, a képernyőidő kérdése viszonylag új terület, mivel az okostelefonok még nem régóta léteznek. Az elmúlt évtizedben ez a téma alapvető kérdéssé vált, amelyet a gyermekorvosok a szülőkkel megvitatnak.

A tanulmányok összefüggéseket mutatnak ki a túlzott képernyőidő és a gyermekek különböző fizikai és mentális egészségügyi problémái, például az elhízás, a depresszió, a viselkedési problémák és a szorongás között. Emellett megakadályozza őket abban is, hogy minden éjszaka az ajánlott mennyiségű alvást megkapják. Ez  fizikailag is károsítja őket, és hatással van az osztálytermi teljesítményükre. Aztán amikor hazajönnek az iskolából, ez elvonja tőlük azt az időt, amit a házi feladatra, otthoni feldataikra kellene fordítaniuk.

Ez a szociális készségek fejlődésére is hatással van. A valós világbeli interakciókban a türelmetlenség az egyik legnagyobb eredménye a túlzott képernyőidőnek. Nem kell türelmesnek lenni a képernyővel szemben, az azonnali igény kielégítést jelenet a gyermeknek. De türelemre van szükség, amikor személyesen beszélget a gyermek személyesen valakivel. Fontos tehát, hogy a gyerekek megtanuljanak várni, figyelni és érdemben válaszolni.

Ez nem csak a többi gyerekkel való kommunikációban segít nekik, hanem a közös játékban is, hiszen a játék a többiekkel nagyon fontos. Mindez megalapozza az egészséges kapcsolatok és barátságok kialakulását, amikor felnőnek.

Ajánlott képernyőidő korlátok

Mivel az elektronikus eszközök ennyire beépültek a kultúránkba, hogyan is kellene a szülőknek határokat szabniuk gyermekeik számára?

Ezek az irányelvek javasoltak a kutatások szerint:

  • 2 éves kor alatt: nulla képernyőidő, kivéve a családdal vagy barátokkal való videochatelést
  • 2-5 éves korig: naponta legfeljebb 1 óra közös nézés a szülővel vagy testvérrel
  • 5-17 éves korig: legfeljebb napi 2 óra, kivéve a házi feladatot.

A képernyőidő szabályozása valójában egy pozitív szülői eszköz, amely segíthet a szülőknek abban, hogy a gyermekeiket irányítsák. Gyermekük fejlődését támogatja és szabályozza a képernyőidő megfelelő alkalmazása, korlátozása.

További proaktív lépések a szülők számára

Képernyőmentes hálószobák: a gyermek hálószobájában ne legyenek képernyők, és a gyerekek általában lefekvés előtt két órával ne nézzenek képernyőt. Ennek oka, hogy a képernyő kék fénye megakadályozhatja az agyat abban, hogy tudja, mikor van itt az ideje felkészülni az alvásra. A lefekvés előtti tévénézés helyett a gyerekeknek más tevékenységekkel, például olvasással kell foglalkozniuk.

Töltse ki az űrt: ha csökkentenie kell gyermeke képernyőidejét, ne hagyja, hogy kitalálja, mit kezdjen a szabadidővel. Helyettesítse azt valami pozitív dologgal, például szabadtéri sporttal vagy más tevékenységgel.

Koncentráljon a személyes interakciókra! A képernyőidő korlátozásán kívül a szülőknek a gyermekeikkel való személyes interakciókra is összpontosítaniuk kell. A kisebb gyerekek nem ugyanúgy viszonyulnak ahhoz, amit a képernyőn látnak, mint a való életben. A személyes beszélgetések során küldött tudatalatti üzenetek nem ugyanúgy jelennek meg a képernyőn. Amikor egy kisgyerekkel játszunk, megtanítjuk őket arra, hogyan lépjenek kapcsolatba a környezetükkel. Tanulmányok azt mutatják, hogy minél interaktívabbak vagyunk velük, annál jobban fejlődnek, mert több érzékszervüket használják, például a hallást, az érintést és a szaglást.

De akár fiatalabb, akár idősebb a gyermek, az emberi interakció olyan előnyökkel jár, amelyeket nem lehet a képernyőkkel helyettesíteni. Minden a kapcsolatok kialakításáról szól. Minden gyermeknek  képesnek kell lennie arra, hogy később az életében is egészséges kapcsolatokat tartson fenn. Ha ezt nem tapasztalja meg, és nem látja, hogy milyen kapcsolatokat kell kialakítania már kicsi korban, akkor erre már később sem lesz képes.

Szólj hozzá!

A déjà vu érzésének magyarázata és érdekességei

2023/12/01. - írta: Mesterséges intelligencica

Érdekes módon ahhoz, hogy koncentrálni tudjak, valami fókuszáló módszert kell használnom. Zajban emberek között nem tudok dolgozni, ezzel szemben otthon, a teljes csöndben meg végképpen nem. Úgyhogy már réges régen szokásommá vált, hogy munka közben (újság-, könyv és blogírás közben, na meg LEGO festmények készítésekor) a Star Trek sorozatok 'nézem' körbe körbe (egyszer kiszámoltam, alvás nélküli nettó 2 évet töltöttem eddig a Star Trek sorozatok újranézésével), a háttérben futtatva szegény szereplőket. Persze amikor valamilyen emlékezetesebb jelenet bukkan fel, abba picit bele is kukkantok.

 dejavu.jpeg

Éppen az egyik cikket írtam a bipoláris zavar előnyeiről (van neki, a sok rossz mellett), a háttérben a Star Trek Voyager 3. évadának 10. része futott. Pont rápillantottam a TV-re, amikor egy hármas csillagrendszer vizsgálata közben Harry Kim zászlós bedobja, hogy mintha jártak volna már ott. Erre az érzelmek nélküli, végletekig logikus Tuvok megjegyzi: Állapotfüggő asszociatív paradoxon áldozata lett. Harry értetlenül néz, erre Janeway kapitány egy szóval megmagyarázza: Déjà vu!

A déjà vu érzése, az állapotfüggő asszociatív paradoxon

Milyen szép és kifejező meghatározás az állapotfüggő asszociatív paradoxon és milyen érdekes dolog a déjà vu érzése! Olyasminek képzelem, mintha ez egy, az agyunkban furkáló kvantáló kukac lenne, ami agyunk két idősíkját fonná össze mindaddig, míg fel nem ismerjük, hogy nini, ez itt egy déjà vu, majd elszégyelve magát egy gondolatbuborékban felszívódna.

De miből fakadhat a déjà vu érzése? Vajon már megtörtént velünk a dolog és arra emlékszünk? De akkor miért nem emlékszünk arra amit már egyszer átéltünk és miért déjà vu-ként tör elő? Ez bizony egy paradoxon. Az pedig már csak egy olyan állítás, amelyek ellentmondásra vezet, vagy a józan észnek ellentmondó következtetés vonható le belőle. Elsőre viccesen azt mondanám erre, hogy emberek túl sok sorozatot néztek és az ott látottak hamis emlékként beépülve felidéződnek, hát ezért van az egész! Igen ám, de a déjà vu fogalmát Sir Walter Scott is használta már 1815-ben, még ha nem is ezzel a konkrét szóhasználattal élt. Ő pedig nem túl sok sorozatot nézett, feltételezhetjük joggal.

A déjà vu francia eredetű szó, jelentése 'már láttam'. Ezt az elnevezést szakkifejezésként Émile Boirac (1851–1917) vezette be az L'Avenir des sciences psychiques (A pszichikai tudományok jövője) c. könyvében. Azt jelenti, hogy amikor valaki úgy érzi, hogy az éppen történő helyzetet már korábban átélte, az adott esemény korábban már megtörtént volna vele, ugyanakkor a korábbi átélés körülményei vagy akár megtörténtének ténye bizonytalanok. (Wikipedia).

Ez bizony komoly kérdés! Hogyan működik a dolog, percepciós vagy feldolgozási kognitív hiba, vagy valami misztikus, tudósaink által sem felismerhető tényező játszik közre?

A déjà vu magyarázata

A déjà vu-t (számítógépes hasonlattal élve) egy, az agyunkban rosszul működő memóriaáramkör okozza.

A tudósok a rendszeres, intenzív déjà vu-t tapasztaló emberek tanulmányozásával megértették a lehetséges okokat. Úgy gondolják, hogy az érzés az agy egy halántéklebenynek nevezett részéhez kapcsolódik, amely felelős azért az érzésért, amit akkor érez az ember, amikor már átélt valamit korábban. Ha a halántéklebenyünk akkor lép működésbe, amikor nem kellene, akkor hamis emléket vagy hamis ismerősségérzetet hoz létre. Ez tehát egy csuklása a halántéklebenyünknek, apró működési félrenyelés.

A tudósok úgy vélik, hogy van egy második rendszer az agyadban, amely felügyeli a halántéklebenyben zajló eseményeket. Ezt egy tényellenőrző rendszerként írják le, amely segít rádöbbenni, hogy tévedtél, és véget vet a déjà vu-nek.

Egy erős déjà vu során az az érzésed lehet, hogy képes vagy megjósolni, mi fog történni legközelebb. Ez azért van, mert az emlékezeti rendszerünk valóban segít nekünk megjósolni a jövőt. Ezért van memóriánk, hogy segítsen nekünk abban, hogy ne kövessük el újra ugyanazokat a hibákat, és hogy előre lássuk, mi fog történni. Tehát néha, amikor a déjà vu a szokásosnál több agyterületet érint, az érzelmeket és a tárolt képeket érintheti, és azt az érzést keltheti, hogy tudjuk, mi következik.

És vannak még persze egyéb, az általam fantáziált kukacos megoldáson felül olyan elképzelések is, mint például az, hogy a déjà vu pillanatában két párhuzamos univerzum ütközik össze.

Az utazás déjà vu-t vált ki

A déjà vu jellemzően a helyekre vonatkozik, és általában teljesen új, újszerű élmények során érezzük a legerősebben - mondja a déjà vu-kutató, Chris Moulin. Ez azért van így, mert az ismeretlen helyek kínálják a legnagyobb potenciális "konfliktust" az erős érzés között, hogy valami ismerős, és a tudat között, hogy az nem lehet emlék. Tanulmányok szerint minél többet utaznak az emberek, annál több déjà vu-t tapasztalnak.

A fiatalabbaknak több déjà vu-juk van

Fiatal korban tapasztalsz leggyakrabban déjà vu-t, de havonta legfeljebb körülbelül egyszer. A gyakoriság körülbelül a felére csökken, mire eléri a 40-50 éves kort. A 60-as éveiben már szerencsés, ha évente egyszer van.

Néhány embernek egész napos déjà vu-i vannak

A legtöbb ember számára ritka és múló érzés, de ritka esetekben a déjà vu komoly problémát jelenthet.

A manchesteri Lisa 22 éves korában kezdett súlyos déjà vu-epizódokat tapasztalni, és azt mondja, ezek akár egész nap is tarthatnak. "Néha felébredtem reggel, és rögtön éreztem az ismerősség érzését" - mondja.

A jamais vu a déjà vu ellentéte

A jamais vu az az élmény, amikor tudod, hogy valami ismerős, mégis furcsának érzed. Ezt akkor tapasztalhatod meg, amikor ránézel egy ismerősöd arcára, és hirtelen idegennek tűnik. A szavakkal kapcsolatban is biztosan , amikor egy szót akarsz leírni, és egy pillanatra rossznak tűnik. Chris Moulin szerint ezt az érzést előidézheted, ha addig ismételgetsz egy ismerős szót, amíg az el nem veszíti a jelentését, és csak egy hanggá válik.

5 komment

Isteni vagy ördögi a hamburger a Five Guys-nál New Yorkban? Bezabáltam mindet!

2023/11/28. - írta: Mesterséges intelligencica

Cikkeznek mindenfele a magyar sajtóban, hogy a Five Guys gyorsétteremlánc éttermet nyit Magyarországon. Nagy tisztelettel be is linkelem a két cikket amit erről olvastam: Nők Lapjás izé és Nosalty. Olvassátok el persze, de ezek csak külföldi portálok híreinek másolása. Dzzzssss, dzsssss két pofon mindkét oldalára az orcátokra, voltál te már New Yorkban egy Five Guys tápoldában? Nem? Én igen. Nesze, itt egy valódi teszt.

fiveguys.jpeg

Én Manhattanben szaglásztam, kóstoltam és jól bezabáltam (copyright by Fördös Zé) a Five Guys hamburgereit. Én, én, ééééén! Már mondom is, hogy is esett az eset.

Nem oly rég New Yorkban, Manhattanben befektetőknek téptem a számat egész nap, tévedés ne essék, az se volt túl rossz. De dolgom végeztével éhesen tántorogtam az Empire State Building tövében, valaki dobjon már a számba egy sült galambot! Akarom mondani egy fasza hamburgert, hiszen a legfinomabb hamburger Hamburgban New York-ban kapható!

Az éhes ember beüti a Gugliba, hogy mit szeretne. Ha történetesen azt írjuk be a keresőbe, hogy 'adjál hamburgert basssz', akkor hamburgerezőt fog ajánlani. Még szép, hogy ezt írtam bele, természetesen a bunkó 'basssz' nélkül, a Gugli is csak ember, nem sértegetjük.

Kedves jó Gugli barátom fel is dobta az első találot a környéken: Five Guys, 343 7th Ave, New York, NY 10001. Mondom oké, mit érdekel mi ez, odmegyek és jól bekajolo, nem vértam semmi extrára, csak éhségem csillapítására.

Hahha, aszongya Five Guys, Öt Srác fog itt nekem főzni, vagy mi a tök? Szájalásom ellenére azért szépen arrafelé vettem az irányt, mindössze néhány háztömbnyi távolságra. Említettem már, hogy New Yorkban a budapesti laza pár háztömb nem ám 1-200 méternyi távolságot jelent, hanem sokkal többet? De sokkal, de sokkal? Mindegy, az éhség nagy úr, a Gugli szépen mutatja az irányt, usgyi neki, haladjunk.

Wowowooo, ott van ni, a Five Guys zabálda. Bár nem is rossz így kívülről, azért ez nem egy lepattant Meki, hú de jó!

Feltépem az ajtót, egy nagy darab fickóra taposok, de azonnal bocsánatot is kértem (sorry sir!), nehogy már épp New Yorkban verjenek agyon, ha már eddig megúsztam. Körülnézve kicsit megtorpantam, héj, ez egy gyorsétterem! Pedig elsőre istenuccse nem úgy néz ki, de a falon kirakott árlistából, meg az igen tisztelt fogyasztó közönségből azonnal levágtam.

Beállok a sorba kissé letörten, mondom ez is egy Meki itten, de hát éhes voltam. Mondom a srácnak, adjon már egy sajtos hambit menüt bitte, ne épp itt halljon éhen a csóró magyar! Minden van, fullos menüt kértem, mondom mi baj lehet. Csengetem a dollárt, nem is volt sok, de hát ez csak egy gyorsétterem.

Üldögélek, beszélgetek a helyi kedves srácokkal (Hogy miért köszönnek a szomszéd asztaltól és miért kedves itt mindenki, ugye? Miért?). Csingilingel a hívószámom, egy nénikét felöklelve tépek a kajámért (ezúton is szeretnék elnézést kérni tőle, abszolút az éhség mozgatta a lábaimat), és a puthoz érve leesik az állam. Már elnézést és bocsánat, de én nem kértem dupla adag hamburgert és tripla adag sült krumplit. Mondtam is ott az igen kedves hambiosztó népeknek, hogy én sima menüt kértem. Aszongya ez az. Mondom hehe, hol a kandikamera? Aszongya de, higgyem csak el a hülye európai fejemmel, hogy ez itt egy normál adag. Anyám azt mondta, hogyha ajándékot adnak, megköszönöd és lépsz. Így is tettem, megköszöntem és a bajszom alatt somolyogva (tényleg van, sőt szakállam is) leléptem a tripla adag kajával.

Jó jó, tömegkajának néz ki, de hát olcsó húsnak nem nézzük a híg levét. Kicsomagolom a hambimat a papírból és hanyagul beleharapva valami Meki féle közepes szar hamburger ízt vártam. Baszki, belaharaptam, szétolvadt a számban a mennyei hamburgeríz, ez tucskos, lucskos, húsos, szaftos és minden kurvaanyja aminek lennie kell egy ötcsillagos hamburgerben! Azt ugyan nem láttam, hogy a húspogácsa fagyasztóból kerül e elő, vagy ott helyben formázzák, de a végeredmény igen meggyőző. A hús friss, zamatos. A hamburgerbe beleszórt zöldségek, a szósz és a harsogó génkezelt paradicsiom és hagyma (nem tudom igazából, hogy génkezeltek-e, de a méreteik miatt igen gyanúsak voltak) is finom volt. Nem akartam ennyire rajongani egy gyorskajáldában, bizonyára nem  agasztronómia csúcsa, de a maga nemében kiemelkedő volt.

Ezt nem hiszem el, egy gyorsétteremben ötcsillagos kaja van? Már miért lenne? De van. A krumplihalomról már nem is beszélve, ez itt 4 embernek való adag, igen fincsi, rippenő-roppanó minőségben. Megkérdeztem az ottani srácokat, hogy ugyan miért adnak ennyi krumplit? Mert szeretnék, ha az emberek értéket, sok finomságot kapnának a pénzükért, szólt a válasz. És ezzel a lendülettel azt is megmutatták, hogy a zsírpapír amibe raktk a krumplit, hogyan hajtható úgy össze, hogy el tudjam benne vinni a leftovert későbbre, megenni. Egy megjegyzés ide, a krumplijuk ehető később is, nem úgy mint a Mekié.

A kóla és hamburger nagy mérete, a krumpli óriási mennyisége és a vanília shake tömörsége arra készteti az embert, hogy ne gondoljon utána a kalóriáknak, én se tettem, de ahogy láttam, körülöttem senki se.

Eszem, gondolkozok rajta, hogy ez itt biztos az imperialista megtévesztés egyik eszköze, és tutira követett engem valaki és ez az ügynökök egyik beszervezési eszköze. De nem, mindenki körülöttem ugyanezt kapja, tehát nem lehet átverés. Vagy mindenki ügynök, ugyi.

Emberek, ha ez otthon, kies kis hazánkban is kapható lesz, I'm in! Mármint, benne vagyok! Namármost ha igazak a hírek, és tényleg lesz Magyarországon Five Guys, és a kedvünkért nem rontanak a minőségen (ahogy azt más étteremláncok teszik), akkor ezzel végre tényleg kapunk valami Amerikát.

Egyetek hambit ti is, a hambi az jó, ha jó!

 

Szólj hozzá!

Ámen rámen, az instant tészta titkai, avagy a legkeresettebb étel a világon

2023/11/28. - írta: Mesterséges intelligencica

Az instant tészta, a ramen a világon legtöbbet eladott étel, vita se legyen erről. Az emberek az eddigieknél is jobban rárepültek az instant tészták figyasztására, melyek olcsón, elégséges kalóriát nyújtanak adnak testünk működéséhez. Hogy ez mennyire egészséges? Kit érdekel, finom, tápláló, az ügy lezárva.

ramen.jpeg

Az instant tészta, a ramen előállítása

Az instant ramen tészta búzalisztből, vízből, sóból és kansui-ból, egy olyan lúgos vízből készül, amely rugalmassá teszi a tésztát. Először a hozzávalókat összegyúrják, hogy tésztát kapjanak. Ezután ezt a tésztát kinyújtják és vékony szeletekre vágják. A tésztát ezután gőzben párolják, majd dehidratálás után csomagolják. A gyártási folyamat minden egyes lépésénél fejlett technológiákat alkalmaznak. A dehidratálás különösen fontos az instant ramen tartósíthatósága szempontjából, ezért a tésztagyártók számos módszerrel kísérleteztek.

Momofuku Andónak, a Nissin alapítójának sok próbálkozás és hiba után sikerült elkészítenie az első instant rament. A tempura, egy hagyományos japán, mélyhűtött étel adta neki az ötletet, hogy a tésztából a nedvességet magas hőmérsékleten, olajban sütve távolítsa el. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a tészta szinte teljesen kiszáradjon. Ráadásul az a további előnye, hogy számtalan apró lyuk marad a felszínen, ami megkönnyíti a tészta rehidratálását, amikor forró vízbe áztatják.

Majd új módszer jelent meg a ramen tészta dehidratálására: a sütés helyett magas hőmérsékleten történő "fúvószárítás". Ezt már az instant ramen kezdeti időszakában is kipróbálták, de nem volt népszerű, mert a tészta nem főtt meg olyan könnyen a levesben, és gumiszerűvé vált. Az 1990-es évek végén a fúvószárítási technológia és az összetevők kombinációjának tökéletesítésének köszönhetően kifejlesztettek egy olyan dehidratálási módszert, amely során a tésztát 30-60 percig 80 Celsius-fokos forró levegőnek teszik ki. Az így készült, "nem sült tészta" néven ismert ramen termékek népszerűvé váltak.

Mivel az infláció miatt keressük a módját, hogyan is költhetnénk el forintjainkat a leghatékonyabb módon, különösen az élelmiszerboltokban, az egyik legkedveltebb megoldás az instant tészta. Otthon is fogyaszthatjuk őket, de akár a munkahelyünkre is elvihetjük, elkészítésük mindössze néhány percet és egy vízforralót vagy mikrohullámú sütőt igényel, és ami a legfontosabb, hogy megfizethetőek. De még ha tudjuk is, hogy az instant tészták mennyire fontosak az átlagos vásárlók számára, egy új jelentés a tavaly eladott instant tészták mennyiségéről mégiscsak megdöbbentő.

Az instant tészták eladott mennyisége tavaly minden idők legmagasabb szintjét érte el

A Nikkei Asia jelentése szerint az Instant Tészták Világszövetségének adatai szerint tavaly az instant tészták globális értékesítése meghaladta a 121,2 milliárd adagot, ami minden idők legmagasabb értékét jelenti. Ez a hetedik egymást követő év, hogy a szegmens növekedett, még azután is, hogy a 2020-as világjárvány évében 9,5%-kal megugrott a globális kereslet. Ez rengeteg ramen.

A legnagyobb piacok 2022-ben Kína, Indonézia, India, Vietnam és Japán voltak. De ami igazán érdekes, hogy a mexikói piac úgy vágyott a tésztára, mint senki más: a kereslet 2021-ben 17,2%-kal, tavaly pedig 11%-kal nőtt.

Az instant tészták egyre kreatívabbak

Az év elején kipróbáltam a Nissin Foods, a népszerű Cup Noodles márka gyártójának szokatlan, palacsinta (LOL) ízű ramenjét. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy ez a trükkös ízesítésű termék valóban ízletes, és hatalmas előrelépés a 2021-ben megjelent, szintén címlapokra kerülő tökfűszeres tésztához képest. Bár ezek kizárólag  Japánban kaphatók, a márka mégiscsak tudja, hogyan kell érdekessé tenni a dolgokat.

A kreativitás a fogyasztók részéről is megjelenhet, hiszen az instant rament nem csak egy tálkából lehet  szürcsölgetni. Ezek a tészták elég sokoldalúak ahhoz, hogy egy jó salátába dobjuk őket, tovább ízesítve főételként szolgéljanak vagy a legelvetemültebb magyar módon mákos tésztátkészítsünk belőle.

Az instant tésztákat az infláció is sújtotta

Szó sincs róla, hogy az instant tésztákat ne érintené az infláció. Ugyanúgy sújtotta őket, mint minden mást, méghozzá drámai mértékben. Mégis, az áremelkedés ellenére még mindig az egyik legolcsóbb all-in-one étel az instant élelmiszerek kategóriájában, így az eladásokat az ár nem befolyásolja jelentős mértékben.

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása