Sokat olvasok, keveset beszélek és írom amit diktál az agyam.

A Google lopott adatok alapján képzi ki mesterséges intelligenciáját?

2023/07/13. - írta: Mesterséges intelligencica

Egy nem régiben indult per azt állítja, hogy a Google "titokban ellopott mindent, amit amerikaiak százmilliói valaha is létrehoztak és megosztottak az interneten", hogy képezze a Bard nevű mesterséges intelligenciáját.

A kereset azzal vádolja a Google-t, hogy "titokban ellopott mindent, amit valaha is létrehoztak és megosztottak az interneten". Az ügyvédi iroda nemrég hasonló csoportos keresetet nyújtott be a ChatGPT készítője, az OpenAI ellen is. Egy új per pedig azt állítja, hogy a Google "titokban ellopott mindent, amit valaha is amerikaiak százmilliói alkottak és osztottak meg az interneten", hogy generatív AI termékeit, például a Bard chatbotot, betanítsa.

paragraph.jpg

A Clarkson Ügyvédi Iroda által a Kalifornia északi körzetének amerikai kerületi bíróságán kedden benyújtott csoportos kereset azzal vádolja a Google-t, a DeepMind nevű mesterséges intelligenciával foglalkozó testvérvállalatot és az Alphabet anyavállalatot, hogy tudtuk és beleegyezésük nélkül megszerezték az emberek adatait. "A Google minden személyes és szakmai adatunkat, kreatív és másolt munkáinkat, fényképeinket, sőt még az e-mailjeinket is - gyakorlatilag a digitális lábnyomunk teljes egészét" elvette, hogy AI-termékeit megalkossa - állítja a kereset.

"A Google éveken át titokban, senki értesítése vagy beleegyezése nélkül gyűjtötte be ezeket az adatokat". Ez magában foglalja az előfizetéses weboldalakról, valamint a könyvek és kreatív alkotások kalózgyűjteményeiről ismert weboldalakról származó adatokat is - állítja a kereset. A panasz hivatkozik a Google adatvédelmi szabályzatának július 1-jei frissítésére is, amely szerint a Google "nyilvánosan elérhető online" információkat is gyűjthet mesterséges intelligenciamodellek képzése és olyan termékek létrehozása érdekében, mint a Google Translate, a Bard és a Cloud AI képességek.

"A Google-nak egyszer és mindenkorra meg kell értenie: nem az övé az internet, nem az övé a kreatív alkotásaink, nem az övé a személyiségünk kifejezése, a családunkról és gyermekeinkről készült képek vagy bármi más, csak azért, mert megosztjuk őket az interneten" - áll a keresetben. "A "nyilvánosan elérhető" soha nem jelentette azt, hogy bármilyen célra szabadon felhasználható".

A Google nem reagált azonnal az Insider megkeresésére, hogy kommentálja a keresetet, de a Reutersnek adott nyilatkozatában "alaptalannak" nevezte a kereset állításait. Halimah DeLaine Prado, a Google általános jogtanácsosa az Insidernek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a vállalat "évek óta egyértelmű", hogy a Google Translate-hez hasonló szolgáltatások mögött álló AI-modellek betanításához "felelősségteljesen és az AI-elveinkkel összhangban" nyilvános forrásokból származó adatokat használ, például a nyílt weben közzétett adatokat és nyilvános adathalmazokat. "Az amerikai jog támogatja a közérdekű információk felhasználását új, hasznos felhasználási módok létrehozására, és várjuk, hogy megcáfoljuk ezeket az alaptalan állításokat" - folytatta DeLaine Prado.

A keresetet körülbelül két héttel azután nyújtották be, hogy a Clarkson Ügyvédi Iroda hasonló panaszt nyújtott be az OpenAI ellen, azt állítva, hogy a vállalat "hatalmas mennyiségű személyes adatot" lopott el és használt fel a ChatGPT képzéséhez, beleértve az orvosi feljegyzéseket és a gyermekekről szóló információkat. Mindkét perben a felpereseket csak monogramjuk, foglalkozásuk, államuk és internethasználatuk alapján azonosították, amivel ügyvédeik szerint "a tolakodó vizsgálat, valamint a potenciálisan veszélyes visszahatások elkerülése" volt a céljuk.

A Google-per egyik felperese, akit a "J.L." kezdőbetűkkel azonosítottak, és akit a New York Times bestsellerszerzőjeként és Texasban élő oknyomozó újságíróként írtak le, azt állította, hogy a Google a könyvének lopott PDF-jét használta fel Bard kiképzéséhez. A perben azt állítják, hogy a műve ma már széles körben ingyenesen elérhető a Bardon, a bot fejezetenkénti összefoglalókat ad a könyvből, sőt, szó szerint részleteket is megoszt.

Értsük végre meg, a generatív AI emberi műveket dolgoz fel remixelve azokat, sokszor jogsértő módon.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://intelligencica.blog.hu/api/trackback/id/tr4918165966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása