Sokat olvasok, keveset beszélek és írom amit diktál az agyam.

8 tipikus dolog, amivel a magas intelligenciájú emberek megküzdenek

2023/11/18. - írta: Mesterséges intelligencica

Mi is valójában az intelligencia? Tudjuk, hogy nem olyan egyszerű, mint egy IQ pontszám, amit még Stephen Hawking is mélyen elítélt (és valószínűleg egyetérthetünk abban, hogy Hawking úr meglehetősen intelligens volt...). Az intelligencia egy összetett, többdimenziós konstrukció, amely sokféle dolgot jelenthet.

_ddb94fee-be02-4306-9810-ed294fb53285.jpeg

Így aztán nehéz lehet szavakba önteni, hogy mit is jelent mindez. De nem számít, milyen definíciót követünk, egy dologban mindannyian egyetérthetünk, megismerjük az intelligenciát, amikor meglátjuk azt.

A magas intelligenciájú ember olyan valaki, aki a mintázatok észlelésében és a fogalmak elemzésében jó, és ezekből kiindulva jobban megérti a világot és a körülötte élőket.

Ezeknek az embereknek gyakran feltűnően magas az IQ-juk, a tanulmányi eredményeik, és sikeres vezetőkké és úttörőkké válnak a saját területükön.

Kíváncsi vagy, hogy te is közéjük tartozol-e? Nézzünk hát a 8 megküzdési formát, amit CSAK a magas intelligenciájú emberek értenek meg.

  1. Unod a small talk-ot, a szociális csevegést

Ha hallottad már az idézetet, hogy a nagy elmék eszméket vitatnak meg, az átlagos elmék pedig eseményeket, akkor ez a következőt jelenti: a magas intelligenciájú embereket nem vonzzák az élet számukra jelentéktelen részletei.

Az emberek magukról, családjukról vagy a szomszéd legújabb pázsitjáról csevegnek, de ez számodra nem olyasmi, amiről feltétlenül beszélni kellen. Te inkább élvezed az ötletek és koncepciók megvitatását, a művészettől kezdve a tudományig, gyakorlatilag bármilyen témában. A mély dolgokban gondolkozol: absztrakt és a gondolatébresztő dolgokban. Ez persze azt jelenti, hogy a szociális csevegést kimerítőnek, és időpocsékolásnak érzed.

  1. Óvatosan bánsz a szavakkal

A környezetedben élők gyakran jellemeznek téged visszafogottnak vagy túlságosan komolynak? Sok okos ember hajlamos többet gondolkodni, mint beszélni. Ez azt jelenti, hogy ha úgy döntesz, hogy megosztasz valamit, nagy valószínűséggel minden lehetséges nézőpontból átgondoltad azt, és logikával támasztottad alá a következtetéseidet.

  1. Szociálisan esetlen vagy

Itt jön a képbe a "ciki kocka" gyakori, filmekben is ábrázolt mintája. Láthattad a filmekben, az okoskodó kocka szereplő megmondja a megoldást hibátlan módon a többiek meg csak bámulnak rá. Ezt a fajt a kínosságot még kutatások is alátámasztják. Egy 2015-ös Davidson tanulmány kimutatta, hogy azok az emberek, akiknek magas az IQ-juk általában alacsonyabb EQ-val (vagy érzelmi intelligenciahányadossal) rendelkeznek, ami segítene a kapcsolatok kialakításában és a szociális készségeink csiszolásában.

  1. Nehezen szerzel jó barátokat

Az igazi barátok szerzése és a TE társaságod megtalálása némileg kihívást jelent számodra? Néhány embert erősen megrémít az intelligencia megtapasztalása, és az, hogy túl okosnak tűnsz neki. Úgy érzik, hogy nem tudnak kapcsolódni hozzád, mivel nem elég okosak. Az emberek általában nem szeretik ezt érezni, ezért erre a reflexszerű válaszuk az, hogy egyszerűen nem barátkoznak az okos emberrel.

A magas intelligenciájú ember is ember, és a magas intelligenciától az emberek magányosak lesznek. Ha te is azonosulsz ezzel, akkor azt gondolhatod: ha az intelligenciám az, ami elriasztja az embereket, akkor, ha az elfogadás érdekében butának kéne mutatni magadat?

  1. Nem nagyon jársz ki az emberek közé

Ha magas intelligenciával rendelkezel, valószínűleg nehezen boldogulsz a szociális helyzetekben. Ez azt jelentheti, hogy mivel önszántadból nem akarsz kimozdulni lakásod biztos védelméből, ezért beleveted magad a munkába, munkába, munkába.

Még ha általában élvezed is az intelligenciádból fakadó tevekénységeket, a munka és a társadalmi beilleszkedés közötti egyensúly vesztés végül túlhajszoltsághoz, boldogtalansághoz és (esetleg) alacsony önbecsüléshez vezethet.

  1. Túlságosan elemző típus vagy

Hallottál már a mindent analizálás okozta bénultságról? Nos, ez a magas intelligenciájú emberek gyakori küzdelme.

Ez akkor fordul elő, amikor mindenáron tudni akarod egy szituációra vagy kérdésre adott helyes választ. Mindig a döntésképtelenséggel küzdesz. Folytonos probléma, hogy alaposan átgondolsz minden szempontot, mielőtt mondasz valamit egy beszélgetésben és ugyanezt teszed, mielőtt döntést hozol vagy választ adsz egy feltett kérdésre.

  1. Az elméd állandóan edzésre vágyik

Magas intelligenciájú embernek lenni azt jelenti, hogy élvezed és igényled az állandó szellemi tornát.

Mindig olyasmit akarsz csinálni, ami leköti az agyad kapacitásait, megmártózni egy új kihívásban, vagy amiben megmozgathatod az agyad izmait.

  1. Mindig úgy érzed, hogy nyomás alatt állsz annak kapcsán, hogy sikeres légy

Ha idézheem a néhai nagy Ben bácsit: "A nagy erő nagy felelősséggel jár!” Ha magas intelligenciával rendelkező ember vagy, valószínűleg érezted már ezt a némileg közvetett nyomást a sikerre.

Kitől? Mindenkitől! Igen, ennek nagy része azonban magadból, belülről származik. Minden alkalommal, amikor a barátod azt mondja: "Igyunk rád, hogy megint te lettél a hónap dolgozója!", az elméd egy része azt mondja neked: "Ez vagy te, így kell lennie. Örökké.”

Így végül arra kényszeríted magad, hogy folyton bizonyítsd az intelligenciádat, ami fokozódó maximalista tendenciákhoz és egy egészségtelen, a kudarctól való aránytalan félelemhez vezet.

Megértem, hihetetlenül jól hangzik, hogy úgy érzed, olyan dolgokat tudsz, amiket mások nem és ez magasabbra emel, mint a többi ember. Azonban minden egyes aspektusnak több oldala van, és okosnak lenni nem mindig egyszerű.

Mások megpróbálhatnak az intelligenciád alapján meghatározni téged: egyszerűen okoskodónak, egy puszta IQ-pontszámnak látva téged. Még többet jelent az, hogy sokan talán soha nem lépnek túl ezen. Így aztán meg sem próbálnak megismerni téged, esetleg még féltékenységből is csalónak, arcoskodónak tartanak téged.

Ez magányossá tehet téged, és úgy érezheted, hogy nem vagy kapcsolatban az emberekkel, sőt az emberiséggel. Az igazság az, hogy semmi baj nincs azzal, hogy az vagy, aki vagy. Végső soron csak te magad érvényesülhetsz, mások nem fogják engedni azt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://intelligencica.blog.hu/api/trackback/id/tr8118261659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása