Sokat olvasok, keveset beszélek és írom amit diktál az agyam.

Ne ültess mesterséges intelligencia chipet az agyadba!

2023/07/17. - írta: Mesterséges intelligencica

CyberSkizó!

Az ENSZ óva int attól, hogy mesterséges intelligencia chipeket ültessenek az agyadba, mert ez veszélyeztetheti a szellemi magánéletedet.

Ez semmiképpen sem egy különleges gondolat, erre bárki magától rájöhet, persze így is sokan lesznek, akik Elon Musk Neuralinkes szavára önként hajtják fejüket a tiló alá.

Magam elé képzelem az újonnan kialakuló CyberSkizó jelenségét (vagy orvosi diagnózisát, ha így fogják nevezni, akkor copyright), ami valósággá válik:

  • Emberünk: "Hé, ki van ott?"
  • Hang a fejében: "*kéjes sóhajok*"
  • Emberünk: "Hé, éreztem ám, hogy a feleségem az előbb szeretkezett velem. Ki csinálja ezt?"
  • Hang a fejében: "Most már bizonyítékod van rá, hogy megcsal téged velem."
  • Emberünk: “Deee, hogy a bánatos szarban csiná…"
  • Hang a fejében: "Feltörtem a feleséged mentális chipjét, ami hozzáférést adott a te mentális chipedhez, mivel ő is tárolta hozzáférési kódokat és a belépési szekvenciát az övén. Ha egyszer már bent voltam, mindenféle gondolatot és cselekedetet váltottam ki, hogy ne legyen más választása, mint hogy vonzónak találjon, és még a férjét is megcsalja."
  • Emberünk: "Halló kérem. Ez egy álom?"
  • Hang a fejében: "Nyihhinyusznya…"

És bár szinte biztos vagyok benne, hogy a fenti fejbéli párbeszéd el fog hangzani valaki fejében, de én azért mégiscsak javasolnám, hogy tartsuk meg a gondolatainkat magunknak.

ai_brain.jpg

Az ENSZ riadót fújt az idegtechnológia "potenciálisan káros" (túlságosan óvatosan fogalmazva) fejlődésével kapcsolatban, arra utalva, hogy az agyi implantátumok és szkennerek lehetővé tehetik, hogy a mesterséges intelligencia beavatkozzon a magánjellegű, emberi gondolatokba.

Ez egész pont olyan, mintha a neurotechnológiára rászórnánk egy kis szteroidot. És miközben a mesterséges intelligencia (ami nem kifejezetten létezik, mint ahogy képzelik a népek) a neurotechnológia területét (is) erősíti, egyesek óvatosságra intenek. A technológia messzemenő és potenciálisan káros képességekkel rendelkezik.

Egy olyan világ felé haladunk, amelyben az algoritmusok lehetővé teszik számunkra, hogy dekódoljuk az emberek mentális folyamatait, és közvetlenül manipuláljuk a szándékaik, érzelmeik és döntéseik hátterében álló agyi mechanizmusokat.

A neurotechnológia fénysebességgel halad előre és bár ez a fajta a technológia életmódváltó lehet, ennek a következményeivel is számolni kell.

Példának hozhatom Hannah Galvin, egy epilepsziás nő nő esete. Az agyába egy neurotechnológiai eszközt telepítettek, amely érzékeli a rohamokat és értesíti a beteget arról, hogy mikor kell lefeküdnie. Az eszköz végül megkeserítette Galvin életét, aki elmondása szerint naponta akár 100 rohamot is kapott, amelyek folyamatosan aktiválták az eszközt. Úgy érezte, mintha valaki lenne a fejében, és történetesen az nem ő maga, hanem valaki más. Depressziójának és állapotának rosszabbodása miatt végül eltávolították a készüléket.

A technológia azonban fantasztikus eredményeket is hozhat más emberek számára, lehetővé téve a vakok számára a látást, vagy a bénultak számára a járást.

A neurotechnológia számos egészségügyi probléma megoldásában segíthet, de hozzáférhet és manipulálhatja az emberek agyát, és információkat állíthat elő az identitásunkról és az érzelmeinkről. Ez veszélyeztetheti az emberi méltósághoz, a gondolatszabadsághoz és a magánélethez való jogunkat-

Itt hatalmas felelőssége van a döntéshozóknak a kontrollált használat tekintetében, mint ahogy a drogok orvosi használata is szabályozott. Jelenleg az agyba ültethető chipek, ha nem kifejezetten orvosi eszközök, hatalmas veszélyt jelentenek azokra, akik kritika nélkül elfogadják és agyukba ültettetik a tech mogulok önös érdekből történő felesleges fejlesztéseit.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://intelligencica.blog.hu/api/trackback/id/tr2918169005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása