Sokat olvasok, keveset beszélek és írom amit diktál az agyam.

A ChatGPT a csőd szélén

2023/08/17. - írta: Mesterséges intelligencica

A ChatGPT léte borotvaélen táncol, mivel az OpenAI egyre közelebb kerül a csődhöz.

A ChatGPT a jelentések szerint feltartóztathatatlan léptekkel a csőd felé halad. A befektetőknek esélye sincs befektetésüket viszont látni, mivel a vállalkozás alig termel nyereséget a chipek hiánya, az ellentétes érdekek és egyebek körülmények miatt.

a_chatgpt_a_csod_szelen.jpg

Az OpenAI a ChatGPT debütálása óta már 540 millió dolláros, azaz 192 milliárd forintos veszteséget könyvelhetett el. Ez az összeg nagyjából 20.000 db középkategóriás autó árának felel meg, ezeket az autókat pedig körülbelül 30 db futball pálya méretű helyen lehetne leparkolni.

A mesterséges intelligencia az év nagy részében az újságok és hírportálok címlapjain szerepel. Ha az AI témájára gondolunk, automatikusan az OpenAI chatbotja, a ChatGPT jut eszünkbe és az ezt a technológiát használó Microsoft Bing Chatje.

És bár az OpenAI jelentős előrehaladást mutat a technológia fejlesztése területén, a chatbot mégis komoly kihívásokkal néz szembe. Egy nemrégiben publikált jelentés arra hivatkozik, hogy a ChatGPT egyre butább. A tanulmány szerint a chatbot válaszainak minősége az előző verziókhoz képest jelentősen romlott, annak ellenére, hogy az OpenAI erőfeszítéseket tett az eszköz új, a használhatóság javítását célzó funkcióinak kialakítására.

Ehhez hozzátartozik az is, hogy úgy tűnik, hogy itt már nem a szokásos üzletmenetről van szó. Az OpenAI cég állítólag a csőd szélén áll. Ez több okkal is magyarázható.

Először is, egy AI-alapú chatbot üzemeltetése nem könnyű feladat, különösen, ami annak a költségvonzatát illeti. Azt már tudjuk, hogy az OpenAI körülbelül 700.000 dollárt (mintegy 35 millió Ft-ot használ fel az eszköz napi működtetésére. Ez lekérdezésenként 36 centet (nagyjából 140,- Ft-ot) jelent. Nem is beszélve arról az összegről, amelyet a rendszer futtatására használt GPU-k beszerzésére fordítanak olyan vállalatoktól, mint az NVIDIA, hogy biztosítsák a dolgok zökkenőmentes működését. De olybá tűnik, hogy az OpenAI ezt nem tudja sokáig fenntartani, annak ellenére, hogy a GPT-3.5 és a GPT-4 monetizálásával próbál némi bevételre szert tenni. A Microsoft néhány friss befektető kíséretében gondoskodik ennek az egésznek a finanszírozásáról. Vajon meddig fognak a befektetők segíteni a vállalkozás életben tartásában, ha esélyük sincsen a befektetésüket visszakapni?

A monetáris problémákon kívül az OpenAI a chatbot kínálatát kihasználó felhasználók számának csökkenését is tapasztalja. 2023. júniusa és júliusa között 12%-os csökkenést tapasztalt a felhasználói bázisban, ami körülbelül 200 000 felhasználó elvesztését jelenti. Ezek a statisztikák azonban csak a ChatGPT weboldalát látogató felhasználók számát tükrözik, az API-kat (más, külső szoftverek csatlakozását kiszolgáló szoftverelemek) kihagyva.

Az OpenAI API-ja folyamatos érdeklődés növekedést ért el az olyan cégeknél, amelyek kezdetben ellenezték az egész mesterséges intelligencia ötletét, és most már beépítették azt a munkafolyamataikba. Számos LLM-modell (Nagy Nyelvi Adatbázis) nyílt forráskódú, mellyel a felhasználók számára lehetővé válik, hogy különösebb költségek nélkül az igényeiknek megfelelő, mindennapi munkájukat könnyítő segítséget kapnak.

Emellett OpenAI különösen hangsúlyt helyez arra, hogy cégük hosszútávú tervei és első termékük, a ChatGPT céljai nagy mértékben eltérnek egymástól. Az OpenAI az AGI szuperintelligencia elérésére összpontosít, míg az OpenAI terméküket a profitszerzés felé hajlítják.

Nehezítő tényező továbbá, hogy az OpenAI hatalmas összegeket fordít a biztonsági kérdésekre is. A biztonsági intézkedések biztosítják, hogy az eszköz ne csússzon ki az emberi irányítás alól. Az OpenAI kifejezetten szeretné, ha a kormányzat is bekapcsolódna a biztonsági szabályok kialakításába. Máris folynak olyan perek a ChatGPT ellen, melyek célja a vállalat törvényszegésének megállapítása a fogyasztóvédelmi és szerzői jogi törvények tekintetében. Tekintettel az OpenAI-ba fektetett komoly tőkéjére és kiterjesztett partnerségére, a Microsoft is valószínűleg érintett lesz ezekben a perekben.

Ennek ellenére az OpenAI aktívan keresi az új lehetőségeket, hogy pénzt keressen a GPT-4 LLM-jeiből. A vállalat 2023-ra 200 millió dolláros, 2024-re pedig 1 milliárd dolláros éves bevételt tűzött ki célul, ami a jelenlegi állapotot tekintve eléggé elérhetetlennek tűnik. A vállalat már most 540 millió dolláros veszteséget könyvelhetett el a chatbot megalapítása óta.

Végül pedig az utolsó kegyelemdöfés az lehet, hogy egyre nagyobb a GPU-k hiánya a piacon, részben az USA és Kína közötti rivalizálás miatt. Az EU nemrégiben fogadta el a 43 milliárd eurós Chips Actet, amelynek célja, hogy fokozza a félvezetőgyártást a régióban, és csökkentse a külföldi régióktól való túlzott függőséget a félvezető chipek fejlesztése terén.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://intelligencica.blog.hu/api/trackback/id/tr5718195297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása