Sokat olvasok, keveset beszélek és írom amit diktál az agyam.

A RePont rendszer totális csődje, egy felhasználó szemszögéből

2024/08/23. - írta: Mesterséges intelligencica

Szépséges kisfiammal - aki hajléktalan gyűjtő társai mellett, a zöld propaganda mentén nagy RePont 50 forintos palack gyűjtővé avanzsált - elindultunk ma (2024. 08. 21. 11:31) a heti 50 forintos palack visszaváltási utunkra. Az 5. kerületben lakunk a Jászai tértől nem messze, így a heti összegyűjtött palackainkkal a közeli, 80 méterre található Príma boltba mentünk (https://maps.app.goo.gl/rPnA5YYt4Ao7MDP16). Ott van egy RePont automata, ami néha működik, néha nem, de gondoltuk hátha éppen most majd működni fog. Hát persze hogy nem.

A Prímában egy messziről bűzlő, hajléktalan ember dobálta az automatába a palackokat egy hatalmas zsákból az utcán, a kukák kiforgatásából kinyerve azokat. A palackokból rothadó lé folyt ki a földre. Az automata (bolton belüli) környéke koszos, ragadós és büdös, a már említett okokból kifolyólag. Az automata az előttünk álló, több száz palackot hozó hajléktalannál 15 perc várakozásunk közben elakadt, megtelt az automata, újabb 10 perc után megjelent a helyi erő, aki kinyitotta, megrázta az automata gyűjtő kosarát, majd hibát írt ki a gép. Ekkor, majd fél óra várakozást pocsékba dobva, elindultunk tovább. A kisfiamért mindent.

20240821_095826_kozepes.jpg

A hajléktalan említése részemről pusztán ténymegállapítás, semmi bajom velük, sokszor adunk nekik ételt, többször mentőt hívtunk már rosszullétük esetén (ez egy másik történet, hogy a hajléktalanokat hogyan veszi semmibe az ellátórendszer). Nálunk, az 5. kerület frekventált, turistákkal teli utcájában, mindennapi látvánnyá vált a kiborogatott utcai szemetesek és lakossági kukák bűzölgő látványa, melyet a hajléktalanok állam által rájuk testált palack gyűjtése idéz elő. Sebaj, a közterületesek jeleznek a köztisztaságiaknak (jó esetben, jó érzésű tisztviselő esetében ugye), a köztisztaságiak visszapakolják a szemetesekbe, a helyi lakók pedig jelentős többlet költséggel visszapakoltatják a kukába a szemetet. Semmi gond, mindent a tisztaságért, a zöld környezetért!

20240821_095653_kozepes.jpg

Mivel a Prímában nem jártunk sikerrel a hajléktalan gyűjtőkollégánk és az automata hibája miatt, hát kisfiammal mentünk tovább a következő RePont automatához a kiskörúton, a Penny-ben (https://maps.app.goo.gl/1VSLgLpyyvMgAAoSA) található. De jó, látjuk a szép zöld, milliárdokért kihelyezett automaták egyikét, hatalmas az öröm, hogy na végre. Aztán mosolyunk lehervadt, mivel ez sem működött.

20240821_100925_kozepes.jpg

Sebaj, megyünk tovább, a következő RePont automata a Nyugati téren a Sparban található (https://maps.app.goo.gl/drHzDScCzzGNDior7), itt kettő is van. Tippeljünk, működtek? Jé, nem! Imigyen:

20240821_100917_kozepes.jpg

20240821_100923_kozepes.jpg

Ekkor már 45 perce bolyongtunk a csodás Repont automaták közt kisfiammal. Ő ebből kis bevételre számított és hát rajongott a gyűjtésért, a zöld szemléletért és hogy de jó is ez. De csak a mai tapasztalataink végéig gondolta így ő is.

Okés, ne törjön le pár kudarc után a lelkesedésünk, menjünk a közeli Lidl-be () a RePont automatához. Oltári, ez működik! Hatalmas sor, de beállunk. 15 perc alatt egyetlen egy emberrel sem haladt a sor, különböző problémák miatt (belső kosár rázogatás, feliratokkal a kijelzőn és a bánat tudja még mi miatt nem). Itt egy kép innen is:

20240821_101109_kozepes.jpg

Így hát több mint egy óra után, 5 automatát megjárva nem tudtuk leadni a palackjainkat, hát hazamentünk. Akinek van kisgyermeke tudja milyen ez, kisfiam nem hagyott békén, 2 óra múlva újra ki kellett menni a közeli Prímába, hátha újra működik a gép. A bolton belüli automatához érve a ragadós mocsok csak tovább terjedt, de működött a gép! Ja nem, az előttünk álló turistánál megakadt és 5 perc, többszöri odahívás után megjelent a helyi erő, összerázta a belső tartályt és be tudtuk dobni a palackokat a gépbe! Persze minden egyes palackkal idegeskedni kellett (a hátunkban a várakozók megvető tekintetével), mivel a RePont automata folyton visszadobta azokat, 2-3. alkalomra mégiscsak bevéve, de így 40 palack bedobása 5, idegeléssel teli percet vett igénybe. OH MEG VAN! De jó, bevett mindent, kiválasztjuk, hogy az appban rögzített bankszámlámra utalja a pénzt, leolvasom a vonalkódot. Erre az automata kinyomtatja a kizárólag helyben levásárolható papír kupont, kisfiam csalódására, aki a pénzt gyűjti LEGO-ra. Szégyen ez az egész.

BTW mindez otthon, a szelektív gyűjtéssel töredék időt vesz igénybe. A szelektíven gyűjtött hulladék helyes kezelésével és feldolgozásával nagyságrendekkel hatékonyabban lehet bánni, ahogy másországokban teszik a hulladékfeldolgozó céget. Pénzt keresve ezen, a lakosságnak ingyenes nyújtva a szolgáltatást.

Na és hova lesznek a vissza nem váltható palackok? A hanyatló nyugaton vásárolt palackok? Gyűjtsük tovább máshogy? Dobjuk a szemétbe, mert innentől kezdve azok nem környezet károsítók?

A történetem a RePont rendszer bárki által tapasztalható csődjét mutatja, mely az otthoni, utcai és az automaták körüli koszt alakította ki, a hajléktalanok megalázását, még mélyebbre, kukázóvá fejlesztését és az állampolgárok koszba fullasztását jelenti. Mindemellett olyan intézményesített, előre kalkulált lopást is jelent, mely a RePontok mögött álló MOL tulajdonú cég napi több száz millió forinttal gyarapodását is jelenti, a vissza nem váltott palackok díjainak megtartásával. Mivel pedig az emberek nem kapják vissza a palackokkal kifizetett 50 Ft-ot, ezért ez infláció növelő tényező is (jelentős), melyet a Statisztikai Hivatal mélységes meggyőződéssel tagad és nem számítják az infláció kalkulásánál. És ugyan számolt valaki az állampolgárok időráfordításával, az abból fakadó károkból? Nem hinném.

Így élünk mi Magyarországon, újabb indokból meglopva, kormányunk által okozott koszban, Európa legszegényebb országaként, 15 milliárd forintos tűzijátékkal a fejünk felett.

Úgy sajnálom.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://intelligencica.blog.hu/api/trackback/id/tr9618470755
süti beállítások módosítása