Sokat olvasok, keveset beszélek és írom amit diktál az agyam.

Mekkora a memória kapacitása egy emberi agynak? Meglepő!

2023/11/24. - írta: Mesterséges intelligencica

Az emberi agy a természet csodálatos képződménye. human_brain_capacity.jpeg

Az agy fantasztikus tulajdonságai mellett az egyik komoly teljesítménye az általunk tapasztalt világ információinak begyűjtése feldolgozása és tárolása. Itt analógiát lehet húzni a számítógépek adattárolási módszereivel és kapacitásával.

De felmerül a kérdés, hogy egy emberi agy vajon mekkora mennyiségű adat tárolására képes? A számok meglepőek és megerősítik az emberi agy csodálatra méltó tulajdonságait. 

Egyetlen ember agya 2,5 petabájt adatot képes tárolni. Egy mai számítógép háttértárolója, ami az operációs rendszert és a keletkeztetett adatokat tárolja, jó esetben 1 terrabájt méretű. Mekkora a különbség? A két számot egymással elosztva adódik, hogy mivel 1 petabyte az 1024 terrabájttal egyenlő, ezért az emberi agy 2560-szor több adatot tárol mint egyetlen, jól felszerelt számítógép. Csodálatos ugye?

Ha teljes emberi népességet nézzük Föld nevű kis bolygónkon, akkor az emberi agy összesített adattárolási kapacitása mintegy 20 milliárd petabyte, azaz 20 zettabyte. Ez egyetlen ember számára felfoghatatlan mennyiség. A ma jelenleg a világon található összes számítógép tárolási kapacitása nagyjából 295 milliárd gigabájt, azaz 295 exabyte, azaz 1/1000-ed része az emberek összkapacitásának.

A jelenlegi (a népesség növekszik) emberi tárolókapacitások elérése a számítógépeknek még több évizedbe telhet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://intelligencica.blog.hu/api/trackback/id/tr3218266161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása