Sokat olvasok, keveset beszélek és írom amit diktál az agyam.

Miért jobb kézzel írni ahhoz, hogy jobban emlékezzünk a leírtakra?

2024/05/15. - írta: Mesterséges intelligencica

A billentyűzetnek még mindig megvan a maga helye, de ha jobban akarsz emlékezni, ragadj tollat!

Szeretnél jobban emlékezni a dolgaidra, amiket leírsz? Akkor ne a számítógépedbe vagy a tabletedbe gépeld be,  hanem írd csak le szépen kézzel! Jegyzetelj sima vagy digitális papírra kézzel!

handwrite.jpeg

Ezt a megállapítást sugallja a 'Frontiers in Psychology' című szaklapban megjelent tanulmány, amely arra a következtetésre jutott, hogy "Amikor kézzel írjuk jegyzeteinket, a kézírási mozdulatai során az agy nagyobb része aktiválódik, mint ha számítógépünk billentyűzetén gépelnénk. Ugyanis a kézírással való információ rögzítés az összetettebb neurális hálózati kapcsolatok kialakulását eredményezi". Más szavakkal: a kézzel való írás, szemben a billentyűzettel, jobban segít emlékezni a dolgokra.

Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem pszichológus kutatói által készített tanulmányban 36 diák írt le különböző, a 'Pictionary' játékból véletlenszerűen kiválasztott szavakat kézzel vagy billentyűzettel, miközben egy 256 érzékelős szenzort viseltek a fejükön. A kutatók azt figyelték meg, hogy kézírás esetében nagyobb a kapcsolat az agy két oldala között, ami bizonyítottan összefügg a tanulással és a memóriával. Bár a minta mérete kicsi, az eredmények "a kézírás esetében nagyobb emlékezőképességet mutattak ki, mint a gépírás esetében, ami arra utal, hogy a két feladatban különböző kognitív folyamatok játszanak szerepet".

Kimutatható különbség van aközött, hogy a tollal való írás vagy a kézzel történő gépelés hogyan befolyásolja a feljegyzett szavakra való emlékezés képességét. Most, hogy ezt tudod, akár ki is használhatod. Ehhez fogadj el tőlem néhány jó tanácsot.

Szeretnél emlékezni valamire? Használj tollat vagy digitális stylus-t!

Mostanában, amikor egy könyvet vagy tanulmányt olvasok azzal a célzott szándékkal, hogy tanuljak belőle, kézírással jegyzetelek. Az én esetemben papírt használok, de semmi se tartson vissza attól, hogy egy e-ink táblagépet, egy digitális jegyzetfüzet vagy akár egy iPad-ot (stylussal) használj erre a célra.

Az említett tanulmányban tabletet használtak stylussal, ami azt jelenti, hogy maga a kézzel való írás - és nem a képernyő hiánya - segít a leírtak könyebb megjegyzésében.

Jegyzetelj papírra vagy e-ink tabletre a megbeszéléseken

Rendszeresen veszel részt meetingeken? Fontold meg, hogy a laptopodat az asztalodon vagy a táskádban hagyod, és jegyzetelj kézzel. Lehet, hogy nem tudod olyan gyorsan leírni a dolgokat - ez halál biztos - de mégis, így sokkal jobban és tisztábban fogsz emlékezni a megbeszélés legfontosabb pontjaira. Ráadásul sokkal könnyebb fenntartani a meetingen résztvevőkkel a szekontaktust, ha nem kell állandóan a számítógépedet nézned. udtad, hogy a számítógépen való gépelést a többiek jobbára zavarónak tartják aiatt, hogy azt hiszik, a Facebookot nézegeted éppen?

Úgy tapasztaltam, hogy ez még az online megbeszélések során is működik. Az elhangzottakat kézzel írom le. Ez nem csak abban segít, hogy jobban emlékezzek a dolgokra, hanem abban is, hogy ne szakítsam meg a beszélgetést a hírhedten hangos billentyűzet püfölési hangokkal.

Fontold meg a papír használatát

Elég messzire tévedek itt a kutatásoktól persze, de ha neked is segít a gépelés helyett a dolgok kézzel történő leírása, akkor érdemes megfontolnod, hogy a tabletes termelékenységi szoftverek (melyek kikapcsolják a zavaró, beérkező üzeneteket, naptár és egyéb app értesítéseket) helyett tollat és papírt használj. Különösen akkor ajánlom ezt, ha az a fajta ember vagy, aki gyakran állít be teendőlistákat és naptárbejegyzéseket, hogy aztán elfelejtsd, hogy léteznek.

Gyorsnak kell lenned? Használj billentyűzetet!

A tanulmány kitért arra is, hogy a számítógépes, billentyűzetes rögzítésnek is megvan a maga helye. Idézem a következtetést: "A kézírás megköveteli az ujjak finom motoros kontrollját, és arra kényszeríti az embereket, hogy odafigyeljenek arra, amit csinálnak. A gépelés viszont mechanikus és ismétlődő mozdulatokat igényel, amelyek a tudatosságot a gyorsaságra cserélik."

A billentyűzetnek megvan a helye és ideje. Most éppen a számítógépemen ezt a szöveget is gépelem a billentyűzeten. A tanulság nem az, hogy a kézírás önmagában véve jobb, csak az, hogy maga a művelet jobban segít visszaemlékezni dolgokra. Próbáld ki a kézírást a gépelés helyett és meg fogsz lepődni.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://intelligencica.blog.hu/api/trackback/id/tr7318405115
süti beállítások módosítása