Sokat olvasok, keveset beszélek és írom amit diktál az agyam.

A McDonald’s kokain kanalának története

2023/08/16. - írta: Mesterséges intelligencica

1979-ben a McDonald's-nál egy viszonylag nagyobb probléma kerekedett. A kavarodás oka egy kis műanyag evőeszköz volt, amelynek egyik végén egy kanál volt, a másik végén pedig a cég neve és a híres McDonald’s-os ívek. Kanalak milliói voltak kihelyezve a cég éttermeiben szerte Amerikában, és a legtöbb ember rendeltetésszerűen használta őket - a kávé megkeverésére.

mcdonalds_spoon_real_20230816.jpg

Mások azonban felfedeztek egy alternatív felhasználási módot: A kanalak kokain szippantására is kiválóan alkalmasak voltak.

A családbarát márka hírnevén eső folt az 1970-es években keletkezett, amikor a McDonald's-ban megforduló kábítószer-használók és -kereskedők észrevették, hogy a pici kávéskanalaikban elég por tud lenni egy erős szippantáshoz, és a 13 centiméteres  hosszúságuk pedig elég kicsi ahhoz, hogy elrejtsék őket későbbi használatra. (A PCP-rajongóknak ugyanez az ötletük támadt.) A drogkultúra még rövidítést is adott neki - "McSpoon"-nak nevezték el.

Ez a fajta gyakorlat talán az árnyékban maradhatott volna, ha nincs némi médiafigyelem. 1979 októberében Marcia Kramer újságcikkében részletesen beszámolt egy New York-i loftban tartott zártkörű partiról, ahol a vendégeket egy nagy, kokainnal teli, 20 McDonald's-kanállal kibélelt réz tál fogadta. Foghatták a kanalat, belemártogathatták a kupacba, és felszívhatták.

Nem sokkal később az Amerikai Egyesült Államok kongresszusa meghallgatásokat tartott a kábítószer-kellékek árusításáról. A meghallgatások célja az volt, hogy a kábítószer-kereskedelemben elterjedt tárgyak szabad elérhetőségét visszaszorítsák azáltal, hogy olyan jogszabályokat vezetnek be, amelyek betiltják az eladásukat. Egy lobbicsoport, a Paraphernalia Trade Association aggódott amiatt, hogy a javasolt törvény - amelyet Model Drug Paraphernalia Actnek neveztek el - negatívan befolyásolhat olyan dolgokat, mint a marihuána pipák, amelyek önmagukban ártalmatlanok voltak. Az egyik meghallgatáson, amelyet Joseph Biden és Charles Mathias akkori szenátorok szerveztek, a PTA egyik szóvivője egy McDonald's-kanalat tartott a magasba, és azt sugallta, hogy az az ő definíciójuk szerint kábítószergyanús tárgynak minősül. A lényeg az volt, hogy bármit lehet "tiltottnak" tekinteni, és ennek szabályozása kényes terep.

Joyce Nalepka, a Szülők a Drogmentes Ifjúságért Országos Szülői Szövetség korábbi elnöke is részt vett a meghallgatáson, és úgy vélte, hogy a kanál bűnrészes a drogkérdésben. Feltárta a McSpoon hírhedt kettős életét, és aggodalmát fejezte ki a használat módja miatt. Nalepka úgy döntött, hogy felkeresi a McDonald's akkori elnökét, Edward Schmidtet, hátha ő tud valamit tenni az ügy érdekében.

"Mit akar tőlem?" Idézte fel Nalepka Schmidt válaszát.

"A kábítószerfogyasztás azt mutatja, hogy az önök apró, kanál alakú kávékeverőjét kokainos kanálként használják" - mondta Nalepka.

"Mit akar, mit tegyek?" – szólt a válasz.

"Holnap tanúskodom az amerikai szenátus előtt. Azt szeretném, ha azt mondaná, hogy áttervezik a kanalat, és megengedné, hogy visszamenjek a szenátusi meghallgatásra, és bejelentse, hogy nem akarja, hogy a cégét drogos kellékekkel hozzák összefüggésbe."

"Tudja, hogy 4500 üzletünk van?"

"Engem inkább az érdekel, hogy hány gyerekük van" - válaszolta Nalepka. "Megfontolná, hogy megtegye ezt értük, az én gyerekeimért és Amerika gyerekeiért?"

Schmidt kezdetben vonakodott - az összes éttermük kanalának lecserélése hatalmas költség lenne -, de Nalepka kitartó volt. Schmidt hamarosan bejelentette, hogy "a McDonald's vagy újra tervezi, vagy teljesen leállítja a terméket".

Schmidt szavaihoz híven a McSpoon-t hamarosan egy lapos kávékeverő váltotta fel. De így is maradt a McDonald's-nak felesleges kokainos kanálkája. A vállalat más országok éttermeibe irányította át őket, ami nem oldotta meg a problémát: ezúttal a dílerek kezdték újrahasznosítani őket heroin mérésére. A McSpoon-ok belföldön is felbukkantak, ahol a dílerek kötegenként adták el őket a vásárlóknak, hogy kényelmesen kokainozhassanak velük.

mcdonalds_spoon_20230816.jpg

Végül a kanalak kínálata elapadt. A McSpoon 2005-ben rövid időre újra felbukkant a hírekben, amikor Tobias Wong és Ju$t Another Rich Kid, azaz Ken Courtney művészek bemutatták a Coke Spoon 02-t, egy aranyozott változatot, amely azt hivatott demonstrálni, hogy a társadalom hogyan tehet magáévá ártalmatlan tárgyakat. A McDonald's felszólító levelet küldött a művészeknek. Az apró kanáljuk hírhedté válását most már inkább elfelejtették volna.

Manapság a McSpoon gyűjtői darabbá vált, darabjáért az EBAY-en minimum 10.000,- Ft-ot kell fizetni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://intelligencica.blog.hu/api/trackback/id/tr5318194339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása