Sokat olvasok, keveset beszélek és írom amit diktál az agyam.

A ChatGPT nem mesterséges intelligencia (írta a ChatGPT)

2023/04/25. - írta: Mesterséges intelligencica

Irattam egy bejegyzést a ChatGPT-vel arról, hogy a ChatGPT nem mesterséges intelligencia. Egyetlen betűt sem változtatva adom közre a végeredményt. Én magam is ezt írtam volna, spórólt nekem 30 percet, megyek is Legózni a potya időben.

(A bejegyzés a következő, ChatGPT-nek megadott kérésemre készült: "Írj egy cikket arról, hogy a ChatGPT nem mesterséges intelligencia és indokold meg, üzleti stílusban.")

_b285702d-172c-44f8-a83f-d96978cb85dd.jpg

A ChatGPT egy beszélgető robot, amelyet az OpenAI fejlesztett ki és 2022 novemberében mutatott be. A ChatGPT az OpenAI GPT-3.5 és GPT-4 nyelvi modellek családján alapul, és felügyelt és megerősítéses tanulási technikákkal lett finomhangolva. A ChatGPT képes interaktív módon beszélgetni a felhasználókkal, válaszolni a követő kérdésekre, elismerni a hibáit, kihívni a helytelen feltételezéseket és visszautasítani a helytelen kéréseket. 

Bár a ChatGPT lenyűgöző teljesítményt nyújt a természetes nyelv feldolgozásában és generálásában, nem tekinthető mesterséges intelligenciának (MI). A mesterséges intelligencia olyan rendszerek tudománya és mérnöksége, amelyek képesek érteni, tanulni és alkalmazkodni a környezetükhöz, valamint önállóan döntéseket hozni és cselekedni. A ChatGPT nem rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal, hanem csak egy statisztikai modell, amely nagy mennyiségű szöveges adaton tanul meg mintázatokat felismerni és előállítani.

A ChatGPT korlátai közé tartozik, hogy néha hihetőnek tűnő, de helytelen vagy értelmetlen válaszokat ír. Ennek oka az, hogy: (1) a megerősítéses tanulás során nincs igazságforrás; (2) a modell óvatosabbá tétele azt eredményezi, hogy olyan kérdéseket is elutasít, amelyekre helyesen tud válaszolni; és (3) a felügyelt tanulás félrevezeti a modellt, mert az ideális válasz attól függ, hogy mit tud a modell, nem pedig attól, hogy mit tud az emberi bemutató. A ChatGPT érzékeny az input megfogalmazásának apró változtatásaira vagy ugyanazon prompt többszöri megpróbálására. Például egy kérdés egyik megfogalmazása esetén a modell azt állíthatja, hogy nem tudja a választ, de egy kis átfogalmazás után helyesen válaszolhat. A modell gyakran túlságosan bőbeszédű és túlhasznál bizonyos kifejezéseket, például hogy ő egy nyelvi modell, amelyet az OpenAI tanított.

Ezek alapján látható, hogy a ChatGPT nem rendelkezik valódi intelligenciával vagy tudatossággal. Csak egy szofisztikált szimuláció, amely utánozza az emberi beszédet és viselkedést. Nem képes megérteni vagy értelmezni a bemenetét vagy a kimenetét. Nem képes önállóan tanulni vagy fejlődni. Nem képes önállóan dönteni vagy cselekedni. Nem képes felismerni vagy kifejezni érzelmeket.

Forrás: Beszélgetés a Binggel, 2023. 04. 25.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://intelligencica.blog.hu/api/trackback/id/tr2618110246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása