Sokat olvasok, keveset beszélek és írom amit diktál az agyam.

Veszélyes-e a TEMU?

2024/01/19. - írta: Mesterséges intelligencica

Az Indexen néhány órája jelent meg a cikk a TEMU-ról, pozitív üzenetet közvetítve. Nekem van azért fenntartásom.

A "Vásárolj, mint egy milliárdos" szlogennel a TEMU egy hatásos üzenetet akar velünk közölni. Azzal a céllal mondja ezt, hogy azt sugallja, az árai elég alacsonyak ahhoz, hogy bármit megvásárolhassunk anélkül, hogy a pénztárcánk megtizedelését éreznénk. Ez a szlogen nagy érdeklődést váltott ki világszerte. Azonban messze nem minden vélemény pozitív, és sokan elgondolkodtak az oldal legitimitásán.

lcnc.jpeg

Az intrikát fokozta a TEMU masszív reklámhadjárata, és sikerült is gyorsan és nagy figyelmet irányítani a platformra. Ez egy egyszerre ellentmondásos és érdekes debütáláshoz vezetett. De a kérdés továbbra is az, hogy be tudja-e váltani a TEMU az ígéreteit?

Mi az a TEMU?

A TEMU az egyik legújabb diszkont online kiskereskedő, amely 2022 szeptemberében debütált. Ez az online piactér olcsóbb, gyorsabb online vásárlást ígér, ami a platform gyors növekedését serkenti. A magát bostoni székhelyűnek valló kínai kiskereskedő világszerte 22 különböző piacra terjeszkedett, többek között Kanadába, az Egyesült Királyságba, Ausztráliába, Mexikóba, Japánba és Európába, többek közt Magyarországra is.

Indulása óta a TEMU nagy hírnevet szerzett, és a reakciók meglehetősen megosztóak voltak. Ez az egyik legvitatottabb online webshop, amely jelenleg működik. A platform továbbra is az egekbe szökik, és július óta az Amazon, a Walmart és a Shein mellett az első számú ingyenes vásárlási alkalmazássá lépett elő (a Google Play és az Apple oldalán).

Biztonság: Megbízható a Temu?

Az alacsony költségeket és gyors szállítást ígérő TEMU nagyrészt megfelel a szlogenjének, de ez nem jelenti azt, hogy minden csupa napsütés és egyszarvúfing körülötte.

Adatbiztonság

A TEMU sok kritikát kapott az általa gyűjtött adatok és azon tény miatt, hogy anyavállalata, a PDD Holdings Kínában székel. Sőt, sokan azt állították, hogy az alkalmazást inkább kémprogramnak tervezték, mint online vásárlási platformnak. Nem kommentálnám ezen állítások konkrétumait, azt azért megjegyezném, hogy ugyanez számos népszerű alkalmazásról elmondható, mint pl. a Google és az Amazon is.

A nagyobb aggodalomra itt több olyan jelentés ad okot, amelyek szerint a TEMU használata után banki vagy hitelkártyaadatokat adtak el vagy szivárogtattak ki. Az emberek a közösségi médián keresztül figyelmeztettek másokat, miután szokatlan levonásokat és/vagy pénzfelvételt észleltek. 

A nagy TEMU vita és pletykák

Minden gyorsan növekvő kiskereskedő, amely olyan óriásokat fenyeget, mint az Amazon, szükségszerűen pletykákat, gyanakvást és vitákat gerjeszt. Íme, néhány a Temuval kapcsolatban keringő legfontosabb történetek közül:

  • A New York Post arról számolt be, hogy a TEMU adatokat gyűjt a kommunista Kína számára.
  • A TEMU testvéroldalát, a Pinduoduót a Google rosszindulatú szoftverek miatt felfüggesztette, ami arra késztette a TEMU-t, hogy törölje a testvérplatformra való összes hivatkozást.
  • A Shein gyors divatáru-kiskereskedő decemberben beperelte a Temut szellemi tulajdonjogok megsértésére hivatkozva. Alapvetően azt állítják, hogy a TEMU megpróbálta elhitetni a fogyasztókkal, hogy a Shein és a TEMU ugyanaz a márka.
  • A TEMU saját keresettel válaszolt a Shein ellen, azt állítva, hogy a Shein megsérti az amerikai trösztellenes törvényeket azzal, hogy megtiltja az eladóknak a TEMU-val való együttműködést.
  • Egyre több influencer vádolja átveréssel a TEMU-t, a platformot a személyazonosság-lopástól kezdve,  hamisan ígért termékekig, amelyek egészen másként néznek ki, mint amit megrendeltünk véltek, vagy egyszerűen soha nem érkeztek meg.


A termékek minősége és elérhetősége

Jelentős aggodalmak merültek fel a soha meg nem érkező rendelésekkel kapcsolatos panaszok mennyiségével, valamint a megérkező áruk minőségével kapcsolatban is.

Ami azt illeti, hogy a megrendelés a leírásnak megfelelően érkezik-e meg, a TEMU mindenképpen a "vigyázzon a vásárló" kategóriába tartozik, ami nem másmilyen, mint bármely más olcsó online kiskereskedő, mint pl. az Aliexpress esetében. Javaslom az adott terméknél az adott eladó értékeléseit ellenőrizni, jómagam is ezt teszem.

A platform a kínált árakhoz képest meglehetősen gyors szállítást is kínál, és jó választás lehet, ha ebben a tekintetben extra garanciát keres. A TEMU ugyanis azt hirdeti, hogy jóváírást ad az ügyfeleknek, ha a csomagjuk a megadott időn túl érkezik, így általában nem kell aggódnia amiatt, hogy mikor érkeznek meg a termékek.

Árképzés: legális a TEMU?

A TEMU árképzése túl jónak tűnhet ahhoz, hogy igaz legyen, de általában a meghirdetett ár valóban az, amit fizetni fog. A platform rendszeresen kínál olyan kedvezményeket, amelyek még a az alapárnál is lejjebb viszik az árakat, és ezekben általában meg is lehet bízni. Ezek a kedvezmények gyakran jelentősek, de meg kell jegyezni, hogy időbeli korlátozással járnak, és egyértelműen arra szolgálnak, hogy sürgősségérzetet keltsenek, és rávegyék Önt a gyors megrendelésre.

Természetesen, ahogy a Shein esetében is, fontos figyelembe venni egy olyan platform etikáját, mint a TEMU. Bár az oldal még elég új, ugyanazt a szabályt követi, mint az összes online kiskereskedő - vagyis ahhoz, hogy egy terméket ilyen alacsony áron kínáljanak, valamit vagy valakit (legyen szó a TEMU dolgozóiról vagy a környezetről) valószínűleg kihasználnak/megkárosítanak.

Tippek a milliárdos vásárláshoz

Ha úgy dönt, hogy a potenciális kockázat megéri a megtakarítást, kövesse tippjeimet a biztonságosabb online tranzakciókhoz, mielőtt "milliárdosként vásárolna".

Limitálja az elvárásait

Bár a termékek általában meglehetősen olcsók, általában azért azt kapja, amiért fizet. A legtöbb esetben, ha magas minőségű árut vár, csalódni fog, bár a legtöbb termék elfogadható minőségű. A termékeket általában közvetlenül attól szerzik be, aki gyártja őket, de rengeteg olyan lehetőség is van az oldalon, amely ismert márkák másolatának tűnik.

Ellenőrizze a véleményeket

A vélemények a legjobb barátai, és érdemes alaposan ellenőrizni őket, mielőtt elkötelezné magát a vásárlás mellett. Ruhavásárlás esetén erősen ajánlott a méretek ellenőrzése, és nem a kiírt méret alapján választani a ruhadarabokat. Tanácsos a szükségesnél valamivel nagyobb méretet választani.

Használjon biztonságosabb fizetési módot

Elég sok pletykát hallottunk már arról, hogy az emberek bankkártya adatai rossz kezekbe kerültek a TEMU-n történő vásárlás után, Én magam is észleltem ilyet, bár nem biztos, hogy ezzel volt kapcsolatos (tekintve kiterjedt internetes vásárlási szokásaimat). Javaslom, hogy internetes vásárláskor virtuális, eldobható, akár egyetlen vásárlásra megnyitott bankkártyákat használjunk, semmiképpen sem a fizikai kártyánk adatait.

Szállíttasson biztonságos címre

Megszabadulhat a csaló weboldalaktól, ha az otthoni címe helyett egy kézbesítői csomagmegőrzőt vagy egy postafiókot használ a kézbesítéshez. Így kevesebb személyes adatot oszt meg, amelyeket ellophatnak, eladhatók vagy felhasználhatók személyazonosságának ellopására.

Átverés lenne hát a TEMU?

Ez igazából attól függ, hogy Ön mit tekint átverésnek. Amíg nincs gondja az alkalmazás által kért adatok megosztásával, és meg tud birkózni az oldal potenciálisan megkérdőjelezhető etikájával, addig viszonylag rövid szállítási idővel olcsó, és elfogadható minőségű árut szerezhet.

Minden bizonnyal léteznek biztonságtudatosabb lehetőségek is, de személyes preferencián múlik, hogy érdemes-e vásárolni a TEMU-ról.

A szerző már vásárolt a TEMU oldalán ésminden rendben volt (a javasolt szabályok betartása mellett).

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://intelligencica.blog.hu/api/trackback/id/tr9118306547
süti beállítások módosítása