Sokat olvasok, keveset beszélek és írom amit diktál az agyam.

A magabiztos IQ és intellektuális arrogancia jelei

2023/11/20. - írta: Mesterséges intelligencica

Azok az emberek, akik nagyon biztosak az intellektuális képességeikben, az USA-beli Baylor University és a University of Mary Hardin-Baylor közös kutatása szerint valóban okosabbak, mint mások. A tanulmányban ez az intellektuális arrogancia a magasabb tanulmányi eredményekhez és magasabb végzettséghez is kapcsolódott.

iq.jpeg

Az intellektuálisan arrogáns emberek hajlamosak egyetérteni az olyan kijelentésekkel, mint például: "Úgy gondolom, hogy a saját ötleteim felsőbbrendűek másokéinál". Az embereket akkor tekintik mások intellektuálisan arrogánsnak, ha extrovertáltak, dominálnak egy adott csoportban, és a figyelem középpontjában akarnak lenni.

Wade C. Rowatt professzor, a tanulmány társszerzője elmondta: "Azok az emberek, akik intellektuálisan arrogánsnak tartják magukat, tudják, hogy mit tudnak, és ez valóban a szellemi, valamint az előmeneteli teljesítményük növekedéséhez vezet."

A tanulmányhoz 103 diák munkáját követték nyomon egy féléven keresztül. Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik felsőbbrendűnek érezték magukat másoknál, jobban is teljesítettek a tananyaggal kapcsolatban.

Ugyanakkor azokat, akik szerényebben ítélték meg a képességeiket, jobban kedvelték a társaik. Az intellektuális arrogancia tehát büntetéssel járhat a társas kapcsolatokat tekintve. A tanulmány szerzőit meglepték az eredmények: azt jósolták, hogy az intellektuális alázatosság jobb teljesítménnyel jár majd együtt.

Ez azonban nem így történt.

Dr. Benjamin R. Meagher, a tanulmány szerzője mégis úgy véli, hogy az alázat létfontosságú tulajdonság: "Szerintem az intellektuális alázattal kapcsolatban fontos, hogy nemcsak a tudomány, hanem általában a tanulás szempontjából is szükséges - és ez vonatkozik az osztályteremre, a munkahelyi környezetre, bárhová. Ha valami újat tanulunk, először is el kell ismernünk saját tudatlanságunkat, és hajlandónak kell lennünk arra, hogy tudatlanságunkat másokkal is megismertessük.

Az emberek egyértelműen különböznek abban, hogy mennyire hajlandóak ilyesmire. Mégis, erre a tanulásra, a vélemény rugalmas megváltoztatására és mások véleményének megbecsülésére való hajlandóságra valóban komoly szükség van, ha az emberek és az adott csoportok fejlődni és növekedni akarnak."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://intelligencica.blog.hu/api/trackback/id/tr1118263115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása