Sokat olvasok, keveset beszélek és írom amit diktál az agyam.

Az alvásra nagy hatással van az éjszakai vizelés, hogyan javítsunk alvásunkon?

2023/12/22. - írta: Mesterséges intelligencica

Éjszakánként többször is felkelni vizelni nem csak frusztráló, de negatívan befolyásolja az alvást. Sok ember ébred fel éjszakánként többször is vizelni, és nem nagyon örülnek ennek. Szerencsére néhány trükk segíthet abban, hogy jobban tudjunk aludni. Íme néhány a legjobb tippek közül.

toilet.jpeg

Mi az a noktúria?

A noktúria olyan állapot, amely miatt éjszakánként többször is felébredünk vizelni. Becslések szerint minden harmadik 30 év feletti felnőttet és a 65 éves és idősebb emberek körülbelül felét érinti.

A noktúriának számos oka van, többek között túl sok folyadék fogyasztása lefekvés előtt, alkohol vagy koffein fogyasztása éjszaka, vagy vízhajtó gyógyszerek szedése. Bizonyos egészségügyi problémák - mint például a hólyag elzáródása, a cukorbetegség és a húgyúti fertőzések - szintén hozzájárulhatnak a noktúria kialakulásához. Más esetekben az emberek egyszerűen azért szenvednek noktúriában, mert kialakult bennük a szokás, hogy felébrednek és a mosdóba mennek (még akkor is, ha nem feltétlenül kell kimenniük).

Hogyan hagyjuk abba az éjszakai vizelést?

Ha már unja (szó szerint), hogy az éjszaka közepén fel kell kelnie vizelni, a következő tippek segíthetnek. Ne feledjük, hogy ezek csak javaslatok, és nem orvosi tanácsok.

Figyeljük az esti és éjszakai koffeinbevitelt

Kutatások szerint a koffeintartalmú italok fogyasztása a koffein vízhajtó tulajdonságai miatt növelheti a vizelési igényt a hólyag túlműködés tüneteivel küzdő embereknél.

Ha gyakran vizelünk éjszaka, enyhülést hozhat, ha napközben korlátozzuk a koffeinbevitelünket. Általánosságban a szakértők azt javasolják, hogy dél magasságában hagyjuk abba a koffeinfogyasztást -- vagy legalábbis kerüljük a koffein bevitelt a nap második felében.

Medencefenék terápia

Ha medencefenék-problémái vannak, akkor a noktúria vagy az inkontinencia is jelentkezhet. Ezekben az esetekben a medencefenék-terápia segíthet megerősíteni az izmait, nagyobb kontrollt biztosíthat a hólyag felett, és megelőzheti a vizelet szivárgást.

Alapvető medencefenék-gyakorlatokat (például Kegelt) otthon is végezhetjük. Kezdjünk vizeléssel, a húgyhójagunk kiürítésével, majd feküdjünk a hátunkra. Három-öt másodpercig húzzuk össze a medenceizmainkat, majd engedjük el és lazítsunk három-öt másodpercig. Ismételjük meg a folyamatot tíz alkalommal.

A kompressziós zokni

A nap folyamán a folyadék felgyülemlik a lábunkbanadban. Amikor lefekszünk (és ezzel vízszintesbe tesszük a  lábainkat), a vesék elkezdik feldolgozni ezt a folyadékot, ami növelheti a vizelési ingert. Ezt úgy előzhetjük meg, ha javítjuk a szervezetünk folyadékelosztását a nap folyamán, hogy éjszaka ne kelljen annyit vizelnünk.

Hogyan javíthatjuk a folyadékelosztást? A kompressziós zoknik viselése napközben elősegíti a jobb véráramlást és javítja a keringést, így a folyadék kevésbé valószínű, hogy összegyűlik a lábunkban. A legújabb kutatások szerint ez segíthet a noktúria kezelésében is.

Kerüljük a nagy mennyiségű italfogyasztást vacsora után

A lefekvés előtti folyadékbevitel minimalizálása egy másik stratégia, amely segít abban, hogy kevesebbet pisilj éjszaka. Ha lehetséges, lefekvés előtt két órával már ne igyunk semmit. Az is jó ötlet, ha késő délután és este korlátozzuk a folyadék fogyasztást.

A legjobb, ha lefekvés előtt bármiféle alkohol fogyasztását elkerüljük. A koffeinhez hasonlóan az alkohol is vizelethajtó, ami miatt a szervezetünk több vizeletet termel, így az esti alkoholtartalmú italok fogyasztása ahhoz vezet, hogy éjszaka többet kell vizelnünk.

Aludjunk napközben is

Amikor lefekszünk egy rövid délutáni szundikálásra, folyadékot szív fel a szervezetünk a véráramunkba, ami arra késztet, hogy viezljünk felébredéskor. Ennek eredményeképpen kevesebb éjszakai kirándulásra lehet szükségünk a WC-re, mert már megszabadultunk a folyadék egy részétől, amit amúgy éjszaka engednél ki.

Ráadásul a délutáni alvás segíthet abban, hogy frissebbnek érezzük magunkat, ha előző este rosszul aludtunk a noktúria miatt. Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a délutáni alvásból, korlátozzuk azt maximum 20 percre.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha már kipróbálta ezeket a tippeket, és ha éjszakánként még mindig többször is felébred vizelni, akkor forduljon orvoshoz. Akkor is érdemes orvoshoz fordulni, ha az éjszakai vizelés mentális problémákat okoz alvásminőséged tönkretételével, vagy ha egyéb kellemetlen vizelési tüneteid vannak.

Bár a noktúria kellemetlen lehet, a jó hír az, hogy ez egy gyakori probléma, amely általában jól kezelhető. Megfelelő kezeléssel újra jobban aludhatunk.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://intelligencica.blog.hu/api/trackback/id/tr2818286557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása