Sokat olvasok, keveset beszélek és írom amit diktál az agyam.

Idegen űrhajó maradványai a földön? A hírhajhászás árnyoldala

2023/07/13. - írta: Mesterséges intelligencica

Hatásvadász cikkek tömkelege jelent meg az óceán mélyén talált anyag kapcsán, csak egyet idéznék a kormányunk által finanszírozott hiteles hírforrásból, Elter Tamás "újságíró" tollából: Origo - Döbbenetes felfedezés: tényleg földönkívüli űrhajó maradványait találták meg a Földön!

Az interneten tapasztalható, a social média tendenciózus elszaródása kiterjed az internetes hírportálokra is, aggasztó mértékben zuhan világszerte az újságírás színvonala és információk hitelessége.

partsofspaceship.jpg

A hírben szereplő felfedezés kizárólag azért döbbenetes, mert hír- és figyelem hajhász újságírók önmaguknak többszörösen ellentmondó állításokban tobzódva igyekeznek kitűnni a többi, még ostobább hír közül. Értem én, hogy klikkvadászat folyik az egyes aloldalak nézettségéért, hogy a hirdetőknek be lehessen hazudni, hogy micsoda egy menő oldalunk van és emiatt fizessetek többet. Csak hogy ez kontra produktív, az ostobaság mentén nem a megfelelő vásárlói réteget húzza be az oldal, így a hírdetések is a semmibe hullanak.

Tekintsünk el attól, hogy a magyar újságírok hírforrásai a külföldi, Blikknek megfelelő színvonalú oldalak és nézzük a tényeket. Az Origo cikkének címe, a link tartalma és a cikk tartalma 3 különböző dolgot állít.

A cikk címe azt állítja, hogy egészen biztosan mostmáraztán hűdehűha biztosan léteznek az UFÓ-k és az űrhajóik roncsát ide küldözgetik a Földre. Kérem gondoljunk bele a világűr hatalmas mivoltába és parányi naprendszerünk homokszemnyi méretére a galaxisunkban, a valószínűsége, hogy ilyen létezik, a végtelenbe tart (nyilván nem nulla, bármi megtörténhet, egy rózsaszín elefánt is eltalálhat egy SpaceX űrhajót kilövés közben, csak hát nem túl valószínű). Én szkeptikus tudós emberként túl is tudok ezen lépni, mert tényleg akármi is megtörténhet a világegyetemben. Mondjuk ez is.

Az Origo cikkjének a linkje már azt mondja, hogy több jel utal arra, hogy a Csendes-óceán mélyéről felhozott fémgömbök földönkívüli civilizációtól származnak. Ahha, tehát nem is biztos, de azért egy fasza főcímet csak ráhúztunk. Rendben, lépjünk túl ezen is, a kettő egy bizonyos őrült logikával tekinthető tartalmilag ugyanannak.

Aztán maga a cikk már csak azt taglalja, hogy egy bizonyos, nem túl szavahihető, kifejezetten minden egyes kavicsban UFÓ-kat látó tudós feltételezi, hogy akár idegen civilizációtól is származhatnak a kutya közönséges anyagokból álló kis vas ötvözet cseppecskék, melyek a légkörbe lépéskor elolvadó vas meteoritokra jellemző formációk.

És akkor tegyük csak egy kicsit a tudomány nagyítója alá a fent említett, idegen civilizáció létezését alátámasztó bizonyítékot. Igyekszem megindokolni, hogy ezek a kis fémgömbök valószínűleg nem idegen technológiát képviselnek, még a Harvard igen tisztelt tudósának állítása ellenére sem. A prominens földönkívüliekre vadászó tudós szerint a Csendes-óceánból kiemelt több mint 50 apró fémgömb lehet, hogy intelligens idegenek műve. Én ezzel kapcsolatban ultra szkeptikus vagyok.

Az említett több száz igen apró mágneses fémgömb a Csendes-óceán mélyén hevert egy jó ideje. Most ezeket a parányi gömböket egy tudományos expedíció kotorta ki és olyan médiafelhajtást gerjesztett, amely egyes tudósok szerint megalapozatlan.

2014-ben egy tűzgömb lángolt az égen Pápua Új-Guinea fölött, és közben törmeléket szórt magából. Egy, a közelben található megfigyelő állomás több mint 177.000 km/h sebességet mért a tűzgömb relatív sebességeként, és a NASA Földközeli Objektumokat Vizsgáló Központja (CNEOS) is észlelte a törmelékek becsapódását. A tűzgömb, mely egy meteorit volt (semmiképpen sem idegen űrhajó, ahogy azt a már említett újságírok érzékeltetni próbálják) meteorit az óceánba csapódott, mintegy 85 kilométerre a partoktól.

Avi Loeb, a Harvard Egyetem asztrofizikusa a meteorit keresésére indult. A Föld légkörébe való belépéskor mért rendkívüli sebessége és röppályája alapján Loeb úgy vélte, hogy az általa Interstellar Meteor 1 (IM1) névre keresztelt tárgy egy másik csillagrendszerből származó relikvia. A Daily Beastnek (LOL) adott interjúja szerint Loeb úgy véli, hogy a tárgy idegen - nem emberi lények által készített technológia nyomait - is tartalmazhatja. Hatja.

Nem ez az első alkalom, hogy Loeb azt feltételezi, hogy a Naprendszerünket idegen technológia látogatta meg. Öt évvel ezelőtt ő és Harvard-kutatótársa, Shmuel Bialy azt javasolta, hogy a furcsa, Oumuamua elnevezésű csillagközi objektum, amely 2017 végén suhant át a Naprendszerünkön, egy fényvitorlához hasonló autonóm idegen szonda volt. Az objektumról szóló tanulmányuk a média nagy érdeklődését váltotta ki, és a szélesebb tudományos közösség részéről is visszatetszést váltott ki. Könnyű úgy kijelentéseket tenni, hogy azt mást nem tudja sem reprodukálni, sem ellenőrizni, melyek pedig a tudományosság alapját képezik.

Most a kriptomilliomos (!) Charles Hoskinson finanszírozásával Loeb egy expedíciót vezet a Csendes-óceánon, hogy visszaszerezze az IM1-et. A legénység eddig több mint 50 mágneses fémgömböt - vasból, magnéziumból és titánból álló apró gömböket - hozott fel, amelyek a már említett meteor darabjai lehetnek (de ez messziről sem biztos, tények nem támasztják alá). Loeb egy nemrégiben megjelent blogbejegyzésében ezeket a gömböket anomáliának nevezte - feltehetően alacsony nikkeltartalmuk miatt, amely a meteoritok gyakori összetevője.

"Ez volt tudományos pályafutásom legizgalmasabb élménye" - mondta Loeb az expedícióról a Motherboardnak (újra csak LOL) adott nemrégiben adott interjújában. Sok tudósnak azonban kétségei vannak a fémgömbök eredetével kapcsolatban. Sőt, azt mondják, hogy ezek a bizonyos gömbök talán egyáltalán nem is kapcsolódnak a 2014-es tűzgömbhöz. 

"Már egy évszázada ismert, hogy ha fogunk egy mágneses gereblyét, és végig húzzuk azt az óceánfenéken, akkor földön kívülről gömböket fogunk felszínre hozni" - mondta Peter Brown, a kanadai Nyugat-Ontario Egyetem meteorológusa a Live Science-nek. Az ilyen törmelékek világszerte felhalmozódtak a tengerfenéken az évmilliók során a meteoroktól, amelyek apró, olvadt fémdarabkákat dobtak le, amikor elhaladtak felettünk - tette hozzá Brown. A változó óceáni áramlatok és az üledékmozgások figyelembevételével "lényegében lehetetlen lenne azt mondani, hogy ez a bizonyos gömb egy adott eseményből származik". Brown nemrégiben társszerzője volt egy tanulmánynak is, amely megkérdőjelezi az IM1 csillagközi származását. Az állítás, miszerint a meteor a Naprendszeren kívülről érkezett, a légkörünkbe való belépéskor elért sebességén alapul. Ez pusztán egy feltételezés, bizonyíték nem támasztja alá. Brown szerint azonban "különösen a nagyobb sebességeknél az amerikai kormány szenzorai hajlamosak túlbecsülni a sebességet". Az alacsonyabb sebesség megmagyarázná az objektum szokatlan fényességprofilját is, amely nem felelt meg annak, ami egy több mint 160 000 km/h sebességgel mozgó fémmeteor esetében elvárható lenne, mondta Brown.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a meteorit nem egy másik csillagrendszerből származik - csak azt, hogy nem feltétlenül az. Eddig még nem volt megerősített csillagközi meteoritbecsapódás a Földön, bár Brown maga 20 évet töltött a kereséssel. Ami azt a lehetőséget illeti, hogy ez a földönkívüli technológia bizonyítéka, a tudományos közösség nagy része szkeptikus. "Ez egy rendkívül klassz eredmény lenne" - mondta Brown. "De nem látok olyan bizonyítékot, ami feltétlenül alátámasztana egy ilyen szélsőséges hipotézist".

És bár én véleményem egy dingóvesényit sem számít az Origo vagy bármely más hírportál újságíróinak, de én azért csak tisztelettel szeretném javasolni, hogy először olvassanak és tájékozódjanak mielőtt ostobaságokat írnak. Nagyon szépen köszönöm és további napsütéses szép napot kívánok mindenkinek!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://intelligencica.blog.hu/api/trackback/id/tr5218165934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása