Sokat olvasok, keveset beszélek és írom amit diktál az agyam.

Az Apple önvezető autó projektjének hatalmas, 10 milliárd dolláros bukása

2024/03/07. - írta: Mesterséges intelligencica

Az Apple, a világ legnagyobb értékű cége, a világ legtöbb telefont értékesítő és a világ legjobbjának tartott technológiai márkája az elmúlt 10 évben saját elektromos, önvezető autót fejlesztett. Bár ez nagy titok volt, mégis mindenki tudott róla, a fejlesztésben résztvevők igen nagy száma miatt.

Az Apple elektromos autó fejlesztési projektjének kódneve Titan volt, de a közelmúltban törölték a programot. Ez minden idők legynagyobb, 10 milliárd dolláros pénzégetése volt, és szépen mutatja a Szilícium-völgy arroganciáját.

Ha a tudatlanság boldogság, akkor az arrogancia maga a mennyország, és a Szilícium-völgyi arrogancia nem ismer határokat. A híres Steve Jobs-idézet szerint "Nincs értelme okos embereket felvenni és megmondani nekik, hogy mit tegyenek; azért veszünk fel okos embereket, hogy ők mondhassák meg nekünk, hogy mit tegyünk".

applecar.jpeg

Nem számít, hányan másolják és illesztik be ezt az idézetet, nem fog segíteni, hacsak nem érzed át azt, hogy mit is mond ezzel nekünk Steve Jobs.

A Szilícium-völgy képes szoftvereket, számítógépeket, mobileszközöket, sőt még robotokat is a semmiből kitalálni, lefejleszteni és legyártani... miért történhetett az meg, hogy az Apple végtelen erőforrásaival képtelen volt arra, hogy egy elektromos autót építsen? Miért van az, hogy minden korlátlan lehetősége és pénze ellenére egy olyan cég, mint az Apple, nem tud működő és gyártható elektromos autót építeni? számtalan más, az Apple-nél jóval kisebb erőforrásokkal rendelkező cégnek sikerült ez az elmúlt 10 évben... az Apple-nek vajon miért nem?

Képzeljük csak magunk elé egy forró augusztusi délutánon lezajlott céges megbeszélést. A fejlesztési igazgató (aki nem tud tervezni és rajzolni ugyi) megmutatja az autók tervezésében hatalmas tapasztalattal rendelkező mérnök csapatának online, hogy mit is kellene tervezniük. Az autókat tervező mérnökök ragaszkodnak ahhoz hogy gyártható autót tervezzenek, míg az Apple, a kreativitást mindenek előtt preferáló fejlesztési igazgatós a kreativitás hiányával vádolja őket. A tervező mérnökök csak ülnek szótlanul, hiszen a vezetőjük beszél hozzájuk. Nem értik és tehetetlenek a kreativitást hiányló vezetői érveléssel szemben, hiszen az őket utasító vezetőnek alig van tapasztalata azon kívül, hogy egy telefont megtervez.

10 év és 10 milliárd dollár kellett ahhoz, hogy kiderüljön, hogy az Apple elektromos autó terve nem működik. nem fog működni. Minél keményebben dolgoztak, annál nagyobbat buktak. Persze azt gondolom, hogy ott kellett volna lenni ahhoz, hogy megtapasztaljam,miértis alakultak így a dolgok. A Keynote prezik önmagukban ne mtudnak problémákat megoldani. Miért is kellett 10 milliárd dollárt elkölteni? Egyetlen projektvezető sem fogja hangosan kimondani, hogy a munkaadójának fogalma sincs arról amiről beszél. Készpénz égetés az egész, a szerencselovaglás mindaddig, amíg senki nem szólal meg.

A Titán projektnek volt néhány igen komoly, mégis hozzá nem értő vezetője. Az Apple 2021-ben Kevin Lynch-et nevezte ki  a projekt vezetésére, aki korábban az Apple Watch fejlesztését felügyelte. Hát nem egy kakukktojás? Egy olyan fickót kértek fel az autós projektjük vezetésére, aki egy 2 cm-es, téglalap alakú mobileszköz fejlesztésének projektjét vezette. Akkoriban csodálkoztam, hogy Doug Field, a Project Titan korábbi vezetője miért ment el a Fordhoz.

Persze távolról sem ez az első eset, hogy a Szilícium-völgyben egy nagy techcég elbukik egy elektromos autó fejlesztésével. Az elköltött milliárdokból csak egy nagy halom aláírt NDA maradt. Soha nem fogjuk megtudni, hogyan is történt ez az Applenél. Vagy meg sem történt meg, mert a túlzott arrogancia gondoskodott arról, hogy ez soha ne történhessen meg.

A Hotel California a Szilícium-völgye egy gyönyörűséges álom, de tudni kell felismerni, hog ymikor jön el az az idő, amikor egyszerűen csak ki kell csekkolni és le kell lépni.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://intelligencica.blog.hu/api/trackback/id/tr8118347651
süti beállítások módosítása