Sokat olvasok, keveset beszélek és írom amit diktál az agyam.

Az emberi tudat quantumos alapjai, paradigmaváltás az emberi természet megértésében

2024/09/18. - írta: Mesterséges intelligencica

A napokban megjelent úttörő tanulmány megerősíti a tudatosság kvantumos alapját: paradigmaváltás történik az emberi természet megértésében. Ez a tanulmány kísérleti bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy az emberi tudatosságnak kvantumos alapjai vannak.

A kutatók kimutatták, hogy az idegsejtek mikrotubulusait befolyásoló gyógyszerek késleltetik az altatógázok által okozott eszméletvesztés kezdetét, a tanulmány a hagyományos klasszikus fizikai elméletekkel szemben a kvantummodellt támasztja alá. Ez a kvantumszemlélet forradalmasíthatja a tudatosságról alkotott képünket és annak szélesebb körű következményeit, ami hatással lehet a mentális betegségek kezelésére és az ember és az univerzum kapcsolatának megértésére.

A tudat kvantumalapúság feltárása

Évtizedek óta az idegtudomány egyik legalapvetőbb és legbosszantóbb kérdése az, hogy mi a tudat fizikai alapja az agyban. A legtöbb kutató a klasszikus fizikán alapuló klasszikus modelleket részesíti előnyben, míg egy kisebbség azt állítja, hogy a tudatosságnak kvantumos természetűnek kell lennie, és hogy agyi alapja a neuronok belsejében lévő „mikrotubulus” fehérjék kollektív kvantumrezgése.

A Wellesley College professzora, Mike Wiest és a Wellesley College egyetemi hallgatóinak egy csoportja által végzett új kutatás fontos kísérleti eredményeket hozott, amelyek fontosak e vita szempontjából, mivel azt vizsgálták, hogyan hat az altatás az agyra. Wiest és kutatócsoportja azt találta, hogy amikor a patkányoknak olyan gyógyszert adtak, amely a mikrotubulusokhoz kötődik, a patkányoknak jelentősen hosszabb időbe telt, amíg az altatógáz hatására eszméletüket vesztették. A kutatócsoport mikrotubulusokhoz kötődő gyógyszere megzavarta az érzéstelenítő hatását, ezzel alátámasztva azt az elképzelést, hogy az érzéstelenítő a mikrotubulusok hatására eszméletvesztést okoz.

Következmények az idegtudomány jövőjére nézve

Nehéz megbecsülni a tudatossággal kapcsolatos klasszikus/kvantum vita jelentőségét, mondja Wiest, a Wellesley neurotudományok docense. „Amikor elfogadottá válik, hogy az elme kvantumjelenség, akkor új korszakba lépünk annak megértésében, hogy mik vagyunk” - mondja. Az új megközelítés „az anesztézia működésének jobb megértéséhez vezetne, és formálná a gondolkodásunkat számos kapcsolódó kérdésről, például arról, hogy a kómás betegek vagy a nem emberi állatok tudatosak-e, hogyan modulálják a tudatos élményt az olyan titokzatos gyógyszerek, mint a lítium, hogy stabilizálják a hangulatot, hogyan befolyásolják az olyan betegségek, mint az Alzheimer-kór vagy a skizofrénia az érzékelést és a memóriát, és így tovább”.

Tágabb értelemben a tudatosság kvantumos megértése „olyan világképet ad nekünk, amelyben természetesebb és holisztikusabb módon kapcsolódhatunk az univerzumhoz” - mondja Wiest. Wiest további kutatásokat tervez ezen a területen, és reméli, hogy a kvantumtudat elméletét egy könyvben a nagyközönség számára is megmagyarázza és feltárja.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://intelligencica.blog.hu/api/trackback/id/tr7218494402
süti beállítások módosítása