Sokat olvasok, keveset beszélek és írom amit diktál az agyam.

Foodora - Mert jól esik!

2023/07/06. - írta: Mesterséges intelligencica

Mert jól esik!

Megyek az utcán és csak úgy haluzok a zajzáras fejhallgatóm alatt. A zajzáras cucc kötelező kelléke az olyan szenzorosan túlérzékeny autistának, mint én. A csend pedig gondolkodásra készteti az embert. A környezetemet mindig nagyon részleteibe menően figyelem, számítva az ősi reflexeim által táplált félelemnek, hogy az egyik sarok mögül előugrik egy oroszlán és kifejezetten engem kíván felfalni. Persze nem jön az oroszlán valószínűleg sohasem (hamarabb esik egy zongora a fejemre, bár arra is számítok, tök őszintén), de az érzékeim igen elítélhető módon erről nem lettek felvilágosítva.

Így lépdelve az utcán szembe jött velem egy kórosan elhízott, ultra dagadt fickó, a hasa a derékvonala alá lógott jó 40 centiméterrel, a melle két hatalmas zsákként csüngött és a hátán a zsír 4 felé osztotta a felületet. A tarkója, mint egy második arc, úgy lihegett a környezetére. Ezen felbátorodva a Deák tér közepén, elkezdtem számolni azokat az embereket, akik jól láthatóan elhízottak. Egészen megdöbbentő volt, több mint a fele komoly súlyfelesleget cipelt hősiesen. Én már a 81 kilómra (192 cm) 3 kiló felesleget is teherként élek meg és igyekszem szabadulni tőle. Sőt én slim-fatnek számítok, a súlyom rendben, de a helytelen táplálkozás miatt belül el vagyok zsírosodva). Azért mondom, hogy ők hősök, fogalmam sincs hogyan bírnám ezt. Szóval ezt a nagy tömegű elhízottságot nem érzékeltem eddig, holott a statisztikák is erről szólnak. 

Ha valakire azt mondjuk, hogy dagadt disznó, az természetesen sértő mindkét félre nézve. Anyukám is arra tanított, hogy nem szabad így beszélni másokról. De hogy a "túlsúlyos", de legfőképp az "elhízott" szó felháborodást vált ki az elhízottak körében, az már nálam csapja ki a biztosítékot.

Az elhízottság az egy orvosi fogalom, egy betegséget jelöl. Így konkrétan. Ez nem egy szitokszó, hanem egy orvosi definíció. Wikipédiából lopva: Az elhízás (obesitas, obezitás) olyan kórállapot, amelynek során a szervezet zsírraktározása oly mértékű, hogy az káros lehet az egészségre, és a várható élettartam csökkenéséhez, illetve számos egészségi problémához vezethet. Elhízottnak tekintjük azt a személyt, akinek testtömegindexe (rövidítve TTI, angolul body mass index, BMI) 30 kg/m² felett van. A testtömegindex a kilogrammban megállapított testtömeg és a testmagasság méterben mért négyzetének hányadosa.

Csak mellékágon jegyzem meg, hogy a BMI-vel sem értek egyet, sokszor tévesen ítélhető meg egy ember állapota pusztán a BMI által mért és kalkulált adatai alapján.

Nem mellékágon pedig az elhízás terjedésében kiemelt szerepet tulajdonítok a social médiában egyre inkább terjedő, ezáltal a fiatalok körében is elfogadottá váló test pozitivizmusnak, mely egy csúnya félre értelmezésből fakad, és alap normává teszi, hogy legyél elhízott.

A többi földi fajhoz képest igen fiatal emberi faj szervezete nem arra van berendezkedve, hogy korlátlan étel források állnak rendelkezésre. A folyamatos mozgás és munka a korlátozott táplálék forrásokkal szemben a mi igazi mozgásterünk. És akkor jött a jólét (tudom, nem számítom bele az emberiség éhező felét, de ők kevésbé fordulnak meg a Deák téren), a végtelen kaja tenger, mellette a civilizációnkból és társadalmi elvárásokból fakadó stressz, a bánatból/örömból/jólesikből fakadó túlevés és voilá, úszunk a zsírtengerben. Tudom, hogy vannak olyan betegségek (köztük az enyém is) melyek elhízással járnak, ha akarom, ha nem, ha teszek ellene, ha nem. De azt kizárt dolognak tartom, hogy ez a mennyiségű ember mind pont olyan kórral küzd, ami elhízást okoz.

Lehet a sértő felvetésemen hüppögni (tudom, hogy az ilyen posztok sértőek annak a rétegnek, akikről írok), de lássuk be, hogy katasztrofális mértékű társadalmi károkat okoz az elhízás. Az elhízottság következményeként felmerülő betegségek rövidebb élethossz kilátásokat, munkaerő kiesést, az egészségügyi ellátó rendszer egyre nagyobb terhelését és mindezekből fakadó tetemes anyagi károkat okoznak. Arról nem is beszélve arról, hogy ki az, aki örül annak, hogy az elhízottság miatt évtizedekkel hamarabb elveszíti szeretteit? Remélem senki, én például kifejezetten nem.

Mindezt azért vezettem fel ilyen hosszasan, mert amikor hazaértem az utca forgatagából és bekapcsoltam a TV-t háttérzajnak (csak így tudok dolgozni), elementáris erővel csapódott az agyamba Dóránk a Foodora reklámból, hogy aszongya "Mert jól esik"! Rendelj, zabálj mindenhol, mert jól esik! Egyél folyamatosan, termeld a pénzt a kifőzdéknek, éttermeknek, a futár cégeknek, kit érdekel az egészséged! Legyél bunkó, zabálj a színházban pizzát, kit érdekelnek a társadalmi normák, az emberek, a büdös és a zaj. A többiek tapsikolva fognak ünnepelni, ha ilyet teszel, ugyi. Nem. Te szeretnéd, hogy a moziban valaki pizzát rendelne és melletted zabálná fel? Bár mégsem érdekel a véleményed, mert jól esik!

Annyira, de annyira szívesen vennék egy olyan reklámot a Foodorától, hogy valaki épp a vécén hasmenéssel operál, csobog az ominózus testnyílásból a manna, majd belép egy futár, arcán kéjes mosollyal, kezében egy hambival és azt mondja: Mert jól esik!

Emberek, az elhízottság az egy orvosi fogalom, egy nagyon komoly betegség, ne támogassuk tovább a terjedését. Épp annak ellenkezőjét tegyük, segítsünk neveléssel, oktatással, már kicsi gyerekkortól fogva, terjesszük és tegyünk az ellen, hogy az elhízottság járványa tovább tizedelje szeretteinket!

És könyörögve kérem, nem mondjuk már azt, hogy:

Mert jól esik!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://intelligencica.blog.hu/api/trackback/id/tr1218160936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása