Sokat olvasok, keveset beszélek és írom amit diktál az agyam.

Mit jelent valójában a gaslighting (gázlángozás)?

2023/08/10. - írta: Mesterséges intelligencica

A "gaslighting” azaz a gázlángozás egy gyakran rosszul használt terápiás divatszó. De mit is jelent valójában? A gázlángozás az érzelmi bántalmazás egy formája, amely az áldozat önmagába vetett hitének destabilizálásán alapul.

A gázlángozás szó olyannyira elterjedt, hogy a Merriam-Webster 2022-ben az év szavának választotta a kifejezést, miután a gázlángozás szóra vonatkozó keresések 1740%-os növekedést mutattak. Szakértők szerint azonban sok tévhit kering arról, hogy mi is az a gaslighting, és mi nem az.

Amikor szembesítenek minket valamivel, vagy kihívással szembesülünk vagy pedig azt mondják nekünk, hogy "Hé, én erre másképp emlékszem", azt hihetjük, hogy éppen gázlángoznak minket. Valójában csupán saját viselkedésünkkel szembesítenek minket, és arra kérnek, hogy változtassunk rajta, Nem állítják, hogy rosszak vagyunk, vagy hogy nem emlékszünk helyesen dolgokra, vagy akár, hogy érzelmileg instabilak lennénk. Egyesek a gázlángozás kifejezést rántják elő fegyverként, ezzel gyanúsítva azokat, akik pusztán elmondták azt, ami nem tetszik nekik vagy ami helytelen.

A gázlángozás valójában a pszichológiai manipuláció egy formája, amelyben valaki kétségeket próbál elültetni a megcélzott személyben, hogy megkérdőjelezze saját emlékezetét, észlelését és józanságát.

A szakirodalom a gázlángozást kényszerítő irányításnak is nevezi. A kényszerítő irányítást egy olyan bizalmi pozícióban lévő személy viszi véghez, aki szoros kapcsolatban áll a célponttal. Ez az egyén szándékos irányításának összetett és legtöbbször szándékos eszköze, amely hosszabb időn keresztül zajlik. A gázlángba tartott személy gyakran egy szerelmi partner, egy intim barát, családtag, vagy egy közeli kolléga.

Aki gázlámpáz egy másik személyt, az destabilizálja és irányítja őt azáltal, hogy támadja a képességeit, hogy az áldozat azt higgye, hogy az érzelmi stabilitása, hitelessége vagy memóriája hibás. Ezáltal az áldozat bizalmatlanná válik önmagával szemben, és jobban támaszkodik arra a személyre, aki gázlámpázza őt. A gázlángozás abban is segít az elkövetőnek, hogy elkerülje a felelősséget a tetteiért.

A gázlángozás fogalma az 1944-es "Gaslight" című filmből és az annak alapjául szolgáló 1938-as színdarabból származik. Ebben egy férj próbálja meggyőzni a feleségét arról, hogy az megőrül, és pontatlanul érzékeli a dolgokat. A film folyamán idővel a nő kezdi úgy érezni, hogy valójában is az őrületbe merül.

ingrid_bergman_neon.jpg

A gázlángozás kifejezésnek nagy súlya van, és a vele való visszaélésnek következményei lehetnek a kapcsolatainkra, érzelmi érettségünkre vagy a pszichológiai fogalmak pontos megértésére.

Ugyanakkor annak tudatosítása, hogy mi számít érzelmi bántalmazásnak, segíthet az embereknek elkerülni az egészségtelen, bántalmazó és mérgező kapcsolatokat.

Annak jelei, hogy Önt gázlángozással bántalmazzák

A szakértők szerint vannak más gyakori tévhitek is a gázlángozás természetével kapcsolatban. Ha egy szeretett személy nem ért egyet önnel, vagy megpróbálja megváltoztatni a véleményét, inkább "igaza" van egy vitában, vagy meglepően viselkedik az nem feltétlenül gázlángozás. Az sem az, ha valaki megpróbálja minimalizálni a másik fél bántó viselkedését, vagy kétségbe vonja az Ön véleményét vagy nézőpontját.

Ami ezeket a viselkedéseket a gázlángozás területére helyezi, annak ahhoz van köze, hogy mit mond az illető, akivel szemben állunk, és milyen szándék áll mögötte.

A gázlángozók jellemzően érzelmileg bántalmazó emberek, nagyon gyakran alacsony önbecsüléssel. Ők inkább irányítani akarnak másokat, mintsem kölcsönösen tiszteletteljes, empátiát, együttérzést és kedvességet igénylő kapcsolatokban részt venni. Keresik a módját annak, hogy aláássák és legyőzzék azt, akitől félnek, függetlenül attól, hogy milyen kárt okoznak a célpontjuknak.

Azonban azt is látni kell, hogy nem minden gázlángozás szándékos, mivel egyes emberek úgy nőnek fel, hogy tanúi ezeknek a mintáknak, és tudat alatt átveszik azokat, mint megküzdési taktikát vagy konfliktusmegoldási módszert.

Általánosságban azonban a gázlángozók gyakran szándékosan hazudnak és megtévesztik a célpontjukat azzal, hogy összezavarják, vagy tagadják saját hazugságaikat vagy a célpontjuk igazságát, még az ellenkezőjét bizonyító bizonyítékokkal szemben is.

A szakértők szerint a gázlángozók gyakran elszigetelik a célpontokat a társadalmi és családi köreiktől azzal, hogy azt sugallják, hogy a barátaik nem az ő érdekeiket tartják szem előtt, hogy gyengítsék a valóság- és énérzetüket. Azzal érvelnek: még ha el is mondanád másoknak, hogy mi történik, nem hinnének neked, mert az emberek tudják, hogy irracionális vagy kitalálsz dolgokat. Mindezek a kijelentések azt szolgálják, hogy az áldozat még inkább függővé váljon a gázlángozótól.

A gázlángozás egyéb jelei vagy hatásai közé tartozhat az is, hogy Ön úgy gondolja, a másik ember érzései mindig fontosabbnak, mint a sajátjai, vagy hogy állandóan szorong vagy feszült az illető közelében. Az is előfordulhat, hogy Ön azért nem osztja meg az érzéseit, mert attól tart, hogy a gázlángozó túlreagálja a dolgot, leszólja vagy kigúnyolja.

Ha egy személy nem adhat hangot magának, akkor az egészen biztosan egy olyan helyzet, ahol mérgező kapcsolat van. Az, hogy valaki mennyire gázlámpázik valakit, változhat, de a gázlámpázás mindig érzelmi bántalmazás, akár szándékos, akár nem.

A gázlángozásnak komoly következményei lehetnek, különösen hosszútávon.

A bántalmazott személy elkezd azon gondolkodni, hogy vajon saját maga e az oka annak, hogy másik fél ezt teszi vele. Ez az önbizalomhiány belső szinten nagyon káros lehet. Az elszenvedő fél mentségeket keres a bántalmazó viselkedésére, mert az a személy is kifogásokat keres a saját viselkedésére. A bántalmazott néha mindent megtesz azért, hogy megvédje a bántalmazót, mert azt hiszi, hogy a másik fél okosabb vagy rátermettebb nála.

Idővel a gázlángozás hatása alááshatja az önbecsülést és azt a képességet, hogy egészséges helyzeteket válasszon magának, amelyek boldoggá teszik a gázlángozott személyt.

Szembesülés a problémával

Ha gázlángozott személy biztonságosban érzi magát ahhoz, hogy szembesüljön azzal a személlyel, aki esetleg gázlángozásban tartja őt, az összpontosítson arra, hogy határokat szabjon a gázlángozónak. Hasznos lehet, ha megosztja a viselkedésével kapcsolatos részletes tapasztalatait a másik féllel, ahelyett, hogy egyszerűen azt mondaná neki: Úgy érzem, hogy gázlángban tartasz.

Emellett a bántalmazott személy befejezheti a beszélgetést, vagy elzárkózhat, és azt mondhatja, hogy „nem veszek részt többé ilyen típusú beszélgetésben. Tudom, mit láttam.”

Ha a gázlángozó olyas valaki, aki nagyon közel áll Önhöz, azt is javasolhatja a bántalmazó számára, hogy együtt járjanak tanácsadásra vagy terápiára. Ha a viselkedés továbbra is fennáll, az, hogy meddig marad az ember egy ilyen a kapcsolatban, az személyes döntés. Kaphat a bántalmazó egy konkrét időkeretet, amelyen belül szeretne változást látni a viselkedésében, és utána újraértékelheti a kapcsolatot. Azonban ebben az esetben mindenképpen el kell dönteni, hogy ez közben milyen érzelmi áldozatot követel az Ön önbecsülésétől. Néha nem biztonságos közeledni a kapcsolatban a gázlángozóhoz, és biztonságosabb teljesen elhagyni őt.

Önnek szüksége lehet segítségre, ha gázlángozás okozta traumával küzd. Keresse olyan emberek támogatását, akikben megbízik - főként olyanokét, akik tudják, hogy nehéz helyzetben van, és akik a háttérben biztos pontként arra várnak, hogy segítséget nyújthassanak.

Egy terapeutával való beszélgetés segíthet objektív nézőpontot kapni, és rávilágít a gázlángozói viselkedés és a pszichológiai bántalmazás jeleire.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://intelligencica.blog.hu/api/trackback/id/tr7718190291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása