Sokat olvasok, keveset beszélek és írom amit diktál az agyam.

Hogyan kapjunk jó válaszokat egy AI Chatbot-tól?

2024/01/25. - írta: Mesterséges intelligencica

Nagyon szép és kiváló dolog a mesterséges intelligencia terjedése, egyre többen és több fajta feladat megoldására és automatizálására használják. Jómagam szövegek és képek (nézzed csak ezt a képet idelent), valamint rövid XML kódok generálására használom. Jóban vagyok a ChatGPT-vel, néha még haveri kérdéseket is felteszek neki, de az emberi dolgokban elég járatlan szegény, mondhatni segghülye.

neuromorphic.jpeg

Semmiképpen sem tartom magamat AI szakértőnek, de mivel napi szinten használom az OpenAI ChatGPT-jét, ezért azt hiszem tudok jó tanácsokkal szolgálni ahhoz, hogyan is tudjuk jól használni a chatbotokat. Hogy hogyan tudunk olyan kéréseket, kérdéseket feltenni nekik (promptnak hívják a megfogalmazott kérdést informatikaiul), jogy az elképzelésünknek megfelelő válaszokat kapjunk.

Lássuk hát Zuult, a Gózeri Gózert!

1. Beszéljünk úgy az AI-hoz, mint egy emberhez

Beszélj az AI-hoz mint egy ember, nem kell nyakatekerkedni, fogalmazd meg kérésedet, mintha egy emberhez beszélnél. Én minden alkalommal a 'kérlek' szóval kezdem és a 'köszönöm' szóval fejezem be a promptomat. Biztos hülyén hangzik, de furcsa módon sokkal jobb találatokat ad, jobb szövegeket és képeket készít, ha szépen beszélek vele. Mint ahogy minden ember segítőkészebb, ha kedvesek vagyunk velük (na nem kényszerből, amúgy is kedves vagyok).

Tudni kell ugyanakkor, hogy nem minden esetben érti meg elsőre mit is szeretnél. Mint bármelyik embertársunk. Ilyenkor békében fogalmazzuk újra kérdésünket, adjunk neki kontextust. Fontos, hogy a válaszainak megfelelően pontosítsuk, finomítsuk kérésünket, ha kell akkor több körben. Mint egy sima emberi beszélgetésnél is tesszük azt.

Mondok egy példát. Szeretnék egészségesen étkezni, ezért megkérem az AI-t, hogy segítsen ebben. Elsőre mondhatnánk azt neki, hogy aszongya 'Hé te, hogyan étkezzek egészségesen?' Ez azonban nélkülözi azokat az összefüggéseket, amikre kíváncsi voltam.

A helyes kérdés olyasmi lehet, hogy mondjuk 'Kedves robi, kérlek segíts abban, hogyan tudom az étkezésemben a cukrot és a szénhidrátot csökkenteni, több fehérjét bevinni! Hogyan tudok egészségesen étkezni?' Na erre már egészen korrekt választ kaphatunk, olyan ötleteket, amelyek megvalósíthatók. Együnk görög salit, tojásos muffinnal és lencsefőzelékkel. Ne feledjük hát a kontextust, egyszerű és világos legyen a feltett kérdés, de megfelelően részletes is egyben. Ezen felül érdemes megadni a válasz elvárt formátumát is, hogy ne kelljen már utána a szöveggel dolgoznunk.

2. Legyél konkrét!

Neked kell összeszedetten és a lehető legkonkrétabban a kérdéseket és elvárt válaszokat megfogalmaznod. A promptnak tartalmaznia kell, hogy milyen stílusban (pl. laza társalgási hangnemben), milyen formátumban (folyószöveg, felsorolás, vers, de manapság már kép, zene és akár videó), milyen formátumhoz igazodva (pl. email, közösségi média poszt), pontosan milyen információkat akarsz a válaszban látni (pl. mi a 19. század végén élt emberek átlagos cipőmérete a mai Németország északi részén), a lényeg a kérdésünk alapos megfogalmazása.

3. Próbálkozz tovább!

Ha olyan választ kapsz, amivel nem vagy elégedett, fogalmazd át a kérdést és akkor talán már azt az elvárt információt kapod meg, amit kerestél.

Ha félreértelmezi a kérésedet, akkor fogalmazd meg neki, hogy miben hibázott, mintegy kizáró fogalomként, az sokat szokott segíteni. Ha teljesen rossz vagy nem konzekvens válaszokat ad az AI, akkor dobd el az addig próbálgatott promptot és kezd elölről. Nem szabad feladni, ez sokszor türelemjáték.

Ne feledjük, az AI-ok gyakran hallucinálnak és kitalálnak nem létező dolgokat és adatokat, ezt sajnos nekünk kell tudni felismerni.

4. Mindig ellenőrizzük a végeredményt!

Az alaplépés az mindenképpen az, hogy megkérjük az AI-t,hogy jelölje meg azokat a forrásokat linkekkel, ahonnan az információit szedte. A forrásokra kattintva vagy a keresőbe dobva azonnal láthatjuk, hogy valós forrásokat használt-e. Vagy hallucinált. 

A chatbotok valójában nem értelmesek, meglévő, betanított szövegekből próbálják összerakni válaszaikat, és ha a betanított szöveg vagy tartalom eleve nem volt jó, a chatbot sem fog nekünk jó választ adni. Néha kifejezetten hamis válaszokat rak össze, ezért nem győzöm ismételni, hogy ellenőrizni kell az eredményeket, különben éghetünk a végén, mint a Reichstag.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://intelligencica.blog.hu/api/trackback/id/tr2818297047
süti beállítások módosítása