Sokat olvasok, keveset beszélek és írom amit diktál az agyam.

A LEGO elbukott zöldítési kísérlete

2023/11/14. - írta: Mesterséges intelligencica

A Lego törekvése, hogy újrahasznosított műanyag elemeket, kockákat és különböző alkatrészeket készítsen, kudarcot vallott. Most a játékgyártó az e-metanol felé fordul.

lego3.jpeg

A dán LEGO játékgyártó 2023. október végén közölte, hogy nem vált be az a kísérlet, amelynek során újrahasznosított műanyag palackokból akarták gyártani színes építőkockáikat.

Két évnyi tesztelés után a világ legnagyobb játékgyártója nem tudott olyan LEGO kockákat készíteni, amelyek csökkentik környezetszennyezést és a szén-dioxid-kibocsátást.

A LEGO lemondott az újrahasznosított műanyag kockák gyártására vonatkozó terveiről, miután kiderült, hogy az új, környezetkímélő mű anyagok, melyekkel kísérleteztek, nagyobb szén-dioxid-kibocsátáshoz vezetnének.

A dán vállalat hétfőn közölte, hogy "úgy döntött, nem lép tovább" a védjegyének számító kockák újrahasznosított műanyag palackokból, polietilén-tereftalátból (PET) történő előállításával. Több mint kétéves tesztelés után "úgy találta, hogy az anyag nem csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást".

A világ legnagyobb játékgyártója ennek ellenére azt mondta, hogy továbbra is elkötelezett a fenntartható anyagok megtalálása mellett a LEGO kockákhoz, és 2032-re tűzte ki a bevezetési határidőt.

Milyen fenntartható alternatívákat vizsgál a Lego? Két évvel ezelőtt a magántulajdonban lévő LEGO, amely a kockáit olajalapú műanyagból készíti, elkezdte kutatni a PET műanyagból készült újrahasznosított műanyag palackokból készített termékekre való lehetséges átállást.

A LEGO szerint "több mint 1,2 milliárd dollárt fektetett be fenntarthatósági kezdeményezésekbe" annak érdekében, hogy fenntarthatóbb anyagokra térjen át, és 2032-ig 37 százalékkal csökkentsék a gyártás során keletkező szén-dioxid-kibocsátást.

A vállalat közölte, hogy "jelenleg számos alternatív fenntartható anyagból készült Lego kockákat tesztel és fejleszt, beleértve más, újrahasznosított műanyagokat és alternatív forrásokból, például e-metanolból készült műanyagokat".

Mi az az e-metanol? A zöld metanol néven is ismert e-metanol hulladék szén-dioxidból és hidrogénből áll, amelyet megújuló energia felhasználásával, vízmolekulák felhasításával állítanak elő. A LEGO közölte, hogy továbbra is bio-polipropilént, a polietilén fenntartható és biológiai változatát fogja használni - a műanyagot a fogyasztói és élelmiszercsomagolástól kezdve az abroncsokig mindenben használják - az egyes LEGO készletek elemeihez, például levelekhez, fákhoz és egyéb kiegészítőkhöz.

"Úgy véljük, hogy hosszú távon ez ösztönözni fogja a fenntarthatóbb nyersanyagok, például az újrahasznosított olajok termelésének növekedését, és segíteni fogja a fenntartható anyagokra való áttérésünket" - áll a LEGO közleményében.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://intelligencica.blog.hu/api/trackback/id/tr8818258299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása