Sokat olvasok, keveset beszélek és írom amit diktál az agyam.

A déjà vu érzésének magyarázata és érdekességei

2023/12/01. - írta: Mesterséges intelligencica

Érdekes módon ahhoz, hogy koncentrálni tudjak, valami fókuszáló módszert kell használnom. Zajban emberek között nem tudok dolgozni, ezzel szemben otthon, a teljes csöndben meg végképpen nem. Úgyhogy már réges régen szokásommá vált, hogy munka közben (újság-, könyv és blogírás közben, na meg LEGO festmények készítésekor) a Star Trek sorozatok 'nézem' körbe körbe (egyszer kiszámoltam, alvás nélküli nettó 2 évet töltöttem eddig a Star Trek sorozatok újranézésével), a háttérben futtatva szegény szereplőket. Persze amikor valamilyen emlékezetesebb jelenet bukkan fel, abba picit bele is kukkantok.

 dejavu.jpeg

Éppen az egyik cikket írtam a bipoláris zavar előnyeiről (van neki, a sok rossz mellett), a háttérben a Star Trek Voyager 3. évadának 10. része futott. Pont rápillantottam a TV-re, amikor egy hármas csillagrendszer vizsgálata közben Harry Kim zászlós bedobja, hogy mintha jártak volna már ott. Erre az érzelmek nélküli, végletekig logikus Tuvok megjegyzi: Állapotfüggő asszociatív paradoxon áldozata lett. Harry értetlenül néz, erre Janeway kapitány egy szóval megmagyarázza: Déjà vu!

A déjà vu érzése, az állapotfüggő asszociatív paradoxon

Milyen szép és kifejező meghatározás az állapotfüggő asszociatív paradoxon és milyen érdekes dolog a déjà vu érzése! Olyasminek képzelem, mintha ez egy, az agyunkban furkáló kvantáló kukac lenne, ami agyunk két idősíkját fonná össze mindaddig, míg fel nem ismerjük, hogy nini, ez itt egy déjà vu, majd elszégyelve magát egy gondolatbuborékban felszívódna.

De miből fakadhat a déjà vu érzése? Vajon már megtörtént velünk a dolog és arra emlékszünk? De akkor miért nem emlékszünk arra amit már egyszer átéltünk és miért déjà vu-ként tör elő? Ez bizony egy paradoxon. Az pedig már csak egy olyan állítás, amelyek ellentmondásra vezet, vagy a józan észnek ellentmondó következtetés vonható le belőle. Elsőre viccesen azt mondanám erre, hogy emberek túl sok sorozatot néztek és az ott látottak hamis emlékként beépülve felidéződnek, hát ezért van az egész! Igen ám, de a déjà vu fogalmát Sir Walter Scott is használta már 1815-ben, még ha nem is ezzel a konkrét szóhasználattal élt. Ő pedig nem túl sok sorozatot nézett, feltételezhetjük joggal.

A déjà vu francia eredetű szó, jelentése 'már láttam'. Ezt az elnevezést szakkifejezésként Émile Boirac (1851–1917) vezette be az L'Avenir des sciences psychiques (A pszichikai tudományok jövője) c. könyvében. Azt jelenti, hogy amikor valaki úgy érzi, hogy az éppen történő helyzetet már korábban átélte, az adott esemény korábban már megtörtént volna vele, ugyanakkor a korábbi átélés körülményei vagy akár megtörténtének ténye bizonytalanok. (Wikipedia).

Ez bizony komoly kérdés! Hogyan működik a dolog, percepciós vagy feldolgozási kognitív hiba, vagy valami misztikus, tudósaink által sem felismerhető tényező játszik közre?

A déjà vu magyarázata

A déjà vu-t (számítógépes hasonlattal élve) egy, az agyunkban rosszul működő memóriaáramkör okozza.

A tudósok a rendszeres, intenzív déjà vu-t tapasztaló emberek tanulmányozásával megértették a lehetséges okokat. Úgy gondolják, hogy az érzés az agy egy halántéklebenynek nevezett részéhez kapcsolódik, amely felelős azért az érzésért, amit akkor érez az ember, amikor már átélt valamit korábban. Ha a halántéklebenyünk akkor lép működésbe, amikor nem kellene, akkor hamis emléket vagy hamis ismerősségérzetet hoz létre. Ez tehát egy csuklása a halántéklebenyünknek, apró működési félrenyelés.

A tudósok úgy vélik, hogy van egy második rendszer az agyadban, amely felügyeli a halántéklebenyben zajló eseményeket. Ezt egy tényellenőrző rendszerként írják le, amely segít rádöbbenni, hogy tévedtél, és véget vet a déjà vu-nek.

Egy erős déjà vu során az az érzésed lehet, hogy képes vagy megjósolni, mi fog történni legközelebb. Ez azért van, mert az emlékezeti rendszerünk valóban segít nekünk megjósolni a jövőt. Ezért van memóriánk, hogy segítsen nekünk abban, hogy ne kövessük el újra ugyanazokat a hibákat, és hogy előre lássuk, mi fog történni. Tehát néha, amikor a déjà vu a szokásosnál több agyterületet érint, az érzelmeket és a tárolt képeket érintheti, és azt az érzést keltheti, hogy tudjuk, mi következik.

És vannak még persze egyéb, az általam fantáziált kukacos megoldáson felül olyan elképzelések is, mint például az, hogy a déjà vu pillanatában két párhuzamos univerzum ütközik össze.

Az utazás déjà vu-t vált ki

A déjà vu jellemzően a helyekre vonatkozik, és általában teljesen új, újszerű élmények során érezzük a legerősebben - mondja a déjà vu-kutató, Chris Moulin. Ez azért van így, mert az ismeretlen helyek kínálják a legnagyobb potenciális "konfliktust" az erős érzés között, hogy valami ismerős, és a tudat között, hogy az nem lehet emlék. Tanulmányok szerint minél többet utaznak az emberek, annál több déjà vu-t tapasztalnak.

A fiatalabbaknak több déjà vu-juk van

Fiatal korban tapasztalsz leggyakrabban déjà vu-t, de havonta legfeljebb körülbelül egyszer. A gyakoriság körülbelül a felére csökken, mire eléri a 40-50 éves kort. A 60-as éveiben már szerencsés, ha évente egyszer van.

Néhány embernek egész napos déjà vu-i vannak

A legtöbb ember számára ritka és múló érzés, de ritka esetekben a déjà vu komoly problémát jelenthet.

A manchesteri Lisa 22 éves korában kezdett súlyos déjà vu-epizódokat tapasztalni, és azt mondja, ezek akár egész nap is tarthatnak. "Néha felébredtem reggel, és rögtön éreztem az ismerősség érzését" - mondja.

A jamais vu a déjà vu ellentéte

A jamais vu az az élmény, amikor tudod, hogy valami ismerős, mégis furcsának érzed. Ezt akkor tapasztalhatod meg, amikor ránézel egy ismerősöd arcára, és hirtelen idegennek tűnik. A szavakkal kapcsolatban is biztosan , amikor egy szót akarsz leírni, és egy pillanatra rossznak tűnik. Chris Moulin szerint ezt az érzést előidézheted, ha addig ismételgetsz egy ismerős szót, amíg az el nem veszíti a jelentését, és csak egy hanggá válik.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://intelligencica.blog.hu/api/trackback/id/tr3918271345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.12.02. 23:24:48

A Mátrix című filmben van egy lényeges, de apró jelenet, amikor Neo egy macskát lát elsétálni az ajtónyílásban, aztán elfordul, majd amikor visszanéz, újra látja az ajtónyílásban elsétáló macskát. "Déjà vu" - mondja erre. Már két diákomtól is megtudtam, hogy ez a filmjelenet mennyire összezavarta a fogalom értelmét, mert ez a jelenet NEM déjà vu, csak egy rosszul sikerült filmes próbálkozás az ábrázolására. Déjà vu akkor lett volna, ha a macskát csak egyszer látja, de úgy érezné, hogy mintha már látta volna. Ezt el kellett magyaráznom a gyerekeknek.

"A déjà vu-t (számítógépes hasonlattal élve) egy, az agyunkban rosszul működő memóriaáramkör okozza."

Sokat gondolkozom az emlékezet lehetséges működési modelljén. Ámulatba ejt. Ismerem a számítógépek működését, ez a szakmám. Biztosan tudom, hogy az emlékezet másképp működik, vagy az agyról szerzett összes eddigi ismeretünk téves. (Egyébként a számítógépekben már vagy hetven éve nincsenek ún. memóriaáramkörök.) Az emlékezet úgy működik, mintha lenne az agyunkban egy háttérben futó program, amely átkutatja a tárolókat, keresve az emlék részleteit. A számítógépben ez úgy működhetne, hogy van egy processzor, amely végrehajtja a programban sorban leírt lépéseket, és ha a háttérben is fut egy program, akkor váltogatva hajt végre egy-egy lépést mindkét programból, elkülönítve őket. Az agyban viszont eddig semmi jelét nem találták processzornak, és sorban végrehajtható program sincs. Úgy tűnik, hogy az egész agy "egyszerre" működik.

Pedig a működés kísérteties. Az utolsó reggeli álmomból ébredve, gondolatban az álmot folytatva azon gondolkodtam, hogy hogy hívták azt az embert, aki Antall József halála után lett a miniszterelnök. Láttam magam előtt az arcát, emlékeztem a gúnynevére, felismerném a hangját, de a neve nem jutott eszembe. Amíg összevackolódtam, kutattam az emlékezetemben, de nem ment. Hagytam a problémát elsüllyedni kicsit, tapasztalatom szerint ez többnyire beválik. Két perc múlva eszembe jutott, hogy Péter. Határozottan éreztem, hogy ez jó név, de a vezetékneve még nem ugrott be. Újabb percet töltöttem a reggeli ezzel-azzal, amikor rájöttem, hogy Bokros. Ez az, Bokros. Már meg is elégedtem volna a győzelemmel, amikor rájöttem, hogy valójában Boros. Boross Péter. Aki egyszer majd megmagyarázza, hogy az emlékezetem, miközben mással voltam elfoglalva, hogyan talált rá részletekben erre a képileg nem ábrázolható, teljesen absztrakt hangsorra abban a másfél kiló gyanús maszatban a koponyámban, az akkor már a déjà vut is meg fogja tudni magyarázni.

Ha pedig majd valaki megmagyarázza, hogy egy valamikor felidézni hiába próbált dalszövegrészlet hogyan jutott eszembe két nappal később, amikor már arra sem emlékeztem, hogy gondolkoztam rajta, annak én megszavazom az egész évtized összes élettani Nobel-díját. Biztos vagyok benne, hogy még nem találtak fel olyan számítógépet, amely működésében hasonlítható lenne hozzá.

Ha egyszer megértjük az agyat, már mindent tudni fogunk.

antisocialnetworkagain 2023.12.03. 09:07:05

@Androsz: Vasárnap napnyitóra jó volt.Thx.

Mesterséges intelligencica 2023.12.04. 09:14:36

@Androsz: Próbáltam körbejárni viszonylag tudományosan a kérdést, és a tudományban hívő (figyelted, hit) emberként én mégis a még fel nem derített jövő-múlt-jelen-párhuzamos univerzum összefonódásan hiszek. Talán igazam van és a jövőben kiderül ez, talán magam is csak bolond vagyok. Amit írsz, azt annyira tisztelem, hogy ha ebben a témában írnál, én követném a blogodat. Köszönöm, hogy leírtad, respect!

Mesterséges intelligencica 2023.12.04. 09:15:43

@antisocialnetworkagain: nagyon szépen köszönöm, nagyon kedves vagy!

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.12.05. 22:04:47

@Mesterséges intelligencica: :-)) Nem írok én semmit, nekem csak kérdéseim lennének, válaszaim aligha. A természettudósok már többször elkövették azt a tévedést, hogy elmondták, kiismertünk minden kiismerhetőt, a tudomány végzett a feladatával. Néhány ezer évnyi kutatás nem túl sok, még könnyen kiderülhet valami meghökkentő, teljesen váratlan csalafintaság akár az idő, akár az univerzumok dolgában. Jó lenne tudni, hogy mit fedeznek fel kétezer év múlva, de be kell érnem a jelennel. Abban biztos lehetek, hogy az agy és a gondolkodás felfedezése még csak most kezdődött el igazán.
süti beállítások módosítása