Sokat olvasok, keveset beszélek és írom amit diktál az agyam.

Az OpenAI-nak törölnie kell a ChatGPT-t?

2023/08/21. - írta: Mesterséges intelligencica

Jogi problémák miatt elképzelhető, hogy az OpenAI törli a ChatGPT adatbázisát és elölről kezdi a munkát.

Az OpenAI, a népszerű generatív AI eszköz, a ChatGPT-t fejlesztő cég az NPR új jelentése szerint (az Ars Technica cikkében részletesen leírtak szerint) arra kényszerülhet, hogy törölje chatbotját, és teljesen újrakezdje az adatbázis építését. A törlésre egy lehetséges per részeként kerülhet sor, amelynek során az OpenAI-t akár 150 000 dollárra is megbírságolhatják minden egyes, a nyelvi modell képzéséhez felhasznált, szerzői jogvédelem alatt álló anyag után.

broken_robot.jpg

A ChatGPT az elmúlt hónapokban nagy port kavart, különösen, hogy a felhasználók különböző kreatív módokat találtak a generatív AI eszköz használatára. Van olyan, aki üzleti ötletek generálásával ért el sikereket, sokan marketing és social media szövegeket íratnak vele, AI-generált kritikák készítésére használják, sőt van aki még egy félmaratonra való felkészülési edzéshez is használta a ChatGPT-t. A generatív AI mögött álló nyelvi modell sikerének azonban igen magas ára lehet az OpenAI számára.

Ugyanis az olyan nyelvi modelleket, mint a GPT-3.5 és GPT-4 - amelyek a ChatGPT generatív AI-t működtetik - harmadik féltől származó adatok felhasználásával képzik, mások által készített és birtokolt szövegeken tanítják. Az OpenAI pedig még egy olyan web-scraping botot is létrehozott, amely a GPT-modell tréningjéhez képes információkat szerezni a weboldalakról. A probléma itt azonban az, hogy az OpenAI nem csak szabadon hozzáférhető, hanem szerzői jogvédett anyagokra is támaszkodik. Szerzői jogvédelem alatt álló anyagokat is felhasznál a mesterséges intelligenciamodellek képzéséhez, méghozzá a jogtulajdonosok tudta és engedélye nélkül.

A New York Times jelenleg az OpenAI-al annak bepereléséről tárgyal, miután frissítette szolgáltatási feltételeit, amelyben megtiltja az AI-nak, hogy cikkeit és képeit a nyelvi modellek képzéséhez használja. Hogy ez a jogi játszma pontosan mit hozhat az OpenAI-ra, még nem világos, de a szakértők azt állítják, hogy az OpenAI akár 150 ezer dollárt is fizethet jogsértő tartalmanként, minden egyes jogvédett tartalom felhasználása után.

Továbbá a per arra kényszerítheti az OpenAI-t, hogy törölje a ChatGPT-t, és teljesen újrakezdje a nyelvi modell képzését, ami lényegében megbénítaná a vállalat eddigi munkáját a modellen. Nem ez az első eset, hogy az OpenAI-t perekkel támadják. Olyan ismert szerzők, mint Sarah Silverman, hasonló aggályok miatt fogtak össze, hogy bepereljék a vállalatot, mindannyian az általuk készített anyagok szerzői jogainak védelmében.

Ez egy igazán zűrös helyzet. Ha az OpenAI-t beperli a New York Times, az ahhoz vezethet, hogy más vállalatok és weboldalak is hasonló lépéseket fognak tenni jogvédett tartalmaik védelme érdekében. Az is lehetséges, a New York Times és az OpenAI valamilyen licencmegállapodásra juthat, amely lehetővé teszi a vállalat számára, hogy fizessen a New York Times-nak a tartalomhoz való hozzáférésért, amely így legálisan elérhetővé válik a GPT modelljének tanítására.

Hogy a New York Times folytatja-e a per előkészítését, vagy hogy az OpenAI-nak törölnie kell-e a ChatGPT-t, az egyelőre még nem fog kiderülni. Az azonban továbbra is minden érintettet foglalkoztat, hogy ezek a nyelvi modellek nagymértékben támaszkodnak a mások által már elvégzett munkára, a más szerzők által keletkeztetett jogvédett tartalmakra.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://intelligencica.blog.hu/api/trackback/id/tr9818197871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2023.08.22. 09:49:38

Nehezen értelmezhető ez az egész. Ha én elolvasom mindezen cikkeket és ezek fejlődésével fejlődök és írok jobban, az nem törvénybe ütköző. Ha egy bot, akkor NOGO?

Pedig a folyamat ugyanaz, csak az egyik gép, a másik meg nem.

És ez igaz a rajtanulástól kezdve mindenre.

Mesterséges intelligencica 2023.08.22. 11:20:15

@molnibalage: Értem a felvetést, a különbség az, hogy egy ember értelmezi az olvasottakat és egy új szöveget képez, az AI csak összeollóz kész szövegeket, alkotás nélkül.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2023.08.22. 14:10:02

@Mesterséges intelligencica: Amilyen "cikkek" születnek ma a neten, ott is 100% másolás van, értelem nélkül. El nem tudom mondani mennyi olyan "cikk" van, ahol egy angol cikk vagy bejegyzés értelem nélküli tükörfordítása.

Az egyik kedvencem az volt, amikor a look down radar-t föld alá látó radarnak fordították.

Ha egy ember ilyen hülye, akkor OK, mehet, de ha MI csinálja, akkor meg nem?

Nekem egyszer erősebb az érzésem, hogy a jogászok kitalálhatnak bármit, de a technika fénysebességgel robog el mellettük és a jog betűje, vagy még csak szelleme szerinti dolgok is kvázi betarthatatlanok technikai korlátok miatt.

Amikor milliós YT csatornán látod, hogy pl. játékokból szó nélkül kiveszik az ikonokhat és használják grafikában, akkor miről beszélünk?

Technikailag lehetetlen betartatni azt, hogy egy bot mit használjon és mi nem. Vagy ezt hogyan képzelné el technikailag bárki?

Mesterséges intelligencica 2023.08.22. 14:16:21

A jog és a valóság mindig fényévekre volt egymástól, ez ez esetben sincsen másképpen.

Pontosan itt a bibi az egészben, hogy behatárolhatatlan a jogvédett tartalmak kiterjedése, ezért volna szükséges olyan központi, állami szabályozás mely ezt a kérdést rendezi. De továbbra is mondom, a generatív AI nem egy értelmes entitás, csupán egy felmagasztalt üzenetrögzítő, képtelen új tartalmak előállítására.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2023.08.22. 17:11:05

@Mesterséges intelligencica: Ezt nagyon jól tudom. Az szénné felszopott MJ és társai csak a full fogalmatlanokat kápráztatják el. Random jónak kinéző és totál generic képek generálására jók, de semmiféle célzott kérést nem tudnak teljesíteni. Full randomra rajzol marhaságokat.
süti beállítások módosítása