Sokat olvasok, keveset beszélek és írom amit diktál az agyam.

A világűrben senki sem érzi a fingodat!

2023/11/16. - írta: Mesterséges intelligencica

A zéró gravitáció arra készteti bátor űrhajós hőseinket, hogy vadul fingjanak és figyelmeztetés nélkül összepisiljék magukat.

Az űrhajós karriert meglehetős romantikus pátosz lengi körül, de a Föld felszíne fölött 400 kilométerre több, nagyon is hétköznapi aspektusa van a szakmának. Az emberi testet a zéró gravitáció mindenféle kínos dolgokra készteti.

 _147ff58e-3e23-4e2c-b529-719b289c027f.jpeg

A New York Times új cikke rámutat, hogy az űrben élés mindenféle "testi megaláztatással" jár, ami még a leglelkesebb potenciális űrkutatót is elgondolkodtatja. Kiderült, hogy nem csak a halálos sugárzást vagy a súlytalanság miatti izomvesztést kell elviselniük az asztronautáknak.

A zéró gravitációban nyak felett mindig túl sok a vér mennyisége, mivel a földi gravitáció nem hat ránk. Ez hatással lehet a szemre és a látóidegekre, ami néha maradandó látásproblémákat okozhat az űrhajósoknál, akik hónapokig az űrben tartózkodnak, ezt az állapotot űrrepüléssel összefüggő neuro-okuláris szindrómának nevezik. Emellett folyadék gyűlik fel a szem-közeli szövetekben, ami puffadt arcot és eltömődött orrmelléküregeket eredményez. Mint egy erős nátha esetén, a folyamat elnyomja az orrjáratok idegvégződéseit, ami azt jelenti, hogy az űrben, zéró gravitáció mellett nem tudunk jól szagolni vagy ízlelni. (Az orr fontos szerepet játszik az ízlelésben.) A Nemzetközi Űrállomás konyhájában már csak ezért is gyakori a wasabi és a csípős szósz használata.

Ezek az érzékszervi problémák azonban bizonyos szempontból hasznosak lehetnek, mert a Nemzetközi Űrállomáson bizony halmozottan jelentkezik a test- és fingszag. Nem lehet rendesen zuhanyozni és a zéró gravitáció is megakadályozza, hogy az emésztőgázok oldódjanak az űrhajósok gyomrában és a belek konyhájában. Mivel a gáznak valahogyan távoznia kell, a puffadás gyakorisága és intenzitása (hangereje) megnő.

Más anyagcsere-folyamatok is hasonlóan zavart szenvednek. A vizelet a hólyag falához tapad, ahelyett, hogy a tövében gyűlne össze, ahol a húgycső fölött a folyadék növekvő nyomása általában figyelmeztet bennünket, ha a hólyagunk nagyrésze megtelt. Így a hólyag elérheti a maximális kapacitást, mielőtt a késztetést éreznének az űrhajósok arra, hogy pisilniük kell. Ekkor a vizelés hirtelen és spontán megtörténhet. Előfordul, hogy a hólyag megtelik, de nem ürül ki, és az űrhajósoknak katéterezniük kell magukat.

Így aztán a fing és pisiszag körbe lengi a Nemzetközi Űrállomást, de a benne tartózkodók nem nagyon érzik ezt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://intelligencica.blog.hu/api/trackback/id/tr10018259827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása