Sokat olvasok, keveset beszélek és írom amit diktál az agyam.

Biológusok szerint a Nap is rendelkezhet öntudattal

2024/03/25. - írta: Mesterséges intelligencica

A tudatosságnak nem kell az emberi agyra korlátozódnia.

smartsun.jpeg

Egy elmélet azt sugallja, hogy minden anyag rendelkezik valamilyen elmével vagy tudattal, nem csak az emberek vagy az állatok - beleértve a Napot is.

A Popular Mechanics lenyűgözően mélyre merül a hipotézisben, ahol kifejti ezt az elméletet. Az elméletet hívei "pánpszichizmusnak" nevezik a dolgot.

Bár a hasonló gondolatok és sejtései már az ókori Görögország óta léteznek, a "pánpszichizmus" kifejezést a 16. században Francesco Patrizi olasz filozófus alkotta meg. A 19. században ez a kifejezés hitelesnek számított. Amikor a pszichológia szupersztárja, Williams James nyilvánosan magáénak nyilvánította az elméletet.

Egy olasz idegtudós és pszichiáter Giulio Tononi 2014-ben az általa "a tudat integrált információelméletének" nevezett elméletet terjesztette elő, amely szerint a tudat lényegében szinte mindenhol jelen van, minden kavicsban, állatban és igen, emberben is (bárnéha a napi tapasztalatunk ezt cáfolja). Idővel egyfajta pánpszichista reneszánsz vette kezdetét, és 2014-ben a tekintélyes idegtudós, Christof Koch a Scientific Americanban úgy érvelt, hogy ha anyagdarabkákból emberi testek alakulhatnak ki és válhatnak öntudatra, akkor nincs ok arra, hogy elemi részecskék csoportjai ne tudnának öntudatosságot elérni.

Bár az AI úttörője, Ben Goertzel legalább 2004 óta a pánpszichista gondolkodás híve, a pánpszichista gondolkodás talán egyik legmeggyőzőbb példája 2021-ben született, amikor Rupert Sheldrake biológus és író publikált egy tanulmányt, amelyben felvetette, hogy akár a Nap maga is tudatos lehet.

"A tudatosságnak nem kell az agyakra korlátozódnia" - állítja Sheldrake a Popular Mechanics cikkében. Úgy tűnik, hogy az elme és a fizikai rendszerek közötti kapcsolat a ritmikus elektromágneses mezőkön keresztül jön létre, amelyek természetesen jelen vannak az agyunkban. A Napban és a Nap körül is jelen vannak ezek a mezők, és ezek lehetnek a kapcsolódási pontjai a szoláris elme és a Nap fizikai teste között"."

Az igazsághoz tartozik persze az is, hogy szemernyi bizonyíték sincsen az elmélet alátámasztására. Sheldrake pedig amúgy is egy különös figura: biokémiából doktorált, és a hetvenes években a Cambridge-i Egyetemen végzett kutatásokat. Azóta azonban a kristályoktól kezdve a telepátiáig számos rendkívül távoli témához vonzódott, és a mainstream tudományos közösség nagyrészt elutasította.

Mégis, ez egy sci-fi típusú, szórakoztató ötlet. A Nap összetett rendszer; talán olyan rejtélyeket foglalhat magába, amelyeket még nem értettünk meg. És tegyük fel, hogy az egész valahogy igaz - ha így van, mire gondolna a Nap?

"Lehet, hogy képes megválasztani, hogy melyik irányba küldjön ki napkitöréseket vagy koronakidobódásokat" - elmélkedett Sheldrake a PopMechnek - "amelyek óriási hatással lehetnek a földi életre, és amelyekkel szemben a technológiáink nagyon sebezhetőek".

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://intelligencica.blog.hu/api/trackback/id/tr6518363419
süti beállítások módosítása