Sokat olvasok, keveset beszélek és írom amit diktál az agyam.

A mesterséges intelligencia valóban elpusztítja az emberiséget?

2023/07/03. - írta: Mesterséges intelligencica

A média sokat cikkezik és beszél arról, hogy a mesterséges intelligencia ki fog nyírni minket? Ha megfigyelted, szándékosan nem kérdőjelet tettem a mondat végére, hanem egy sima kijelentő mondat pontját. Így fogalmaz ugyanis a média, tudás, megértés és kétségek nélkül, a napi megélhetésüket biztosító szenzáció hajhászás mentén.

_19f66c1c-47ef-4341-837f-ad85d32f22e2.jpg

Engem ritkán szoktak kérdezni erről, ugyanis kifejezetten zavarja az embereket a valóság, szívesebben hisznek az interneten közöltek realitásában. Szerintem nem fog kinyírni minket a mesterséges intelligencia, mivel egészen egyszerűen nem is létezik. A sokat emlegetett mesterséges intelligencia valójában messziről nem az, csupán emberek által megírt szoftver, emberek által programozott algoritmusok halmaza. Pont emiatt emberek szándékait tükrözi a mindent megváltónak beállított AI által kihányt akármilyen szöveg, programkód vagy bármi.

A Terminátor című filmben az emberi ellenállás felszámolására a jövőből küldött, vörös szemű kiborg az, aki a mesterséges intelligencia gonoszának megtestesítője. Az alkotók agyából már akkor az pattant ki, amivel most is rémisztgetik az embereket. Jön a vörös szemű AI, elveszi a munkádat aztán meg kiírt! Ez amolyan kábítóan csábító kép a média számára. Létrehozunk egy nálunk okosabb szerkezetet, aki aztán kiírt minket. Milyen jó mondás már ez? Nagy ívű rémisztegetés, minden, ami az embereknek kell ahhoz, hogy a szenzációhajhász médiát fogyassza.

Manapság folyamatosan érkeznek az ijesztgető figyelmeztetések: a mesterséges intelligencia egzisztenciális veszélyt jelent az emberiségre, és meg kell béklyózni, mielőtt túl késő lenne. Biiiiiip, szólal meg a fejemben a piros, nemet jelző csengő.

De mik ezek a katasztrófa-forgatókönyvek, és hogyan is kellene a gépeknek valójában kiirtaniuk az emberiséget? Baromira kíváncsi vagyok erre, szeretném egy nagy adag popcornt majszolgatva érdeklődve nézni a dolgot, ha igaz lenne a kiirtás leghaloványabb esélye is. A legtöbb katasztrófa-forgatókönyv ugyanúgy kezdődik: a gépek meghaladják az emberi elmebéli képességeket, kikerülnek az emberi ellenőrzés alól, majd magasabbnak gondolt intellektusként elkezdik írtani az embereket és korántsem hajlandók kikapcsolni.

Mivel azonban ezek a gépek és szoftverek még nem léteznek (IMHO nem is fognak), az emberiség végzetének képét gyakran a filozófiára és a tudományos fantasztikumra hagyják.

Mint a már említett Terminátor c. filmben. Ha a szuperintelligens gépek el akarják pusztítani az emberiséget, akkor bizonyára szükségük van egy fizikai formára. Mint pl. Arnold Schwarzenegger vörös szemű kiborgja, akit a Terminátor című filmben egy mesterséges intelligencia küldött a jövőből, hogy véget vessen az emberi ellenállásnak. Ezt azonban a szakértők elvetették még ötlet szinten is. Bár egzisztenciális kockázatot jelent, ha a gépeknek olyan hatalmat adunk, hogy életről és halálról dönthessenek, ezek a félelmek mégsem válnak valósággá. Nem tartom valószínűnek, hogy egy valós mesterséges intelligencia (ami nem létezik és nem is fog a közeljövőben sem) magasabb gondolkodási képességekkel ruházza fel a gépeket, vagy hogy az összes ember megölésének vágyával ruházza fel őket. A robotok és az AI (amikor lesz) önmagában nem gonoszok, de természetesen a programozók rávehetik őket gonosz dolgokra.

Az olyan nagyméretű nyelvi modellek, mint a generatív AI GPT-4 (amelyet a ChatGPT létrehozásához használtak), mint kiderült, rendkívül jók új, szörnyű vegyi anyagok kitalálásában. Egy tudóscsoport, amely a mesterséges intelligenciát új gyógyszerek felfedezésének segítésére használta, lefuttatott egy kísérletet, amelyben úgy hangolták a mesterséges intelligenciát, hogy helyette káros molekulákat keressen. Kevesebb mint hat óra alatt 40 000 potenciálisan mérgező anyagot sikerült létrehozniuk (forrás: Nature Machine Intelligence).

De ez még mindig nem egzisztenciális fenyegetés, hanem ’csak’ egy emberek által előállított pusztító fegyver. A hollywoodi szabályok szerint a korszakos katasztrófáknak hirtelen, hatalmasnak és drámainak kell lenniük - de mi lenne, ha az emberiség vége lassú, csendes és nem végleges lenne? Meggyőződésem, hogy a technológia végül nem katasztrófához és kihaláshoz, hanem a fejlett technológiával kiegészített emberek hatékony túléléséhez, fejlődéséhez vezetnek. A tisztán biológiai fajnak végül vége fog szakadni, mivel nem maradnak olyan emberek, akik nem férnek hozzá ehhez az alaptechnológiához.

Mindemelett természetesen az is igaz lehet, hogy az emberiség az intelligencia evolúciójában pusztán egy lépcsőfok, de hiszem, hogy ez nem a kiirtásunkkal, hanem a technológia magunkba integrálásával fog megvalósulni.

Vagy meghalunk mind, ki tudja!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://intelligencica.blog.hu/api/trackback/id/tr818158638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.07.04. 15:51:09

OpenAi chatgpt jelenleg még csak egy Mém-Masin (mém gépezet) és nem intelligencia. Másol, ismétel, máshol mástól halott, olvasott dolgokat. Az intelligencia képes lenne önálló gondolkozásra, de ez nem képes arra. Ahogy a legtöbb ember sem képes többre.

Mesterséges intelligencica 2023.07.04. 16:00:10

@Világnézet Netes Napló: "Ahogy a legtöbb ember sem képes többre." :) Loptam!

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.07.04. 16:05:26

@Mesterséges intelligencica:

Be lehetne tanítani például tudományos módszertani gondolkodásra és a helyes érveléstanra is .... de egyből nagy gondok lennének ....

Egyértelműen kiadná, hogy a Politika és a belőle fakadó Jog az emberiségre legveszélyesebb két áltudomány és hülyítés a korunkban.
süti beállítások módosítása