Sokat olvasok, keveset beszélek és írom amit diktál az agyam.

A Google kutatói a pulzus mérésére egyszerű fejhallgatót használnak

2023/10/29. - írta: Mesterséges intelligencica

A Google kutatói a pulzus mérésére használnak a mindenki otthonában megtalálható és a boltok polcairól leemelhető fejhallgatót. A Google kutatóinak tanulmányában azt mondják, hogy egy meglévő zajszűrő fejhallgatókat használták fel a pulzusméréshez, pusztán a fejhallgató szoftverének szoftverfrissítésével._bc0bdfee-bf35-449d-b273-e760eff34961.jpeg

A hordható technológiákban, így például az okosórákban vagy a vezeték nélküli, aktív zajszűrős (ANC) fülhallgatókban alkalmazott tipikus pulzusmérés legalább részben a fotopletizmográfiára (PPG) támaszkodik, amely fényimpulzusokat használ a vér aktivitásának mérésére. Ez általában jól működik, de megvannak a maga korlátai. A Google tudósai az új kutatási blogjukban azt írták, hogy kipróbáltak egy másik megközelítést, az audiopletizmográfiát (APG), amely ultrahangot használ a pulzusszám mérésére. Mindezt pedig a boltban kapható aktív zajszűrős (ANC) fülhallgatókkal és egy szoftverfrissítéssel valósították meg.

A trükk abban rejlik, hogy egy alacsony intenzitású ultrahang jelet veretnek vissza a hallójárat belsejéről, és az ANC működését segítő apró mikrofon segítségével érzékeli a bőrfelület rezgését, ahogy a szív a vért pumpálja az erekben. A blog szerint a technika még a fejhallgató rossz fizikai hangszigetelése, a viselőik eltérő hallójáratmérete vagy sötétebb bőrszín mellett is "rugalmas" volt. Ez utóbbi figyelemre méltó, mivel a pulzusszám pontossága sötétebb természetes bőrtónusok vagy tetoválások problémát jelentenek az okosórák és más viselhető eszközök esetében.

A Google kutatói azt is megállapították, hogy az ultrahangos megközelítés akkor is jól működött, amikor zene szólt, de elmondták, hogy zajos környezetben és mozgás közben már problémák jelentkeztek. Úgy találták azonban, hogy ezeket a problémákat több frekvencia alkalmazásával és a pontosabb jelszűréssel t lehet hidalni.

A kutatók a kereskedelmi forgalomban kapható fülhallgatók mellett célzottan készített prototípusokat is használtak a mikrofon elhelyezési hatásainak tesztelésére. A kutatást 153 résztvevő bevonásával végezték el.

A pulzusmérő fejhallgatók már egy ideje léteznek, de ezek a PPG megközelítést használják, és nagyon érzékenyek lehetnek az intenzív mozgásra vagy a rossz illeszkedésre.

Bár ez csak egy tanulmány, és nem jelenti azt, hogy a Google hamarosan olyan fejhallgatót ad ki, mely az ultrahangos módszerrel pulzust mér. Mégis, ez utal a cég egyre nagyobb erőfeszítéseire a hordozható technológiák területén.

Ha részleteiben is szeretné megismerni a Google tanulmányát, letöltheti a Google oldaláról.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://intelligencica.blog.hu/api/trackback/id/tr5518245687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása