Sokat olvasok, keveset beszélek és írom amit diktál az agyam.

7 japán technika a lustaságon való felülkerekedéshez

2023/12/08. - írta: Mesterséges intelligencica

A lustaság fél egészség, meg az innováció hajtómotorja. Szokták mondani volt, ámde ez távolról sem igaz. A legtöbb esetben saját magunk ellenségei vagyunk lustaságunkkal. A japán kultúra a szigorú szabályairól ismert, melyek közé tartozik a szorgalom és precizitás tisztelete. Ehhez több olyan szabályuk kis van, mely segít a lustaság legyőzésében. Íme 7 ilyen szabály.

ikigai.jpeg

 1. Ikigai

Azt jelenti, hogy az életnek van célja, az ok, amiért minden reggel felébredsz.

Az IKIGAI 4 szabálya:

1) Csináld azt, amit szeretsz,
2) Csináld azt, amiben jó vagy,
3) Csináld azt, amire a világnak szüksége van,
4) Csináld azt, amiért fizetnek neked.

2. Kaizen

Ez azt jelenti, hogy öszpontosíts minden nap az apró lépésekre fejlődésedben. Minden nap csak 1%-al próbálj jobbá válni, az eredmény hamar eljön.

3. Shoshin

Ez egy fogalom a zen buddhizmusból, ami azt jelenti, hogy a dolgokat kezdő gondolkodásával közelítsük meg. "Ha az elméd üres ... mindenre nyitott.  A kezdő elméjében sok lehetőség van, a szakértő elméjében viszont kevés." - Shunryu Suzuki (a Zen elme c. könyv szerzője).

4. Hara Hachi Bu

Ez azt jelenti, hogy hagyd abba az evést, ha már 80%-ban jóllaktál. Ha túl sokat eszel, nagyobb valószínűséggel érzed magad lustának.

5. Shinrin-yoku

A shinin japánul "erdőt" jelent, a yoku pedig "fürdőt". Itt alapvetően azt jelenti, hogy több időt kell a természetben töltened, megismerni a környezetedet, megérezni a természethez tartozást.

6. Wabi-sabi

A tökéletesség helyett a tökéletlenségben kell megtalálnod a szépséget.

7. Ganbaru

Ez azt jelenti, hogy az embernek türelmesnek kell lennie és mindig a lehető legjobbra törekednie.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://intelligencica.blog.hu/api/trackback/id/tr6618275753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása