Sokat olvasok, keveset beszélek és írom amit diktál az agyam.

Ámen rámen, az instant tészta titkai, avagy a legkeresettebb étel a világon

2023/11/28. - írta: Mesterséges intelligencica

Az instant tészta, a ramen a világon legtöbbet eladott étel, vita se legyen erről. Az emberek az eddigieknél is jobban rárepültek az instant tészták figyasztására, melyek olcsón, elégséges kalóriát nyújtanak adnak testünk működéséhez. Hogy ez mennyire egészséges? Kit érdekel, finom, tápláló, az ügy lezárva.

ramen.jpeg

Az instant tészta, a ramen előállítása

Az instant ramen tészta búzalisztből, vízből, sóból és kansui-ból, egy olyan lúgos vízből készül, amely rugalmassá teszi a tésztát. Először a hozzávalókat összegyúrják, hogy tésztát kapjanak. Ezután ezt a tésztát kinyújtják és vékony szeletekre vágják. A tésztát ezután gőzben párolják, majd dehidratálás után csomagolják. A gyártási folyamat minden egyes lépésénél fejlett technológiákat alkalmaznak. A dehidratálás különösen fontos az instant ramen tartósíthatósága szempontjából, ezért a tésztagyártók számos módszerrel kísérleteztek.

Momofuku Andónak, a Nissin alapítójának sok próbálkozás és hiba után sikerült elkészítenie az első instant rament. A tempura, egy hagyományos japán, mélyhűtött étel adta neki az ötletet, hogy a tésztából a nedvességet magas hőmérsékleten, olajban sütve távolítsa el. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a tészta szinte teljesen kiszáradjon. Ráadásul az a további előnye, hogy számtalan apró lyuk marad a felszínen, ami megkönnyíti a tészta rehidratálását, amikor forró vízbe áztatják.

Majd új módszer jelent meg a ramen tészta dehidratálására: a sütés helyett magas hőmérsékleten történő "fúvószárítás". Ezt már az instant ramen kezdeti időszakában is kipróbálták, de nem volt népszerű, mert a tészta nem főtt meg olyan könnyen a levesben, és gumiszerűvé vált. Az 1990-es évek végén a fúvószárítási technológia és az összetevők kombinációjának tökéletesítésének köszönhetően kifejlesztettek egy olyan dehidratálási módszert, amely során a tésztát 30-60 percig 80 Celsius-fokos forró levegőnek teszik ki. Az így készült, "nem sült tészta" néven ismert ramen termékek népszerűvé váltak.

Mivel az infláció miatt keressük a módját, hogyan is költhetnénk el forintjainkat a leghatékonyabb módon, különösen az élelmiszerboltokban, az egyik legkedveltebb megoldás az instant tészta. Otthon is fogyaszthatjuk őket, de akár a munkahelyünkre is elvihetjük, elkészítésük mindössze néhány percet és egy vízforralót vagy mikrohullámú sütőt igényel, és ami a legfontosabb, hogy megfizethetőek. De még ha tudjuk is, hogy az instant tészták mennyire fontosak az átlagos vásárlók számára, egy új jelentés a tavaly eladott instant tészták mennyiségéről mégiscsak megdöbbentő.

Az instant tészták eladott mennyisége tavaly minden idők legmagasabb szintjét érte el

A Nikkei Asia jelentése szerint az Instant Tészták Világszövetségének adatai szerint tavaly az instant tészták globális értékesítése meghaladta a 121,2 milliárd adagot, ami minden idők legmagasabb értékét jelenti. Ez a hetedik egymást követő év, hogy a szegmens növekedett, még azután is, hogy a 2020-as világjárvány évében 9,5%-kal megugrott a globális kereslet. Ez rengeteg ramen.

A legnagyobb piacok 2022-ben Kína, Indonézia, India, Vietnam és Japán voltak. De ami igazán érdekes, hogy a mexikói piac úgy vágyott a tésztára, mint senki más: a kereslet 2021-ben 17,2%-kal, tavaly pedig 11%-kal nőtt.

Az instant tészták egyre kreatívabbak

Az év elején kipróbáltam a Nissin Foods, a népszerű Cup Noodles márka gyártójának szokatlan, palacsinta (LOL) ízű ramenjét. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy ez a trükkös ízesítésű termék valóban ízletes, és hatalmas előrelépés a 2021-ben megjelent, szintén címlapokra kerülő tökfűszeres tésztához képest. Bár ezek kizárólag  Japánban kaphatók, a márka mégiscsak tudja, hogyan kell érdekessé tenni a dolgokat.

A kreativitás a fogyasztók részéről is megjelenhet, hiszen az instant rament nem csak egy tálkából lehet  szürcsölgetni. Ezek a tészták elég sokoldalúak ahhoz, hogy egy jó salátába dobjuk őket, tovább ízesítve főételként szolgéljanak vagy a legelvetemültebb magyar módon mákos tésztátkészítsünk belőle.

Az instant tésztákat az infláció is sújtotta

Szó sincs róla, hogy az instant tésztákat ne érintené az infláció. Ugyanúgy sújtotta őket, mint minden mást, méghozzá drámai mértékben. Mégis, az áremelkedés ellenére még mindig az egyik legolcsóbb all-in-one étel az instant élelmiszerek kategóriájában, így az eladásokat az ár nem befolyásolja jelentős mértékben.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://intelligencica.blog.hu/api/trackback/id/tr6518268533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása