Sokat olvasok, keveset beszélek és írom amit diktál az agyam.

A legjobb időpont a kakilásra a gasztroenterológusok szerint

2024/05/22. - írta: Mesterséges intelligencica

Ha még nem vagy rendszeres kakiló, mint Sheldon az Agymenők című sorozatból, akkor tanítsd csak be magadat szépen arra, hogy óramű pontossággal kakilj. Megéri megfontolni!

toilet_bowl.jpeg

Akár kakinak, székletürítésnek vagy szarásnak hívjuk, itt az ideje, hogy beszéljünk róla. Ahogy a híres gyerekkönyv is tanít minket: Mindenki kakil.

A székletünk mindent elárulhat a rost- és vízbevitelünktől kezdve a fertőzések vagy betegségek esetleges jelenlétéig. Hogy mennyit, milyen gyakorian és milyen összetételben és megjelenésben kakilsz, az az egészséged indikátora. Ahogy tapasztalhattad és amit a felmérések is mutatnak, a kakilás gyakorisága a napi kétszeri és heti háromszori alkalom között mozog. De felmerülhet benned a kérdés, mi is a legjobb napszak a kakilásra?

A legjobb napszak a kakilásra a gasztroenterológusok szerint

Dr. Will Bulsiewicz, a Dél-Karolina államban élő gasztroenterológus, az 'Éltető rostok' című könyv szerzője szerint nem feltétlenül létezik legjobb napszak a kakilásra. A pontos időpontnál sokkal fontosabb a következetesség. "A bolygó szinte minden más élőlényéhez hasonlóan az emberi test is olyan ritmus szerint működik, amely a napfelkeltéhez és napnyugtához igazodik. A pontos kakilási ritmus fontos." - mondja Bulsiewicz.

Az étkezés utáni anyagcserét, az alvásunk minőségét és a bélrendszerünk egészségét mind befolyásolják testünk természetes ritmusa. "Amikor a bélrendszerünk a megfelelő ritmusban van működik együtt szervezetünkkel, akkor jó, teljes és rendszeres bélmozgásunk van. A szabálytalan bélritmus veszélyezteti a bélmozgékonyságunkat (ez a táplálékunk és a végtermékek mozgása az emésztőrendszeren keresztül) és a bélmikrobiomunkat. Ez krónikus székrekedésben vagy irritábilis bél szindrómában nyilvánulhat meg" - mondja Bulsiewicz.

Mivel ez a bélmozgási ritmus annyira kritikus, hogy Dr. Kenneth Brown, a texasi Planóban dolgozó gasztroenterológus szerint bizonyos napszakok általában jobbak, mint mások a székletürítés, a kakilás szempontjából. "Általánosságban elmondható, hogy reggel, röviddel az ébredés után a legtöbb ember számára általában a legjobb időpont a kakilásra" - mondja Brown.

Ennek három fő oka van:

  • A cirkadián ritmusod. Mint említettem, a testünk egy 24 órás belső óra, az úgynevezett cirkadián ritmus szerint működik, amely különböző fiziológiai folyamatokat szabályoz, köztük az emésztést is. A vastagbél hajlamos arra, hogy napközben aktívabb legyen, a csúcstevékenység pedig reggel jelentkezik. "Ezzel párhuzamosan a szervezetünkben reggel megemelkedik a természetes kortizolszint, ami serkentheti a bélmozgást", teszi hozzá Brown.
  • Az éjszakai 'böjtöd'. "Alvás közben az emésztőrendszerünk inaktív, ami lehetővé teszi, hogy a vastagbélben felhalmozódjon a széklet" - mondja Brown. "Ez egy jó dolog, mert jó az, ha nem kell éjszaka arra ébrednünk, hogy kakilni kell" - folytatja Bulsiewicz. A vastagbél éjszaka megtelik mellékterékekkel (kaki), majd reggelre a dolgok újra felgyorsulnak, így a reggel remek alkalom a székletürítésre - értenek egyet az orvosok.
  • A gasztrokolikus reflex beindul. "Evés vagy ivás után a gyomrunk kitágul, ami egy fiziológiai reakciót vált ki, amit gasztrokolikus reflexnek nevezünk. Ez a reflex arra serkenti a vastagbelet, hogy összehúzódjon és előre tolja tartalmát, ami bélmozgáshoz vezet" - mondja Brown. Reggelente ez a reflex gyakran a legerősebb, különösen miután megittuk az első pohár vizet és megettük reggelinket.

Íme a 8 tényező, amely befolyásolhatja, hogy milyen gyakran és hogyan kakilsz.

1. Diéta"

Az evés maga, különösen a magas rosttartalmú ételek elfogyasztása működésre serkenti a beleink mozgását" - mondja Bulsiewicz. Más tényezők is szerepet játszanak: "A megfelelő hidratáltság fenntartása elengedhetetlen a puha, könnyen üríthető kakihoz. A dehidratáció ahhoz vezethet, hogy a vastagbél több vizet vesz fel a székletből, ami keményebb, szárazabb székletet és esetleges székrekedést eredményez" - mondja Brown.

"A koffein, az alkohol és más anyagok a vastagbél összehúzódásának serkentésével és a bélmozgékonyság növelésével fokozhatják a bélmozgást, míg a feldolgozott élelmiszerekben gazdag és rostban szegény étrend hozzájárulhat a székrekedéshez" teszi hozzá Brown.

2. Fizikai aktivitás

Mozogj - és a bélrendszered is mozogni fog. "Miközben edzünk, a bélmozgásunk átmenetileg lelassul, hogy aztán a testmozgás abbahagyása után újra fokozódjon" - mondja Bulsiewicz. "A testmozgás serkenti  a bélmozgást. Amikor mozogsz, a beleid is megmozdulnak" - mondja.

Ez fordítva is igaz: "A fizikai aktivitás hiánya lelassíthatja a bélmozgást, és hozzájárulhat a székrekedéshez. Például a hosszan tartó ülés indokolatlan nyomást gyakorolhat a végbélre, ezzel gyengítheti a kakilásban részt vevő izmokat, mondja Brown. Ezeknek az izmoknak pedig jól kell működniük a teljes széklet ürítéshez."

3. Utazás

Bulsiewicz nemrég elárulta, melyek azok az okok, ami miatt nem tudsz kakilni utazás közben. Az ok az, hogy az időzóna váltás befolyásolja a cirkadián ritmusunkat, megváltozik a táplálkozás és a vízbevitel, fokozódik a stressz és a kevésbé aktív életmód. Ezek miatt nem tudsz kakilni.

4. Stressz

"A stressz és a szorongás hatással van a bél-agy tengelyre, ami a bélműködési szokások megváltozásához vezet. A stressz fokozhatja a vastagbél összehúzódását, ami hasmenést okozhat, vagy csökkentheti a bélmozgást, ami székrekedést eredményezhet" - mondja Brown. Az, hogy a bélrendszerünk hogyan reagál a stresszre, a saját fiziológiánktól és a szervezetünk által kibocsátott hormonoktól (például kortizol vagy adrenalin) függ, amikor is idegesnek érezzük magunkat.

5. Bizonyos egészségügyi állapotok

"Az említett mentális kihívások mellett más egészségügyi problémák is befolyásolhatják a bélműködést, beleértve a gyulladásos bélbetegségeket (IBD), mint például a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás, az irritábilis bél szindróma (IBS), a cöliákia, a pajzsmirigy alulműködés, a cukorbetegség és az olyan neurológiai rendellenességek, mint a Parkinson-kór vagy a szklerózis multiplex", mondja Brown. Ezek az egészségügyi állapotok növelhetik vagy csökkenthetik a kakilás gyakoriságát.

6. Egyes gyógyszerek

A vény nélkül kapható gyógyszerek, például a hashajtók és a székletlágyítók célja a székletürítés fokozása vagy a könnyebb székletürítés elősegítése, ha azzal a szándékkal szeded őket, hogy könyebb legyen kakilni. Más megoldások, köztük egyes antidepresszánsok, valamint bizonyos narkotikumok, köztük az opioidok is székrekedéshez vezethetnek. Ha új gyógyszert kezdesz el szedni, és észreveszed, hogy megváltoztak a vécézési szokásaid, beszélj orvosoddal - ő talán képes lesz megoldani a problémádat. 

7. Terhesség

A gyermekvállalás a rendszeresség ellen szól. A növekvő magzat nyomást gyakorol a végbélre, ami akadályozhatja a székletürítést. Ráadásul "a terhességgel kapcsolatos hormonális változások csökkenthetik a bélmozgást, ami székrekedést okozhat" - mondja Brown. "A megnövekedett progeszteronszint ellazíthatja az emésztőrendszer izmait, akadályozva a széklet mozgását a vastagbélben" - magyarázza Brown.

8. Öregedés

"Emésztőrendszerünk természetes módon lelassul, ahogy öregszünk, ami ritkább bélmozgáshoz vezet" mondja Brown. A legtöbb ember egy kicsit kevesebbet kezd mozogni, ahogy öregebbek leszünk, és ahogy említettem, az alacsonyabb aktivitás miatt ritkábban kakilnak az emberek. Ráadásul a korral minden izmunk - beleértve a vastagbélben és a végbélben lévőket is - általában renyhül. Ez növelheti a székrekedés kockázatát. "Az idegeink is kevésbé érzékennyé válnak, beleértve a végbélben lévőket is, így kihívást jelent a székelési inger érzékelése" mondja Brown.

Hogyan álljunk rá a rendszeres székletürítési rutinra

Az életmód finomhangolása segíthet abban, hogy óramű pontossággal kakilj. Ha rendszer szerint szeretnél kakilni, kövesd ezeket a szakértők által jóváhagyott tippeket:

  • Hozz létre reggeli rutinokat. Ez a jó éjszakai pihenéssel kezdődik, a rendszeres alvás-ébrenléti időbeosztás betartásával. A reggeli felkelési rutin részeként igyál meg egy csésze kávét, mivel a kávé segíthet serkenteni a bélmozgást. Bulsiewicz szerint: "Párosítsd a kávé fogyasztást egy magas rosttartalmú reggelivel, és sikerre ítéltetsz". Ha ezt minden nap megteszed, az segít szinkronizálni a szervezet belső óráját az emésztőrendszereddel, ami rendszeresebb bélmozgásra készt, teszi hozzá Brown.
  • Szánj időt arra, hogy a szervezetedet arra trenírozd, hogy időben kakilj. A reggel gyakran a legtermészetesebb időpont a bélműködésünk szempontjából. (Nem tudom, te hogy vagy vele, de az irodában kakilni nem a kedvenc tevékenységem.) Tulajdonképpen "edzheted" a vastagbeledet arra, hogy olyan kiszámítható legyen, mint az ébresztőórád. "Tanítsd meg a testedet arra, hogy egy meghatározott időpontban kakiljon, ha a reggeli kávé és a reggeli elfogyasztása után öt percig a vécén ülsz" - javasolja Bulsiewicz. Ha már ott vagy, ne erőlködj vagy erőltesd, és ha öt perc után sem kakilsz, állj fel és állj tovább. "De ha ezt néhány egymást követő napon megismétled, a tested fel fogja ismerni, hogy ebben az időpontban próbálsz kakilni, és segíteni fog, hogy ez meg is történjen" - mondja. 
  • Végezz rendszeres testmozgást. Törekedj legalább 30 perc közepes intenzitású testmozgásra a hét legtöbb napján. Az élénk séta, a kerékpározás, az úszás, a tánc, a teniszezés vagy a túrázás mind-mind számít.
  • Törekedj arra, hogy minden nap megfelelő mennyiségű rostot vigyél be. A rostok általánosságban a székletet tömörebbé teszik, így az könnyebben áthalad a vastagbeledben. A Centers for Disease Control and Prevention (Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ) 22-34 gramm rostfogyasztást javasol naponta, kortól és nemtől függően. Ha nem éred el ezt a mennyiséget, akkor fokozatosan növeld a rostbevitelt, hogy elkerüld a puffadást és a gázképződést. A gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek, diófélék és magvak mind magas rost tartalmú források.
  • Maradj hidratált. Nem kell ismételgetni persze, de igyekezz sok vizet inni, és hidratáló ételeket enni a nap folyamán. "A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel elengedhetetlen a puha, könnyen üríthető széklet fenntartásához" - mondja Brown.
  • Keresd a stresszoldás neked megfelelő módszerét. "A stressz kezelésével és a relaxációs technikák gyakorlásával szabályozhatod a bélmozgást és elősegítheted a nyugalom érzését" - mondja Brown.
  • Töltsd fel magnézium raktáradat. Ha úgy érzed, hogy székrekedéstől szenvedsz, kérdezd meg orvosodat, hogy a magnézium-kiegészítő jót tenne-e neked - javasolja Bulsiewicz. "Jellemzően a magnézium-oxid, a szulfát vagy a citrát jót tesz a bélmozgás serkentésére. Az egészséges reggeli kakihoz ideális időpont a magnézium kiegészítők lefekvés előtti szedése. A magnézium az alvás szempontjából is hasznos" - mondja Bulsiewicz.

"A legfontosabb, hogy megfelelő rendszerességgel kakilj, hogy ne torlódjanak fel a dolgok. Bár a napi székletürítés nagyszerű módja lehet ennek elérésének, ez nem követelmény a megfelelő rendszeresség eléréséhez" - mondja Bulsiewicz. "Ráadásul sok-sok ember van, aki mindennap kakil, és mégis székrekedéses. Szóval inkább az a fontos, hogy megfelelő legyen a székletürítés, mintsem hogy mereven ragaszkodjak egy bizonyos gyakorisághoz" - magyarázza. Ha megváltozott a tipikus "normális" székletűrítési gyakoriságod, és hirtelen sokkal többet vagy kevesebbet kakilsz, vagy az állagod gyökeresen megváltozott, ezek mind jelzések arra, hogy beszélj az orvosoddal, hogy megbizonyosodj arról, minden rendben van-e a bélrendszereddel és az általános egészségeddel.

komment

Tetkód van, és elítélnek? A tanulmányok ezt mutatják.

2024/05/15. - írta: Mesterséges intelligencica

A tetoválás évszázadok óta a kommunikáció egyik csendes, ámde igen kifejező formája. A tetoválások átlépik a nyelvi korlátokat, kulturális kinyilatkoztatást jelentenek, az emlékezés szimbólumaként szolgálhatnak, vagy kifejezhetik a hitet és ideológiákat is.

Művészeti formaként a tetoválás sokban hasonlít az önkifejezés más médiumaihoz, mint például a zene, az írás vagy a tánc. Az a tény azonban, hogy a tetoválás kitörölhetetlenül a testre van festve, még személyesebbé teszi azt, és a belső énünk tükörképévé.

Egy új tanulmány szerint a tetoválással rendelkező férfiak és nők esetében egyaránt jelentősen nagyobb a letartóztatás, elítélés és bebörtönzés kockázata, mint a tetoválás nélkülieknél, ami valószínűleg a társadalmi előítéleteknek és megbélyegzésnek tudható be.

prison.jpg

Ez az összefüggés még akkor is fennáll, ha a kivarrt elítéltek saját maguk által bevalott viselkedési normáit, az önkontroll szintjét, a bűnöző társaival való kapcsolatokat és a legfontosabb demográfiai változókat egymáshoz igazították a kutatók. A kutatók a tanulmányt a Deviant Behavior című folyóiratban tették közzé.

A stigmatizáció az egyének vagy csoportok megbélyegzésének, sztereotipizálásának és megkülönböztetésének folyamata, amely bizonyos, társadalmilag nemkívánatosnak vagy eltérőnek tartott jellemzők, tulajdonságok vagy feltételek alapján történik meg. A stigmatizált jellemzők lehetnek faji, nemi, szexuális orientáció, mentális egészség, fogyatékosság és így tovább. A megbélyegzés társadalmi kirekesztést, előítéleteket és egyenlőtlen bánásmódot eredményezhet, ami gyakran káros hatással van a megbélyegzettek jólétére és életesélyeire.

Miért lennének a tetoválással rendelkezők nagyobb mértékben bűnözök, mint a ki nem varrt többi ember?

Tanulmányok kimutatták, hogy a megbélyegzés az igazságszolgáltatási rendszer reakcióira is hatással van. Következésképpen a stigmatizált jellemzőkkel rendelkező egyének nagyobb valószínűséggel kerülnek a büntető igazságszolgáltatási rendszerbe, függetlenül tényleges ártatlanságuktól vagy bűnösségüktől. Az ilyen személyeket nagyobb valószínűséggel találják bűnösnek, és nagyobb valószínűséggel szabnak ki rájuk komoly büntetést.

Az egyik ilyen megbélyezés, amely sok vitát váltott ki a kutatók körében, azok a tetoválások. A tetovált egyének sokkal gyakoribbak a börtönben raboskodók között, mint a lakosság körében. Emellett a tanulmányok kimutatták, hogy a tetoválás megléte összefügg mind az erőszakos, mind a nem erőszakos bűnelkövetéssel. Ezzel szemben az általános lakosságra vonatkozó tanulmányok azt mutatják, hogy a tetoválás nem tekinthető a bűncselekmények és a bűnözés okának.

A tanulmány szerzője, Rima Dzhansarayeva és munkatársai azt akarták megvizsgálni, hogy a tetoválással rendelkező egyéneknek más-e az esélye arra, hogy a büntető igazságszolgáltatási rendszerben elítélik, mint a tetoválás nélkülieknek. A kutatókat a teljes büntető igazságszolgáltatási folyamat - a letartóztatástól a bebörtönzésig - feldolgozták.

E célból a kutatók az USÁ-ban készített felmérés, a National Longitudinal Study of Adolescent to Adult Health (Add Health) adatait elemezték, amely az amerikai közép- és középiskolás diákok és gondozóik nagy kohorszának longitudinális adatait tartalmazza. Az adatgyűjtés 1994-1995-ben kezdődött, a negyedik hullám 2007-2008-ban zajlott, amikor a résztvevők többsége a húszas és harmincas éveiben járt. 

A vizsgálat 20 745 serdülő és 17 700 gondviselő adatait használta fel, akik a vizsgálat kezdetekor kitöltötték a kérdőíveket, valamint azokét, akik ebből a csoportból részt vettek a későbbi felmérésekben, a résztvevők száma az utolsó hullámra 15 701-re csökkent.

A kutatók megvizsgálták a résztvevők válaszait a letartóztatásokra, elítélésekre és bebörtönzésekre vonatkozó kérdésekre, valamint azt, hogy volt-e tetoválásuk. A kriminológiai tendenciák különböző értékeléseit is figyelembe vették, beleértve az erőszakos és nem erőszakos viselkedést, az önkontroll mértékét (a kutatók által kifejlesztett skála segítségével), a kortársaknak való kitettség (a közeli barátok problémás viselkedésének értékelése), valamint a szegénység és a gazdasági hátrány (az állami támogatás igénybevétele alapján meghatározva) mérését. 

Az eredmények azt mutatták, hogy a férfiakat több mint kétszer nagyobb valószínűséggel tartóztatják le és majdnem négyszer nagyobb valószínűséggel ítélik el őket, és háromszor nagyobb valószínűséggel kerülnek börtönbe, mint a nőket. A férfiak nagyobb valószínűséggel rendelkeztek tartós tetoválással is, és magasabb szintű bűnözésről számoltak be. A férfiak és a nők hasonló mértékben voltak kitéve a bűnöző társaiknak és az önkontrollnak.

A tetovált személyek magasabb szintű bűnözésről számoltak be, nagyobb mértékben voltak kitéve a bűnöző társaiknak, és nagyobb valószínűséggel részesültek állami támogatásban. A tetovált egyének aránya alacsonyabb volt a fehér résztvevők körében, mint a többi rasszhoz képest.

A tetovált férfiaknál a letartóztatás valószínűsége 2,5-szeres és 1,8-szor nagyobb valószínűséggel ítélték el őket, és kétszer nagyobb valószínűséggel kerültek börtönbe, mint a tetoválás nélküli férfiaknál. A tetovált nők esetében 1,75-ször nagyobb volt a letartóztatás, 1,68-szor nagyobb az elítélés és 1,9-szer nagyobb a bebörtönzés esélye, mint a tetoválás nélküli nők esetében.

"Az eredmények azt mutatták, hogy a férfiak és a nők esetében a tetoválás a letartóztatás, az elítélés és a bebörtönzés megnövekedett kockázatával járt együtt, még az önbevallás szerinti bűnözés és bűnelkövetés, az önkontroll szintje, a bűnöző kortársaknak való kitettség és a legfontosabb demográfiai tényezők hatásának ellenőrzése után is. Ezek az eredmények összességében arra utalnak, hogy a tetoválásnak olyan megbélyegző hatása lehet, amelyet az igazságszolgáltatási rendszer kiemelt büntetésekkel jutalmaz" - állapították meg a tanulmány szerzői.

A tanulság: ha már bűnözöl, akkor ne legyen tetoválásod és kisebb büntetéssel megúszod!

Az "A tetoválás mint a büntető igazságszolgáltatási rendszeren keresztül történő feldolgozásban szerepet játszó stigmatizáló bélyeg" című tanulmány szerzői: Rima Dzhansarayeva, Nonna Aldabegenova, Assel Sharipova, Gulzagira Atakhanova és Kevin M. Beaver.

komment

Miért jobb kézzel írni ahhoz, hogy jobban emlékezzünk a leírtakra?

2024/05/15. - írta: Mesterséges intelligencica

A billentyűzetnek még mindig megvan a maga helye, de ha jobban akarsz emlékezni, ragadj tollat!

Szeretnél jobban emlékezni a dolgaidra, amiket leírsz? Akkor ne a számítógépedbe vagy a tabletedbe gépeld be,  hanem írd csak le szépen kézzel! Jegyzetelj sima vagy digitális papírra kézzel!

handwrite.jpeg

Ezt a megállapítást sugallja a 'Frontiers in Psychology' című szaklapban megjelent tanulmány, amely arra a következtetésre jutott, hogy "Amikor kézzel írjuk jegyzeteinket, a kézírási mozdulatai során az agy nagyobb része aktiválódik, mint ha számítógépünk billentyűzetén gépelnénk. Ugyanis a kézírással való információ rögzítés az összetettebb neurális hálózati kapcsolatok kialakulását eredményezi". Más szavakkal: a kézzel való írás, szemben a billentyűzettel, jobban segít emlékezni a dolgokra.

Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem pszichológus kutatói által készített tanulmányban 36 diák írt le különböző, a 'Pictionary' játékból véletlenszerűen kiválasztott szavakat kézzel vagy billentyűzettel, miközben egy 256 érzékelős szenzort viseltek a fejükön. A kutatók azt figyelték meg, hogy kézírás esetében nagyobb a kapcsolat az agy két oldala között, ami bizonyítottan összefügg a tanulással és a memóriával. Bár a minta mérete kicsi, az eredmények "a kézírás esetében nagyobb emlékezőképességet mutattak ki, mint a gépírás esetében, ami arra utal, hogy a két feladatban különböző kognitív folyamatok játszanak szerepet".

Kimutatható különbség van aközött, hogy a tollal való írás vagy a kézzel történő gépelés hogyan befolyásolja a feljegyzett szavakra való emlékezés képességét. Most, hogy ezt tudod, akár ki is használhatod. Ehhez fogadj el tőlem néhány jó tanácsot.

Szeretnél emlékezni valamire? Használj tollat vagy digitális stylus-t!

Mostanában, amikor egy könyvet vagy tanulmányt olvasok azzal a célzott szándékkal, hogy tanuljak belőle, kézírással jegyzetelek. Az én esetemben papírt használok, de semmi se tartson vissza attól, hogy egy e-ink táblagépet, egy digitális jegyzetfüzet vagy akár egy iPad-ot (stylussal) használj erre a célra.

Az említett tanulmányban tabletet használtak stylussal, ami azt jelenti, hogy maga a kézzel való írás - és nem a képernyő hiánya - segít a leírtak könyebb megjegyzésében.

Jegyzetelj papírra vagy e-ink tabletre a megbeszéléseken

Rendszeresen veszel részt meetingeken? Fontold meg, hogy a laptopodat az asztalodon vagy a táskádban hagyod, és jegyzetelj kézzel. Lehet, hogy nem tudod olyan gyorsan leírni a dolgokat - ez halál biztos - de mégis, így sokkal jobban és tisztábban fogsz emlékezni a megbeszélés legfontosabb pontjaira. Ráadásul sokkal könnyebb fenntartani a meetingen résztvevőkkel a szekontaktust, ha nem kell állandóan a számítógépedet nézned. udtad, hogy a számítógépen való gépelést a többiek jobbára zavarónak tartják aiatt, hogy azt hiszik, a Facebookot nézegeted éppen?

Úgy tapasztaltam, hogy ez még az online megbeszélések során is működik. Az elhangzottakat kézzel írom le. Ez nem csak abban segít, hogy jobban emlékezzek a dolgokra, hanem abban is, hogy ne szakítsam meg a beszélgetést a hírhedten hangos billentyűzet püfölési hangokkal.

Fontold meg a papír használatát

Elég messzire tévedek itt a kutatásoktól persze, de ha neked is segít a gépelés helyett a dolgok kézzel történő leírása, akkor érdemes megfontolnod, hogy a tabletes termelékenységi szoftverek (melyek kikapcsolják a zavaró, beérkező üzeneteket, naptár és egyéb app értesítéseket) helyett tollat és papírt használj. Különösen akkor ajánlom ezt, ha az a fajta ember vagy, aki gyakran állít be teendőlistákat és naptárbejegyzéseket, hogy aztán elfelejtsd, hogy léteznek.

Gyorsnak kell lenned? Használj billentyűzetet!

A tanulmány kitért arra is, hogy a számítógépes, billentyűzetes rögzítésnek is megvan a maga helye. Idézem a következtetést: "A kézírás megköveteli az ujjak finom motoros kontrollját, és arra kényszeríti az embereket, hogy odafigyeljenek arra, amit csinálnak. A gépelés viszont mechanikus és ismétlődő mozdulatokat igényel, amelyek a tudatosságot a gyorsaságra cserélik."

A billentyűzetnek megvan a helye és ideje. Most éppen a számítógépemen ezt a szöveget is gépelem a billentyűzeten. A tanulság nem az, hogy a kézírás önmagában véve jobb, csak az, hogy maga a művelet jobban segít visszaemlékezni dolgokra. Próbáld ki a kézírást a gépelés helyett és meg fogsz lepődni.

komment

Hogyan kezeljük jól gyermekünk érzelmeit?

2024/05/15. - írta: Mesterséges intelligencica

A gyermekeinknek vannak olyan szívből jövő érzelmeik, amelyeket nem biztos, hogy képesek világosan közölni, és ez minket, szülőket egészen biztosan zavar, mivel szeretnék megérteni őket. Ők a legfontosabbak számunkra az egész világon.

child.jpeg

A gyerekek, akárcsak a felnőttek, képesek szívből jövő érzelmekre, de nem biztos, hogy tudják, hogyan nevezzék meg azokat. Sokszor képtelenek elmondani mi zajlik bennük, vagy képtelenek arra, hogyan fejezzék ki azokat. Az érzések inkább tettekben, mint szavakban nyilvánulhatnak meg, így sok szülő bizonytalan abban, hogy mi is történik éppen.

Hogyan tudjuk azonosítani a gyermekün érzelmeit? Hogyan segíthetünk nekik hozzáférni saját érzéseikhez, hogy hatékonyan kommunikálhassák azt a számukra fontos embereknek?

Gyakran előfordul, hogy a gyermekek a saját érzelmeikkel kapcsolatos kifejezési nehézségei feszültségekhez  vezetnek, és így egyedül maradnak a szorongásaikkal. Szülőként mindannyian azt szeretnénk, hogy gyermekünk ne szorongjon, hanem képes legyen érzéseit kifejezni és mi pedig fel tudjuk fogni azokat, és nnak megfelelően tudjunk reagálni. Szeretettel és megértéssel.

8 éves Annácskánk újabban duzzogva, ingerlékenyen és egykedvűen tért haza az iskolából. A szülei külön-külön és együtt is olyan kérdéseket tettek fel neki, mint például: "Annus, mi a baj?" vagy "Annuci, történt valami az iskolában, ami felzaklatott?". Anna minden alkalommal megvonta a vállát és félrenézett, és azt mondta "Nem volt semmi". Szülei frusztráltnak, aggódónak és néha ingerültnek érezték magukat vele szemben. Kapcsolatba léptek a tanárával, aki egyetértett azzal, hogy Annuska zárkózottabbnak tűnik, de nem tudott olyasmiről, ami indokollta volna ezt. Senki nem értette mi van vele és senki nem tudta megérteni őt. Pedig a szándék nagyon is ott van, mi tehát a probléma?

A legfontosabb felismerendő dolog az az, hogy Annuska valójában és ténylegesen közölte az érzéseit olyan módon, ahogy csak tudta. Jelezte - bár szavak nélkül - hogy segítségre van szüksége. Az első lépésnek annak kell lennie, hogy önvizsgálatot tartunk, hogy megértsük, mit is érzünk a gyermekünk zaklatottsága kapcsán. Felismerjük saját érzéseinket?

Anna anyukája bosszús volt, azt feltételezve, hogy Anna tudja mit érez, csak nem mondja ki. A düh mögött az állt, hogy Annus válasza miatt (semmi) az anyja tehetetlennek érezte magát. Az apja aggódott, hogy talán valami nagyon nagy probléma van, amit nem oldottak meg, és a dolgok még rosszabbra fordulhatnak. Ezek a reakciók mindegyike hatással volt az Annával való interakcióikra, nyomást gyakoroltak rá, és valószínűleg oda vezettek, hogy Anna még joban elzárkózott előlük.

Ahhoz, hogy a gyermeked bízzon abban, hogy nyitott leszel arra, hogy ő mit is érez, meg kell értened, hogy te mit érzel azzal kapcsolatban, amit a gyermeked közölni kíván. Amint elfogadóvá és érdeklődővé válsz a problémája iránt, rögtön megváltozik gyermeked hozzáállása is. Nem fgja azt érezni, hogy amit mond, az feldühít téged és hogy büntetés lehet a része. 

A második lépés az, hogy tudasd gyermekeddel, hogy szeretnéd igazából tudni, hogy mi történik vele, benne.  Világosan ki kell jfejezned, hogy segteni akarsz neki, és hogy megérted, a dolgok bizony zavarosak körülötte. Mindezt anélkül kell megtenni, hogy szondáznád, milyen érzésekről van szó, miközben megmutatod, hogy empatikus és együttérző hallgatóság tudsz lenni anélkül, hogy nyomást gyakorolnál rá.

A harmadik lépés az iskolával való kapcsolatfelvétel, hogy megkérdezzük, a tanár tud-e róla, és ismeri-e a gyermekünk problémáit és az azt kiváltó okokat. Órási segítség gyermekünknek, ha együttműködünk az iskolával, hogy gyermekünk számára biztosítsuk a védőhálót.

 

Miután a szülei egy kis énidőt töltöttek Annával, és a kedvenc dalait hallgatták, anélkül, hogy kérdéseket tettek volna fel, Annuci könnyezni kezdett. Csendben ülve nézték őt, azt javasolva, hogy hagyja, hogy jöjjön ki, aminek ki kell jönnie. Végül Annus a könnyek között elmondta nekik, hogy a legjobb barátja, Emma átnézett rajta az iskolában. Úgy tűnt, hogy szoros barátságot köt Eliottal, és Annust kihagyta ebből. Inentől a szülei beszélgetni tudtak aról, hogy mit élt át, és csak ezután tudtak kialakítani valami megoldást arra, hogy megpróbálják megoldani a problémát Emmával.

Anna esetében a probléma nem volt olyan aggasztó, mint amennyire a családja gondolt. Néha azonban nagyobb probléma is lehet, amit gyermekünk nem tud kifejezni. Bármi is merüljön fel, te egy biztonságos tér vagy gyermeked számára, nem sietve a megoldás felé, hanem inkább meghallgatva és nyugodtnak maradva.

Tehát az, ami mélyebb bizalmi kapcsolatot hoz létre a gyermekünkkel, az az, hogy lehetőséget biztosítunk számára, hogy feldolgozza saját érzelmeit. Hogy szabaddá tesszük számára, hogy érezze, ott vagyunk vele, mindenféle nyomás nélkül. Ez persze kihívást jelent, melyre természetesen aggodalommal, dühvel és más érzésekkel reagálunk, amikor a gyermekünk bajban van. Érdemes azonban felnőni ehhez a kihíváshoz, mert ennek előnyeit évek múlva olyan gyermek és leendő felnőtt formájában fogod learatni, aki beszélni fog veled, bízik benned és tisztel téged.

komment

Biológusok szerint a Nap is rendelkezhet öntudattal

2024/03/25. - írta: Mesterséges intelligencica

A tudatosságnak nem kell az emberi agyra korlátozódnia.

smartsun.jpeg

Egy elmélet azt sugallja, hogy minden anyag rendelkezik valamilyen elmével vagy tudattal, nem csak az emberek vagy az állatok - beleértve a Napot is.

A Popular Mechanics lenyűgözően mélyre merül a hipotézisben, ahol kifejti ezt az elméletet. Az elméletet hívei "pánpszichizmusnak" nevezik a dolgot.

Bár a hasonló gondolatok és sejtései már az ókori Görögország óta léteznek, a "pánpszichizmus" kifejezést a 16. században Francesco Patrizi olasz filozófus alkotta meg. A 19. században ez a kifejezés hitelesnek számított. Amikor a pszichológia szupersztárja, Williams James nyilvánosan magáénak nyilvánította az elméletet.

Egy olasz idegtudós és pszichiáter Giulio Tononi 2014-ben az általa "a tudat integrált információelméletének" nevezett elméletet terjesztette elő, amely szerint a tudat lényegében szinte mindenhol jelen van, minden kavicsban, állatban és igen, emberben is (bárnéha a napi tapasztalatunk ezt cáfolja). Idővel egyfajta pánpszichista reneszánsz vette kezdetét, és 2014-ben a tekintélyes idegtudós, Christof Koch a Scientific Americanban úgy érvelt, hogy ha anyagdarabkákból emberi testek alakulhatnak ki és válhatnak öntudatra, akkor nincs ok arra, hogy elemi részecskék csoportjai ne tudnának öntudatosságot elérni.

Bár az AI úttörője, Ben Goertzel legalább 2004 óta a pánpszichista gondolkodás híve, a pánpszichista gondolkodás talán egyik legmeggyőzőbb példája 2021-ben született, amikor Rupert Sheldrake biológus és író publikált egy tanulmányt, amelyben felvetette, hogy akár a Nap maga is tudatos lehet.

"A tudatosságnak nem kell az agyakra korlátozódnia" - állítja Sheldrake a Popular Mechanics cikkében. Úgy tűnik, hogy az elme és a fizikai rendszerek közötti kapcsolat a ritmikus elektromágneses mezőkön keresztül jön létre, amelyek természetesen jelen vannak az agyunkban. A Napban és a Nap körül is jelen vannak ezek a mezők, és ezek lehetnek a kapcsolódási pontjai a szoláris elme és a Nap fizikai teste között"."

Az igazsághoz tartozik persze az is, hogy szemernyi bizonyíték sincsen az elmélet alátámasztására. Sheldrake pedig amúgy is egy különös figura: biokémiából doktorált, és a hetvenes években a Cambridge-i Egyetemen végzett kutatásokat. Azóta azonban a kristályoktól kezdve a telepátiáig számos rendkívül távoli témához vonzódott, és a mainstream tudományos közösség nagyrészt elutasította.

Mégis, ez egy sci-fi típusú, szórakoztató ötlet. A Nap összetett rendszer; talán olyan rejtélyeket foglalhat magába, amelyeket még nem értettünk meg. És tegyük fel, hogy az egész valahogy igaz - ha így van, mire gondolna a Nap?

"Lehet, hogy képes megválasztani, hogy melyik irányba küldjön ki napkitöréseket vagy koronakidobódásokat" - elmélkedett Sheldrake a PopMechnek - "amelyek óriási hatással lehetnek a földi életre, és amelyekkel szemben a technológiáink nagyon sebezhetőek".

komment

A bölcs emberré válás útja, a bölcsesség 7 fő összetevője

2024/03/25. - írta: Mesterséges intelligencica

A legtöbb ember arra vágyik, hogy egyszer olyan bölcsé válhasson, akitől tanácsot kérnek, sőt meg is fogadják azt, de még inkább jó tanácsnak is bizonyul a végén. wise.jpeg

Amikor a bölcsességre gondolsz, olyanok tulajdonságok juthatnak eszedbe, mint az élettapasztalat, az intelligencia, a széleskörű tudás és az a széles látókör. Szeretném előre bocsátani, hogy a bölcsesség nem jön magától az ember korával, azon dolgozni is kell, mivel több tényező is közrejátszik a kialakulásában.

 A pszichológia módszere bölcsességünk kibontakoztatására

A Cornell Egyetem munkatársa, Robert J. Sternberg (aki az emberi intelligencia területén végzett kiterjedt munkásságáról ismert), 1998-ban próbálkozott először a bölcsesség területével, a bölcsesség elméletének kidolgozásával, mely a bölcsesség három alapvető tulajdonságát, a saját szükségleteink, a többi ember szükségleteinek és a világ szükségleteinek egyensúlyba hozatalát javasolta. Sternberg szerint a bölcs ember lényegében arra motivált, hogy jobbá tegye a világot.

Sternberg úgy látja, hogy az általános vélekedés a bölcsességről a dolog egyetlen összetevőjét , a "folyamat" nézetet tükrözi, amely szerint a bölcsesség csupán tapasztalat és ahogy azt az ember feldolgozza és kezeli. Új megközelítése egy átfogóbb elméletet képvisel, amely a filozófia fő ágain alapul. Ne hidd, hogy ez túlságosan ezoterikus, a "Filozófia fája (TOP)" valójában nagyon is pszichológiai tényező. A fő irányvonala az, hogy a bölcsesség túlmutat egy bizonyos folyamaton, vagy akár - ahogyan azt néhány más elmélet javasolja - egy olyan tulajdonságon, amely az egyénből fakad, mint például az élettapasztalat, egy személyiségjegy vagy az intelligencia mértéke.

A bölcsesség 7 ága a filozófia szerint (TOP)

A filozófia azért válik hasznos módszerré a bölcsesség tulajdonságainak vizsgálatára, mert - ahogy Sternberg állítja - fő ágai mindegyike fontos hagyományokat követ annak megértésében, hogy mi számít bölcsnek és mi nem. Az alábbiakban próbáltam összefoglalni mindegyik ágát, tényezőjét, ami a bölcsességhez vezet, pozitív és negatív vonzataival együtt.

1. Episztemológia: Tudni, hogy mit tudunk és mit nem tudunk. A bölcs ember látszólag mindentudónak tűnhet, de a filozófiának ez az ága azt sugallja, hogy a tudás mellett legalább annyira fontos teret engedni annak a lehetőségnek, hogy nem tudunk valamit. Bölcs dolog bevallani a saját korlátainkat, de nem bölcs dolog színlelni, hogy tudunk valamit, amit nem is tudunk (vagy soha nem is tudhatunk). Ha "nagyon sejtesz" valamit, akkor se állítsd, hogy 100%-ig biztos vagy benne.

2. Ontológia: Döntéseid során mások javát tartsd szem előtt. A bölcs ember megjavítani igyekszik a kerítéseket, nem pedig lerombolni és újjáépíteni.

3. Etika: Legyen éles határod a jó és a rossz között, és ragaszkodj hozzá. Bölcsnek lenni azt jelenti, hogy keményen dolgozol azon, hogy végigvidd azokat a döntéseidetket, amelyek egy értékes ügyet előmozdítanak. A nem bölcs emberek mindent megtesznek azért, hogy előrébb jussanak, tekintet nélkül a másokra gyakorolt következményekre.

4. Logika: Legyél képes analitikus ítéleteken alapuló döntések meghozatalra, ne pedig zsigeri érzésekre alapozva dönts. A megérzések persze sokszor jók is lehetnek, de még ha nem is úgy érzed, azok mindig bölcs, racionális tudáson alapszanak. Ha a mobitöltődet a fali aljzatba találomra nyomkodva próbálod bedugni, nem fog menni. Ha azonban tudatosan, átgondolva dugod be, elsőre menni fog.

5. Esztétika: A báj, kellem és harmónia előmozdítása a világban. A bölcs ember a szépséget a maga kedvéért keresi, ilyen például a nyugodt és békés tengerpart élvezete naplementekor. A bölcsesség esztétikai vonzatának hiánya komoly konfliktusokhoz is vezethet, például amikor egy ronda épületet építenek a szép látképbe vagy amikor egy diktátor megszáll egy másik országot.

6. Hermeneutika: A helyzetek értékelése tények és nem kívánságok alapján. A bölcs emberek talán azt kívánják, hogy a családjuk jobban jöjjön ki egymással, mégis beletörődnek a kialakult helyzetbe. A nem bölcs emberek továbbra is reménykednek és álmodoznak, hogy a családjuk valahogyan, csodával határos módon úgy dönt, hogy jól ki fognak jönni egymással.

7. Axiológia: Használd a logikát a döntéseid meghozatalához. Bölcsnek lenni azt jelenti, hogy a bizonyítékok elemzésével megállapított tényekre támaszkodsz (ami bőven azt is jelentheti, hogy azok megcáfolhatók). A nem bölcs emberek hagyják, hogy a hitük - vallási vagy egyéb - határozza meg, hogy mit tartanak igaznak.

Gondold át saját tulajdonságaidat, a fentiek közül mi tűnik erősségednek vagy hiányosságodnak?

Váltsuk a filozófiát tettekre

Amint láthatod, bár a filozófia talán nem tűnik a legpraktikusabb megközelítésnek egy olyan pszichológiai tulajdonság, mint a bölcsesség meghatározására, a bölcsesség 7 fajta megközelítésének mindegyike hasznos támpontokat tartalmaz ahhoz, hogy te magad is bölcsebbé válj. Segíthetnek abban is, hogy kitaláld, ki a legjobb személy, akitől segítséget kérhetsz, ha tanácsra van szükséged. Olyasvalakire lehet szükséged ha elakadsz az életben, akinek józan esze van, aki minden szempontot figyelembe tud venni, és nem dobálózik olyan ötletekkel, amelyeknek semmi alapja nincs.

Ahogy Sternberg rámutat, a bölcsességet igénylő problémákra általában nincsenek helyes vagy helytelen válaszok, hanem csak rosszul strukturáltak.

Összefoglalva, a bölccsé válás egy olyan folyamatnak tekinthető, amelyet potenciálisan csak az élettapasztalatok révén lehet megszerezni, miközben az élet által rád zúdított problémáin keresztül tanulsz és haladsz előre a világ megismerésében. Ha a bölcsességet a fenti összetevőkre bontod és igyekszel elsajátítani ezen összetevőket, talán egy kicsit kevesebbet botladozol az életben és hamarabb kivirágozva megismerheted az élet értelmét.

komment

A nevadai olvasztott sós naperőmű esete

2024/03/07. - írta: Mesterséges intelligencica

Mindenféle startup-os intéznivalóm kapcsán Las Vegas környékén utazgattam. Egy kiállításra át kellett mennem Las Vegas-ba, mondom miért is ne autóznék? Szerettem volna látni a sivatagot. Magyarországon nem sok van.

Vadul csapattam Las Vegas-ból San Francisco-ba a nevadai sivatagon keresztül.Persze csak azzal a mérsékletes sietéssel, amit a helyi törvények megengednek, francnak van szükséges egy amcsi rendőr fegyverével a szájában találni magát. A 15-ös államközi autóúton hajtottam bérelt Nissan 'legolcsóbbamitbérelnilehet' típusú kocsimmal. Jószar volt a kocsi  amegszokotthoz kpest, nade amcsiban vagy te majom, élvezd ahogy kell! Csak megjegyzem, hogy 10 dollárral többért sokkal jobb kocsit lehetett kapni, de a csillagászati költségek mellé szerettem volna puritán lenni, legalábban ebben.

sunpowersalt.jpg

Menet közben több helyen is megálltam, a zseniális útmenti étkezdék miatt, ahol hatalmas tucsogós hamburgereket lehet kapni 1 literes vanília shakekell, egy ilyen étkezéssel a megszokott energiabevitelem többszörösét elkövetve. De ami finom az finom, külföldön voltam, ott meg nem számít a kalória (meg a félredugás), mint köztudott.

Szóval hajtok szépen a kötelező 60 mérföld/órás sebességgel, szigorúan betartva azt. Már messziről, de olyan 10 mérföldről, feltűnt az út szélén egy ragyogó, hihetetlenül fényes valami. Értheted úgy hogy túlzok, de ez a Naphoz mérhető ragyogás volt, látni kell ahhoz, hogy elhidd. Rákerestem a neten a cuccra. Itt állok, mi a bánat ez a csoda? Crescent Dunes Solar Energy Facility. Ez a neve. Egy naperőmű, ami hatalmas tükörrendszer segítségével egy pontba sugározza a nap erejét egy toronyba, ahol ezt az energiával megolvasztják a tárolt, hatalmas sókészletet, és az olvasztott sót hőátvitellel (akár egy termonukleáris erőműben, gáz termelés, turbina meghajtás) árammá alakítják. Atyaég, milyen zseniális már ez?

Az erőmű kialakításának teljes költsége 2 milliárd dollár volt, ami magyar forintban kifejezve olyan 700 milliárd forint, ahogy szoktam mondani volt, ez nagyjából 70.000 db Suziki Vitara (jól felszerelt, jó minőségű terepjáró autó) ára. Vagy 140.000 darab lakás ára. Én magam el sem tudom képzelni ezt a hatalmas összeget.

Nagyon szuper, napfény energia hasznosítás meg minden, de vajon mennyire lehet ez hatékony. Feltételezi az ember, hogy a naperőművek minden költségükkel együtt ömlesztik az áramot és a pénzt magukból. 

De nem! Ez a technológia, bár tényleg az emberiség egyik kiemelkedő teljesítménye, nem hatékonyabb, mint a napelemes erőművek. A napelemet használó erőművek a befektetett összeg per termelt áram kapcsán nagyságrendileg hatékonyabbak. Sőt, technikai probléma technikai probléma követtet megépítése és üzemeltetése során.

Ilyen egy előremutató bukás, ki kellett próbálni, hogy kiderüljön, nem hatékony. Hatalmas bukás pénzügyileg? Igen. Hatalmas fejlődés az emberiségnek? Igen!

komment

Az Apple önvezető autó projektjének hatalmas, 10 milliárd dolláros bukása

2024/03/07. - írta: Mesterséges intelligencica

Az Apple, a világ legnagyobb értékű cége, a világ legtöbb telefont értékesítő és a világ legjobbjának tartott technológiai márkája az elmúlt 10 évben saját elektromos, önvezető autót fejlesztett. Bár ez nagy titok volt, mégis mindenki tudott róla, a fejlesztésben résztvevők igen nagy száma miatt.

Az Apple elektromos autó fejlesztési projektjének kódneve Titan volt, de a közelmúltban törölték a programot. Ez minden idők legynagyobb, 10 milliárd dolláros pénzégetése volt, és szépen mutatja a Szilícium-völgy arroganciáját.

Ha a tudatlanság boldogság, akkor az arrogancia maga a mennyország, és a Szilícium-völgyi arrogancia nem ismer határokat. A híres Steve Jobs-idézet szerint "Nincs értelme okos embereket felvenni és megmondani nekik, hogy mit tegyenek; azért veszünk fel okos embereket, hogy ők mondhassák meg nekünk, hogy mit tegyünk".

applecar.jpeg

Nem számít, hányan másolják és illesztik be ezt az idézetet, nem fog segíteni, hacsak nem érzed át azt, hogy mit is mond ezzel nekünk Steve Jobs.

A Szilícium-völgy képes szoftvereket, számítógépeket, mobileszközöket, sőt még robotokat is a semmiből kitalálni, lefejleszteni és legyártani... miért történhetett az meg, hogy az Apple végtelen erőforrásaival képtelen volt arra, hogy egy elektromos autót építsen? Miért van az, hogy minden korlátlan lehetősége és pénze ellenére egy olyan cég, mint az Apple, nem tud működő és gyártható elektromos autót építeni? számtalan más, az Apple-nél jóval kisebb erőforrásokkal rendelkező cégnek sikerült ez az elmúlt 10 évben... az Apple-nek vajon miért nem?

Képzeljük csak magunk elé egy forró augusztusi délutánon lezajlott céges megbeszélést. A fejlesztési igazgató (aki nem tud tervezni és rajzolni ugyi) megmutatja az autók tervezésében hatalmas tapasztalattal rendelkező mérnök csapatának online, hogy mit is kellene tervezniük. Az autókat tervező mérnökök ragaszkodnak ahhoz hogy gyártható autót tervezzenek, míg az Apple, a kreativitást mindenek előtt preferáló fejlesztési igazgatós a kreativitás hiányával vádolja őket. A tervező mérnökök csak ülnek szótlanul, hiszen a vezetőjük beszél hozzájuk. Nem értik és tehetetlenek a kreativitást hiányló vezetői érveléssel szemben, hiszen az őket utasító vezetőnek alig van tapasztalata azon kívül, hogy egy telefont megtervez.

10 év és 10 milliárd dollár kellett ahhoz, hogy kiderüljön, hogy az Apple elektromos autó terve nem működik. nem fog működni. Minél keményebben dolgoztak, annál nagyobbat buktak. Persze azt gondolom, hogy ott kellett volna lenni ahhoz, hogy megtapasztaljam,miértis alakultak így a dolgok. A Keynote prezik önmagukban ne mtudnak problémákat megoldani. Miért is kellett 10 milliárd dollárt elkölteni? Egyetlen projektvezető sem fogja hangosan kimondani, hogy a munkaadójának fogalma sincs arról amiről beszél. Készpénz égetés az egész, a szerencselovaglás mindaddig, amíg senki nem szólal meg.

A Titán projektnek volt néhány igen komoly, mégis hozzá nem értő vezetője. Az Apple 2021-ben Kevin Lynch-et nevezte ki  a projekt vezetésére, aki korábban az Apple Watch fejlesztését felügyelte. Hát nem egy kakukktojás? Egy olyan fickót kértek fel az autós projektjük vezetésére, aki egy 2 cm-es, téglalap alakú mobileszköz fejlesztésének projektjét vezette. Akkoriban csodálkoztam, hogy Doug Field, a Project Titan korábbi vezetője miért ment el a Fordhoz.

Persze távolról sem ez az első eset, hogy a Szilícium-völgyben egy nagy techcég elbukik egy elektromos autó fejlesztésével. Az elköltött milliárdokból csak egy nagy halom aláírt NDA maradt. Soha nem fogjuk megtudni, hogyan is történt ez az Applenél. Vagy meg sem történt meg, mert a túlzott arrogancia gondoskodott arról, hogy ez soha ne történhessen meg.

A Hotel California a Szilícium-völgye egy gyönyörűséges álom, de tudni kell felismerni, hog ymikor jön el az az idő, amikor egyszerűen csak ki kell csekkolni és le kell lépni.

komment

Űrverseny a Holdért 2.0, avagy miért akar annyi nemzet és magáncég a Holdra szállni?

2024/02/29. - írta: Mesterséges intelligencica

A Holdon járt űrhajósok száma több mint 50 éve nem változott.

Öt évtizeddel az utolsó Apollo-misszió után a Hold ismét az űrkutatás kiemelt célpontja. 

Mindössze 12 embernek adatott meg az a kiváltság - mindannyian amerikaiak -, hogy a Hold felszínére léphettek. De ez a szám hamarosan növekedni fog. Az USA és a szovjet űrügynökségek közötti történelmi verseny a holdkutatásért, immáron globális törekvéssé vált. A Hold körüli pályára állásra (akár csak műhold szinten) vagy a Hold felszínére történő leszállásra irányuló küldetéseket ma már kormányok és kereskedelmi vállalatok indítanak Európától a Közel-Keleten át a Csendes-óceán déli részéig.

moon3.jpeg

Az 1969-72 közötti amerikai Apollo-missziók sikere ellenére a mai napig csak öt nemzet szállt le a Holdra. Kína az egyik legambiciózusabb a Holdat célba vevő nemzetek közül.

A 2007-ben és 2010-ben végrehajtott két sikeres küldetés után Kína 2013-ban leszálltt a Holdra a Csang'e pilóta nélküli űrszondával. Hat évvel később a Chang'e 4 lett az első olyan küldetés, amely leszállt a Hold túlsó, sötét  oldalán. A Csang'e 5 rautomata szonda 2020-ban mintákat küldött vissza a Földre, az idén májusban induló Csang'e 6 pedig először hozott vissza mintákat a Hold túlsó oldaláról. Kína ambíciói nem álltak meg itt. Kína nyíltan célul tűzte ki, hogy 2030 előtt embereket juttat a Holdra.

Ez egy hatalmas vállalkozás, de Kína bebizonyította, hogy képes hosszabb távon is  emberes űrrepülések megtervezésére és végrehajtására.

Négyszeri halasztás után az első , USA által kivitelezett Artemis küldetés 2022 novemberében indult el. De a  NASA-nak sok riválisa van a Holdra való visszatérésért. Nem meglepő, hogy az amerikai űrügynökség, a NASA saját Artemis Hold-programjának nemrégiben bejelentett késése, amely legkorábban 2026 szeptemberére tolta ki az űrhajósok Hold-felszínre való leszállásának tervét, az USA és Kína közötti "Hold-verseny" kifejezést szülte.

Természetesen Kínában is előfordulhat csúszás a kilövési ütemtervben. Kínának szüksége van egy komoly hordozórakétára, hogy elkezdhessen infrastruktúrát kiépíteni a Holdon. Egy ilyen zsúfolt verseny mezőnyben a nagy kérdés az, hogy ki lesz az a következő nagy globális szereplő, aki a Hold kutatást dominálja. Mindeközben a a japán Slim (Smart Lander for Investigating Moon) misszió nemrégiben leszállt a Holdra, a Moon Sniper leszállóegységével, és ezzel az ötödik nemzet lett a Holdra leszálló nemzetek közt. A japán űrügynökség, a Jaxa  az amerikai Artemis program részeként egy japán űrhajóst szeretne a Holdra juttatni.  fEgy ilyen zsúfolt mezőnyben a nagy kérdés az, hogy ki lesz a következő nagy globális szereplő a holdkutatás következő szakaszában. Ez már nem kizárólag a nemzeti űrügynökségek dolga lesz; a kereskedelmi vállalatok is szeretnének részesedni a holdi javakól.

Az indiai Chandrayaan-3 leszállóegység 2023 augusztusában ért földet a Hold felszínén, és India kijelentette, hogy a jövőben űrhajósokat küld oda. Az indiai Chandrayaan-3 leszállóegység 2023 augusztusában landolt a Hold felszínén. Bár 2014-ben Kína indította az első kereskedelmi célú küldetést a Holdra, a kis, magánfinanszírozású Manfred Memorial Moon Mission egy mikroszatellitet (61 cm x 26 cm x 10 cm) indított a Holdra, amelyet a luxemburgi LuxSpace épített.

Idén januárban a pittsburghi székhelyű Astrobotic cég elindította a Peregrine Mission 1-et. Ez lett volna az első amerikai űrhajó, amely az 1972-es Apollo 17 óta leszáll a Hold felszínére. Sajnálatos módon röviddel a start után "kritikus hajtóanyagveszteség" miatt leszállás nélkül kellett hazatérnie, és a Föld légkörében elégett a Csendes-óceán déli részének egy távoli pontja felett. Ennek eredményeképpen a február 15-én induló amerikai kereskedelmi küldetés, az Intuitive Machines IM-1, amely a Nova-C leszállóegységét szerette volna a Holdra juttatni, a verseny második helyéről az első helyre lépett előre.

Az Egyesült Államok 2018-ban nyilvánította stratégiai érdekeltségűvé a Holdat. Ma már több mint egy tucat vállalat épít leszállóegységeket, ami egy új piacot teremt. Az elmúlt években Indiában is fellendültek az olyan űrkutatási startupok, mint a Pixel, a Dhruva Space, a Bellatrix Aerospace és a Skyroot Aerospace, amely 2022-ben indította útnak India első magánrakétáját.

2023 októberében egy ausztrál magáncég, a Hex20 bejelentette a Skyroot Aerospace-szel és a japán ispace-szel való együttműködését, amely az év végén megkísérli a második robotizált holdraszállást. Az együttműködés célja, hogy ösztönözze a megfizethető holdi küldetések iránti keresletet.

komment

A Tesla Cybertruck rozsdásodik, pedig rozsdamentes acélból készült!

2024/02/19. - írta: Mesterséges intelligencica

A tulajdonosok azt mondják, hogy rozsdafoltokat észlelnek új Cybertruckjaik rozsdamentes acélpaneljein

Úgy tűnik, hogy a Tesla Cybertruck rozsdamentes acélpaneljei nem igazán "kevésbé" foltosak, és nem bizonyulnak kevésbé foltérzékenynek, mint a rozsdamentes konyhai készülékek, amelyeken könnyen keletkeznek zsír- és vízfoltok. Néhány Tesla Cybertruck-tulajdonos tartós narancssárga foltokról számolt be az EV-k külsején, amelyek a rozsda és a korrózió korai jelei lehetnek - írja a Futurism.

tesla.jpg

Annak ellenére, hogy ezek a Tesla EV-k nemrégiben jelentek meg - és kevés időt töltöttek az utakon - a Cybertruckokkal kapcsolatban máris komyol problémák jelentkeztek, rozdásodnak a karosszéri elemek. Emiatt a tulajdonosok internetes fórumokon vitatkoznak arról, hogy mi okozza a rozsda korai jeleit.

A Cybertruck Owners Club egyik fórumozója azt mondja, hogy a teherautóján apró narancssárga pöttyök jelentek meg, miután két napig esőben vezette. "Ma vettem át a Cybertruckomat" - írták. "A  dealer külön megemlítette, hogy a Cybertruckokon narancssárga rozsdafoltok alakulnak ki az esőben, és hogy a járművet rendszeresen áplni és polírozni kell."

A Cybertruck tulajdonosa a jármű szappanos lemosása után fotókat tett közzé, és ezek nem sok bizalmat ébresztettek: a karosszériaelemek már apró narancssárga, azaz rozdfoltokkal tarkítottak.

Egy másik felhasználó hasonló narancssárga foltokat vett észre a teherautóján, miután esőben vezette azt Los Angelesben. "Dokumentálták a korróziót, és azt mondták, hogy a jövő hónapban felhívnak, amikor megérkeztek a szerszámok, és el tudják végezni a szervizelést/javítást" - írta a felhasználó, miután elvitte a járművét a helyi szervizbe. "A Cybertruck 381 mérföldet futott, és a 11 nap nagy részét a házam előtt parkolva töltötte nálam." A bejegyzésre reagálva vita kerekedett, egyesek azzal érveltek, hogy az elszíneződés szénpor vagy valami más szennyeződés lehet. A Cybertruck rozsdamentes acélszerkezete nemcsak Elon Musknak és a Tesla szerelőszalagjainak okozott fejfájást, hanem a korai felhasználóknak is. A tulajdonosok szerint az EV-k valójában nem rozsdamentesek, és még a Tesla Cybertruck kézikönyve is megerősíti, hogy az acélpanelek érzékenyek az olyan korrozív anyagokra, mint a zsír, az olaj, a fák gyantája, az elhalt rovarok stb., amelyeket gyorsan le kell mosni a korrózió megelőzése érdekében.

A Cybertruck Owners Club fóruma még azt is kijelenti, hogy a rozsdafoltok és a korrózió "a Tesla által deklarált norma", ami nem ébreszt bizalmat a Musk által golyóállónak hirdetett kockabajnok EV hosszútávú kilátásaiban. A neve ellenére a rozsdamentes acél hajlamos a foltosodásra és a rozsdásodásra. Nem éppen folt- és rozsdamentes, csupán ellenáll ezeknek - magyarázzák a Notebook Check német tech-szakértői:

Az adalékanyagok kiválasztása és az alkatrészek kialakítása egy adott acélfajtábóll természetesen mindig költségkérdést jelentenek, nem valódi elvárásokat ésvviselkedést.. És a Tesla itt talán rosszul döntött a Cybertruck esetében. A Tesla Cybertrucknál használt anyaga az acélok kevésbé ellenálló változatai közé tartoznak.

Különösen az olajos és savas szennyeződéseket, például kátrányt vagy madárürüléket kell azonnal alkoholos oldószerrel tisztítani. Közvetlenül utána tiszta vízzel vagy pH-értékre beállított szappannal történő öblítés ajánlott. Ezt a fajta tisztítást minden hosszabb utazás után szükséges elvégezni. Et egy agyrém, ilyet az átlagos autónál nem kell elvégezni, ez olyan mintha telefonunkat minden beszélgetés után zsíroldóval kellene tisztítani, különben 1 év múlva rozsdaette telefonunk lenne.

Néhány Cybertruck-tulajdonos szerint Cybertruck-tulajdonos társaik túlságosan felfújják a dolgokat, és egyikük szerint jó ötlet az, hogy "...ne vezessük esőben, vagy ne ázzon el és rozsdássodjon".  A Cybertruck ára már a megjelenésekor is magasabb volt, mint az eredetileg meghirdetett, így még több pénzt kiadni egy Tesla-fóliázásért aligha hangzik ideális megoldásnak, a rozsda elkerülése végett. Mások a Cybertruckjuk rozsdafoltjaik kialakulása mellett érveltek, mondván, hogy már alig várják, hogy a rozsdamentes acél patinát kapjon.

komment
süti beállítások módosítása