Sokat olvasok, keveset beszélek és írom amit diktál az agyam.

4k novellák - Szemét Saci

2023/08/16. - írta: Mesterséges intelligencica

Az ő dolga volt, hogy kivigye a szemetet. Erről ő és anyja másképpen vélekedett, természetesen a két álláspont igen távol esett egymástól.

- Saciii, mit csinálsz épp? – kiabált ki Anya a fürdőszobából. Épp egy forró vízzel teli kádban áztatta magát, itt töltődött a zűrös napja után.

- Tanulooook! – kiabálta vissza szobájából Saci, az ágyáról keresztben lecsúszva, tinédzser végtagjait keszekuszába rendezve, fejjel lefele lógva böngészve a Spotify-t. Úgy gondolta ez nem hazugság, hiszen éppen azt próbálta beállítani az appban, hogy hogyan rendezi betűsorrendbe a zenék címét úgy, hogy azok kezdőbetűje összeolvasva titkos üzenetet írjon ki. Titkos szerelmének.

szemet_saci.jpg

- Na akkor pihenésképpen vidd le kérlek a szemetet! – kiabált Anya újra, elő véve zengő hangját. Amire Apa mindig azt mondta, hogy mondhat kemény mondatokat, fenyegetőnek szánt szavakkal, de akkor ne legyen ilyen szép és kedves a felhangja, mert így a büdös életben nem fog rá hallgatni. A gyerekek kiérzik a fenyegetés mögött megbúvó kedvességet és akkor annyi a kérésnek.

- Neeeeeeeeh – múzott fájdalmas hangon Saci, ahogy csak a bántalmat szenvedett kisborjúk tudnak, anyjuk hívására. Ennek a hangnak egy anya se tud ellenállni, ez mindig megtöri az anyukák akaratát és a kis borjúknak mindent megtesznek. Na ez az anyuka még mindig kitartott, fenyegetőnek szánt csendbe burkolódzva.

- Mindig mindent én csinálok! – horkant fel Saci, és az anyja felől áradó nagy csönd unszolására feltápászkodott. Gyűrött, rövidujjú, helyenként lyukas, kedvenc pizsamájában látványosan szenvedve felvette papucsát, megmarkolta a kikészített szemeteszsák fülét, kiment és becsapta az ajtót. Mindenkinek hallania kell a szenvedés mértékét, ez elkerülhetetlen volt.

Saci a folyóson hanyag eleganciával húzta végig a szemeteszsákot. A szemeteskukák nem voltak a helyükön, a gondnok kivitte őket a ház elé, hogy a reggeli szemetesjárat kiüríthesse. Így hát a szemetes kivitele nehezített pályára került, még egy ajtón ki kellett vinni.

- Micsoda megaláztatás. – gondolta Saci. Bedobta a szemetet a kukába és unott fejjel visszafordulva éppen lépett volna be a lépcsőházba, amikor a szeme sarkából meglátta. Egy jóember kifújva orrát összegyűrte és elhajította a taknyos zsebkendőjét.

- Fuh. – horkant fel Saci és odalépett az idegenhez, elállva útját.

- Jó estét kívánok! - köszönt rá a férfira.

- Elnézést, hogy zavarom, de véletlenül elhagyta a zsebkendőjét. – mondta a helyzethez mérten kedves hangon.

- Mi van? – kérdezett vissza férfi.

- Mondom elhagyta a zsebkendőjét. – Válaszolta Saci, a jól érezhető közönyre válaszul immár kimért hangnemben.

- Tudod kinek szóljál be te kis csitri! Mit képzelsz te magadról, egy idős férfinak beszólsz! Kik neveltek téged, farkasok? - vágott vissza dühösen a férfi. Saci torkába gombóc gyűlt, de nem hagyhatta magát, nem akarta hagyni magát. Amikor csak körülnézett a felnőttek által okozott károkat látta. A koszos vizeket, a savas esőt, a műanyagból álló szigeteket a tengerekben, a fullasztó és poros levegőt és sok-sok betegséget. Már kisebb korában megfogalmazódott benne, hogy ez ellen tenni akar. Valahogy ebben a pillanatban összeállt benne a harag és elkeseredés, és elérkezettnek látta a pillanatot. Innentől kezdve tesz érte, hogy ne így menjenek a dolgok.

- Sajnálom, de nem tudok tisztelni olyan embert, aki a saját vackába piszkít, tönkreteszi a környezet és szidja az embereket! – válaszolta dacos hangon. A férfi a határozott szavaktól meghökkent és zavarában felvette a zsebkendőt és a pár méterre lévő kukába dobta. Még azért hátra fordulva visszaszólt.

- Most örülsz te kis hülye? – mondta.

- Határozottan! – közölte ellentmondást nem tűrő hangon a lány. És ekkor gondolatai egy gyújtópontba össze sűrűsödve határozott irányt vettek. Már tudta mi a célja.

Saci sarkon fordult, dühösen rezegtetve pillangó szárnyait. Senki sem sejthette, hogy ez volt az élhető Földhöz vezető úton az első igazán nagy lépés, Saci aprónak tűnő konfliktusának pillangóeffektusa.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://intelligencica.blog.hu/api/trackback/id/tr9718194309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása