A gyorséttermi ételek szuperfeldolgozottak, efelől semmi kétség. Ételeik kapcsán kijelenthetjük ezt az univerzális igazságot, melyet mindannyian elfogadunk. Ki nem érezte még a vágyat egy McDonald’s mellett elsétálva az onnan áradó ínycsiklandó illatok által? Mivel a gyorséttermek a Frankenstein-féle élelmiszertudomány élvonalába tartoznak, ez azt jelenti, hogy a nagy gyorséttermi láncok ételeinek minden eleme valamilyen kémiai szörnyetegnek kell lennie igaz? Azt gondolhatnánk, hogy még a McDonald's sült krumplija is - bármennyire is tagadhatatlanul finom - valószínűleg nem friss krumpliból készül, hanem valami furcsa krumplipüré keverékéből. De valójában nem ez a helyzet. Bár a McDonald's sült krumplija nem éppen a helyszínen, minden nap frissen vágott krumpliból készül, de nem is az élelmiszer mérnökök (igen, van ilyen) által tervezett rémálom ételek furcsa keverékéből. Akárcsak a rózsaszín nyálkás Chicken McNuggets mítoszában, a McDonald's sült krumpliban sincs burgonyapép. Igazi, egész burgonyából készülnek, és így előkészítetten szállítják az éttermekbe őket. Persze, a McDonald's sült krumplihoz más hozzávalókat is hozzáadnak, de a lényeg az, hogy valódi burgonyából készül.
A McDonald's sült krumpli burgonyából készül
A TikToker @chefmikeharacz a McDonald's egykori vállalati séfje, aki azzal lett nagymenő az interneten, hogy gyakran válaszol a McDonald’s ételeivel kapcsán feltett kérdésekre. Nemrég válaszolt arra a konkrét kérdésre is, mely a cég sült krumplijára vonatkozott, és arra, hogy burgonyapépből vagy valódi burgonyából készül-e.
Haracz szerint a vállalat valódi burgonyát használ (országonként különböző típust, de egyező tulajdonságokkal), amelyet egy sültkrumpli alapanyag gyártóhoz szállítanak. A krumplikat ezután megmossák és gőzzel hámozzák, majd a dolgozók kivágják a csúnya barna foltokat. Ezután egy un. ágyúba lövik őket.
Igen, ágyúba. A krumpliágyú egy pengékkel teli sültkrumpli előállító cső, amelyen a krumplikat nagy sebességgel átlövik, és így kapják meg a klasszikus, már ismert sültkrumpliformát. A sült krumplit ezután blansírozzák, szárítják, és elősütik, majd lefagyasztják, és elküldik a McDonald's éttermeibe. A sült krumplivá válás utolsó állomását az étteremben, az un. deep fry sütőben sütik meg. Így készül a McDonald's sült krumpli.
A McDonald's a szabványosításról szól
A McDonald's több évtizedes sikerének titka sok tekintetben a szabványosításhoz köthető. Ez egy olyan cég, aki nagyon komolyan veszi az egységes megjelenést, ételeket, gyakorlatot és eredményeket.
Bár a McDonald’s éttermek franchise rendszerben működve kaphatnak némi mozgásteret olyan dolgokban, mint például az árképzés, de az előírás az, hogy mindegyik McDonald's-ban az ételek íze pontosan ugyanolyan legyen. A cégnek a részletekre fordított figyelme néha túlzásnak tűnhet, de az eredmények magukért beszélnek.
Csábító lehet azt hinni, hogy a gyorséttermek mindenhol feldolgozott rémálom-ételeket árulnak, és ez talán sok esetben így is van. De a McDonald's sült krumplija esetében legalább biztosak lehetünk benne, hogy valódi burgonyát eszünk.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.